Stel je doelen scherp en kom in beweging
Wil jij een bepaald doel bereiken in je leven? Heb je een vaag gevoel dat je ergens naartoe wil, maar kan je niet beslissen waar precies? Of heb je je doel heel scherp gesteld, maar het komt er maar niet van? Of je weet niet hoe eraan te beginnen, het lijkt te overweldigend?
Dat kennen we! Het kan heel ontmoedigend zijn om iets te willen en er maar niet aan te (kunnen) beginnen. Het leven kan er soms zinloos door lijken, omdat je wat je werkelijk wil, niet aan het doen bent. Hoe zet je een schijnbaar onbereikbare droom die toch belangrijk is voor jouw leven, om in een dagdagelijkse werkelijkheid?
Waarom lukt het vaak niet?
- Onze doelen zijn te vaag
We willen iets ongeveer, maar niet precies genoeg. Daarom is het ook moeilijk om het te bereiken. ‘Tevreden op het werk’ – ‘mooier’ – ‘gelukkig in mijn relatie’ – zaken die we wel voelen maar die vaak ook snel weer verdwijnen. En we kunnen niet goed vastpakken hoe we dat dan precies moeten bereiken. - Onze doelen zijn te groot
We stellen doelen die veel te ver van ons liggen. Die ons te ver uit onze comfortzone zouden halen. Zouden, want wat te groot is verlamt ons. We kijken naar dat kasteel waarvan we nog geen steen gelegd hebben, en de moed zinkt ons in de schoenen. - Onze doelen liggen niet binnen onze controle
Alles dat je niet zelf kan halen, is een wens. Als anderen jouw plan moeten volgen, kom je vaak bedrogen uit. Doelen werken wanneer ze ons een duidelijk beeld geven van wat ons te doen staat. Wij doen ons deel en wat bij anderen gebeurt, moeten we loslaten. - Interne doelen
Veel van onze doelen zijn intern, dat wil zeggen dat vooral wij zelf ze willen. Er zit geen externe druk op zoals het behalen van deadlines op het werk. Als je ze niet haalt, is dat ook OK voor de buitenwereld. Dat betekent dat je jezelf moet motiveren, disciplineren… Veel mensen reageren wel goed op externe druk, maar kunnen zichzelf niet motiveren en in beweging houden. - Afspraken met jezelf
Ook de heiligheid van je afspraken met jezelf speelt een rol. Iemand anders herinnert je aan je afspraken en is teleurgesteld of kwaad als je ze niet nakomt. Maar afspraken met jezelf… daar lijken geen gevolgen aan te zijn. Behalve het feit dat je jezelf onbewust minder vertrouwt. Je gelooft niet meer in jezelf, en je hebt ook geen ‘reputatie’ meer hoog te houden. - Andere dingen lopen in de weg
Wij vinden onze doelen belangrijk, maar er speelt nog vanalles in ons leven. We hebben vanalles te doen, en daar schieten onze doelen vaak bij in. Je hebt maar zoveel tijd, en vaak staan je doelen te laag op de lijst om aan bod te komen. - Andere dingen laten in de weg lopen
Tegelijk laten we die dingen ook in de weg lopen. Vaak vanuit een onbewuste weerstand voor verandering, of angst om te mislukken… Rationeel willen we het en zijn we zeker. Maar lijfelijk en onbewust blijven we liever in onze comfortzone. Daarom doen we andere zaken die makkelijker zijn, die sneller gedaan zijn… om het gevoel te hebben dat we bezig zijn.
Hoe kan Doelencoaching jou daarbij helpen?
Doelencoaching is een van de krachtigste vormen van coaching! Een doelencoach zal je in eerste instantie dwingen om helder te zijn. Hij leert je je doel te doseren. Hij houd je verantwoordelijk, dus er komt externe druk bij. Hij houdt je ook aan je afspraken. En hij onderzoekt samen met jou wat er nog speelt, waar je onbewuste weerstanden liggen. Allemaal zaken die je niet voor jezelf kan.
Met doelencoaching kan je de onduidelijkheid over wat je precies wil ophelderen, en de laatste twijfel om in actie te schieten uitbannen. Door gerichte vragen te stellen, je doelstellingen te herdefiniëren, diepere belemmerende lagen bloot te leggen en te herprogrammeren, door je uit te dagen tot actie tovert een doelencoach jouw wens om in een gericht actieplan waar je onmiddellijk aan kan beginnen.
Als je dat wil tenminste… Vaak zijn er goede redenen waarom we niet aan iets beginnen. Het niet opgeven van het comfort dat we nu hebben bijvoorbeeld, zelfs al is het helemaal niet comfortabel. Maar vaak is het bekende nu eenmaal aantrekkelijker dan de sprong wagen in een onzekere toekomst, en daardoor blijven we stilstaan. Door je doel duidelijk te stellen en in kaart te brengen, kan je het mogelijk maken voor jezelf om ervoor te gaan. Eens je vertrokken bent, zal je je afvragen waarom je zo lang getwijfeld hebt…
Hoe verloopt coaching rond doelen?
