Opendeurdag op zaterdag 18 januari 2025

VERSLAG YOURCOACH CAFÉ

EMILIE DEPUYDT OVER 'GOED GEZIEN'

Emilie Depuydt over ‘Goed gezien’

Verslag van het YourCoach Café op donderdag 25 oktober 2018 met Emilie De Puydt over ‘Goed gezien’.

Hoe zichtbaar ben jij als persoon of als ondernemer?

Op donderdag 22 oktober mochten wij happy coach Emilie Depuydt ontvangen tijdens het yourcoach café in onze Loft26. Het thema van de avond was ‘zichtbaarheid’.
Hoe zichtbaar ben jij als persoon? Of als ondernemer? Hoe zichtbaar zijn jouw creatieve ideeën die een waardevolle bijdrage kunnen leveren aan de wereld?

Een thema dat veel mensen aansprak. Met meer dan 50 deelnemers werd het opnieuw een boeiende avond.

Hoe zichtbaar ben jij?

Wie herkent dit scenario?

Binnen de veilige setting van je eigen woonkamer heb je een fantastisch idee en denk je: “Met dit idee kan ik de wereld veranderen!” of “Hiermee kan ik echt iets betekenen voor en bijdragen aan de wereld!”.

Je idee is fantastisch en je wil het graag delen met de wereld. Alleen… die wereld lijkt niet zo veilig als je eigen woonkamer. Er komen gedachten op zoals: “Wat gaat mijn omgeving daarvan denken? Is mijn idee niet belachelijk? Zullen ze mij uitlachen met dit idee?” of “Het bestaat zeker al, dat lukt me nooit!”

Op dat moment loop je tegen een muur aan. Wat houdt je tegen om naar buiten te treden met jouw idee?

Wat houdt je tegen om zichtbaar te worden?

Een belangrijke stap om zichtbaar te worden is het aanvaarden dat alle eigenschappen van jezelf er mogen zijn. Zowel de mooie als de minder mooie.

De eigenschappen waar we trots op zijn, willen we gerust tonen aan de wereld. De eigenschappen waar we minder trots op zijn, tonen we dan weer liever niet aan iemand anders. Hier willen we graag de controle over behouden; hier loert de angst voor afwijzing.

Gestuurd door onze angst voor afwijzing doen we veel moeite om onze minder mooie kanten te maskeren. Je kan er bijvoorbeeld voor kiezen om enkel je positieve eigenschappen te benadrukken, met als gevolg dat een stuk van je authenticiteit verdwijnt. Of je kiest ervoor om jezelf volledig onzichtbaar te maken. Zo hoef je geen enkele eigenschap met de wereld te delen, lekker veilig!

Maar wat brengt het op? En nog belangrijker: wat heeft die angst voor afwijzing jou al gekost?

Om zichtbaar te worden heb je volgens Emilie twee vaardigheden nodig: kunnen omgaan met afwijzing; én controle kunnen loslaten.

1. Hoe ga je om met angst voor afwijzing?

Emilie onderscheidt drie stappen om met je angst voor afwijzing om te gaan.

Stap één: herken je angst voor afwijzing

Om je angst te kunnen aanpakken moet je weten hoe die eruitziet. De eerste stap is dus het herkennen van je angst.

Een vraag die jij jezelf kan stellen om te weten te komen waar de angst zich bevindt is:

‘Wat doe ik niet dat ik eigenlijk wel zou willen doen?’

Stap twee: accepteer je angst voor afwijzing

Wanneer we onze angst herkennen, dan is onze eerste reactie vaak om onszelf voor de kop te slaan. Je zegt dan dingen tegen jezelf zoals: “Doe dat toch gewoon, zo erg is dat niet!” of “Je gaat nooit iets bereiken als je zo bang bent om afgewezen te worden!”.

Emilie wijst erop dat je zo je angst niet kan transformeren. Het is net belangrijk om je angst te accepteren en die te benaderen vanuit compassie en mildheid.

Een vraag die je hierbij helpt is deze: “Zou ik dit ook tegen mijn beste vriend(in) zeggen?” Neen? Wat zou je dan wel tegen je beste vriend(in) zeggen? Hoe zou het zijn om dat nu tegen jezelf te zeggen?

Stap drie: transformeer je angst voor afwijzing

In onze eerste levensjaren zijn we honderd procent afhankelijk van de wereld rondom ons. Hier groeit onze overtuiging: “Ik heb de ander nodig”. Het stemmetje: “Wat zal de ander van mij denken?” is daarom diep in onze hersenen verankerd. Een deel van jou leeft nog in de illusie dat je afhankelijk bent. Emilie benoemt dit als je ‘kleine ik’.

Een ander deel heeft zich ontwikkeld en is volwassen geworden. Dat deel benoemt Emilie als je ‘volwassen ik’.

Om je angst te transformeren is het belangrijk dat je volwassen ‘ik’ de verantwoordelijkheid neemt om voor je kleine ‘ik’ te zorgen.

Hier een oefening die je kan doen om je angst te transformeren:

  • Maak een symbolische voorstelling van hoe de verhouding tussen je volwassen ‘ik’ en je kleine ‘ik’ nu is
  • Hoe zou de situatie eruitzien wanneer je volwassen ‘ik’ vanaf vandaag voor je kleine ‘ik’ zou zorgen?

Vaak is het zo dat je kleine ‘ik’ bang is om afgewezen te worden. Hoe zou het eruit zien als je volwassen ‘ik’ de zorg voor je kleine ‘ik’ op zich neemt?

2. Hoe kan je de controle meer loslaten?

Omgaan met je angst voor afwijzing is de eerste stap om zichtbaarder te worden. De tweede stap is om de controle los te laten.
Volgens Emilie komt de drang om controle te houden voort uit een frustratie van je kleine ‘ik’. Dat kan je vergelijken met een muur waar je kleine ‘ik’ tegenaan loopt.

Wil je de controle meer loslaten? Dan is het belangrijk om te weten waar je kleine ‘ik’ tegenaan loopt.
Vaak gaat het om onbewuste blokkades die al vele jaren spelen in je leven. Met behulp van coaching kan je hier antwoorden op vinden zodat je voorbij de blokkades kan stappen.

Dankjewel Emilie voor deze boeiende workshop!
 

YourCoach Café

YourCoach Café is de vinger op de pols van wat er leeft op het gebied van persoonlijke ontwikkeling. Het is een ongedwongen ontmoetingsplaats voor gelijkgestemden, een open platform dat iedereen welkom heet die geïnteresseerd is in verdere persoonlijke groei.

Programma YourCoach Café