Begeleiding in het formuleren, scherpstellen en stappen zetten naar je doelen heeft verschillende mogelijke onderdelen.
Inzoomen op doelen: Doelstellingen helder formuleren met de PRISMAT-filters
Een eerste coachingsmethode die we bij YourCoach hanteren om jouw doel duidelijker te stellen, zijn de PRISMAT-filters – onze versie van de bekende SMART criteria. Deze zeven criteria – Positief geformuleerd, Realistisch, In eigen controle, Specifiek, Meetbaar, Aanvaardbaar, en Tijdsgebonden – die jouw doel duidelijk formuleren in termen van kwantiteit en kwaliteit, evenals de wenselijkheid ervan. Met SMART coaching kan je ook te weten komen of een bepaald doel misschien helemaal niet wenselijk is voor jou, en dat je net een heel andere richting wil inslaan.
Meer over SMART criteria en SMART coaching.
Uitzoomen van doelen
Doelen dienen altijd een hoger plan. Wat zal het je opleveren? En ze spelen in een ruimer kader. Welke doelen lopen mogelijks in de weg, of versterken je doel? Wat komt er altijd eerst, wat laat je voor? Wat komt er nadat je dit doel bereikt hebt – waarnaar is dit doel slechts een tussenstap? Door uit te zoomen en het grotere geheel van je doel te bekijken, ontstaat er perspectief en regelmatig ook een dieper begrip over wat je echt wil en belangrijk vindt.
Doelen bereiken met het GROW Coachingsmodel
Het formuleren van je doelstelling is niet genoeg om het te bereiken! Je kijkt best ook eens naar de situatie waar je inzit, de realiteit die je omringt. Dat bestaat uit je huidige werkomstandigheden, familie, vrienden, partner, kinderen, financiële mogelijkheden, je lichaam… Bepaalde factoren kunnen een heel sterke invloed uitoefenen op je, waardoor het bereiken van bepaalde doelstellingen heel moeilijk wordt zonder deze factoren eerst aan te pakken.
Kijken naar wat je tegenhoudt. Als je een eigen huis wil, heb je geld nodig en misschien ook de medewerking van je partner. Als je nieuw werk wil, zal je ook je huidige werk achter moeten laten en alles wat eraan verbonden is. Wanneer je wil vermageren moet je ook rekening houden met de levensstijl die je hebt; wil je die echt opgeven voor een mooier lichaam? Vaak zijn er dus factoren die ons tegenhouden om aan bepaalde dingen te beginnen, dingen waar je je pas bij een doelen-coach van bewust wordt.
Eens je zeker bent dat een bepaald doel het beste is voor jou, loont het de moeite alle mogelijke opties te overlopen. Dat staat je toe de makkelijkste, meest efficiënte weg te kiezen en ook om flexibel te blijven bij het bereiken van je doelstelling. Wanneer iets tegenzit, weet je dat je andere mogelijkheden hebt.
Wanneer je alles overlopen hebt en je doelstelling is duidelijk geformuleerd, de realiteit waar je nu inzit houdt je niet meer tegen, en je hebt de beste optie afgewogen, wordt het tijd om een actieplan op te stellen. Concrete stappen en subdoelstellingen formuleren is hierbij de boodschap. Met dit plan kan je in één rechte lijn je doel bereiken!
Meer over het GROW coaching model.
Het vermogen om actie te ondernemen
Actie is een gewoonte, net als twijfel. Hoe vaker je actie onderneemt, hoe gemakkelijker en normaler het wordt. En hoe meer je twijfelt en dubbelcheckt, hoe makkelijker je blijft vastlopen. Het geheim van doelen bereiken zit in beweging: vooral iets doen, eerste stappen zetten. Build the plane falling: beginnen en zien waar je uitkomt. Niet alles op voorhand moeten weten. Dat vraagt ook een gezonde dosis lef, en ook dat kan je aanleren. Door jezelf regelmatig uit te dagen word je minder bang voor gevolgen en ontwikkel je vertrouwen in de goede afloop. Jouw coach helpt je om die stappen te zetten en een moediger, proactiever persoon te worden. Dat gaat over meer dan één doel, dat is een levensvaardigheid.
Diepere patronen opruimen
Soms ligt het dieper dan gewoon plannen en actie. Je hebt angsten, belemmerende overtuigingen, diepe loyaliteit aan oude systemen. Dan moet je eerst daaraan werken, je onbewuste patronen transformeren, om ruimte te maken voor nieuwe bewegingen. Bij YourCoach zijn we hier bijzonder sterk in. We werken met systemische, creatieve, lijfelijke werkvormen die je uit je hoofd halen en de brug leggen met je onbewuste patronen. En die brengen we in beweging, via metaforen, de dynamiek van het gesprek, confrontatie…