Opendeurdag op zaterdag 18 januari 2025

IS COACHING NUTTIG VOOR MIJ?

OF NET NIET?

Wie in principe zelf de vragen kan beantwoorden waarmee hij of zij zit, zal veel hebben aan coaching. ‘Zelfredzaamheid’, noemen we dat onder coaches. De antwoorden en vermogens zitten al in de persoon, maar komen er om één of andere reden niet uit. Dát is de rol van de coach.

Een coach gelooft in jou

Wat iemand kan, is voor een groot deel een kwestie van geloven. Wat jij over jezelf gelooft én wat anderen in jou zien, bepaalt voor een groot stuk hoe ver je raakt. Wie helemaal in zichzelf gelooft, haalt meer uit zichzelf dan anderen.

De impact van het geloof van anderen bewijst het Pygmalion-effect. Dit werd aangetoond in een interessant experiment: leraars kregen een lijst waarop ‘goede’ en ‘slechte’ leerlingen waren aangeduid. In werkelijkheid was die aanduiding volledig willekeurig, uitte zich toch in de prestaties van de leerlingen. De leraars gedroegen zich onbewust anders tegen de ‘goede’ en de ‘slechte’ leerlingen. En de leerlingen gingen zich gedragen naar het onuitgesproken oordeel van hun leraar. ‘Goede’ leerlingen presteerden beter, ‘slechte’ minder.

Wie in zichzelf gelooft, of iemand heeft die in hem gelooft, haalt meer uit zichzelf.

Je kan je inbeelden welke impact het kan hebben als iemand omringd is door mensen die niet in zichzelf, anderen en de wereld geloven. Of als iemand door tegenslag en negatieve ervaringen niet in anderen gelooft. In zo’n geval kan het bijzonder waardevol zijn als er iemand is die oprecht wél gelooft dat er van alles in je zit. Iemand die bovendien met jou op zoek gaat om dit te leren bovenhalen. Een coach kan die rol spelen in iemands leven.

Coaching is geen opleiding

Voor iemand die louter operationeel advies of kennis nodig heeft, is coaching misschien niet het aangewezen begeleidingsproces. Coaching is geen opleiding. Je leert er dus niet werken in Excel, een financieel plan opstellen of zelf een huis bouwen. Een ‘coach’ die kennis aanreikt is geen coach maar een adviseur, een leraar, een expert, een mentor.

“Wat coaching van andere vormen van begeleiding onderscheidt, is dat de antwoorden, de inzichten en de beweging uit de klant zelf komen. De coach begeleidt het proces om dit naar boven te halen,” zegt master certified coach Benjamin Ball (MCC).

Heeft iemand vlot toegang tot de nodige kennis en hulpbronnen, maar gaat die er niet mee aan de slag? Dan kan coaching weer wél een interessante rol spelen.

In deze tijden van Google kan je in 5 minuten te weten komen hoe je een mooi CV opstelt, wat de stappen zijn om ondernemer te worden, hoe je een social media campagne opstelt, welk dieet bij jouw lichaamstype past … De vraag is: wat maakt dat iemand de informatie die voor het grijpen ligt niet gebruikt?

Vaak gaat dat over gedrag – uitstellen, slecht time management, keuzestress – met onderliggende patronen als angsten, innerlijke beperkingen, vorige ervaringen en conditioneringen … Een goede coach kan zijn klant in beweging krijgen om zijn doelen toch te bereiken.

Soms is behandeling een beter idee

Omdat coaching zelfredzaamheid veronderstelt, is dit soort begeleiding een minder goed idee wanneer iemand niet voor zichzelf kan instaan. Een minderjarige bijvoorbeeld. Of iemand met zware mentale tot psychologische problemen. Ook als iemand aan het herstellen is van een burn-out of zware medicatie (bijvoorbeeld antidepressiva) neemt en niet helemaal zichzelf is, is coaching minder aangewezen. In hoeverre komen de antwoorden werkelijk uit de klant?

Vaak zijn mensen die niet zelfredzaam zijn, beter gebaat bij behandeling – therapie, psychologische opvolging… Of een coach dat behandelende werk ook kan, is dan weer een andere zaak. Want waar de verschillen tussen therapie en coaching precies liggen en wie welke vorm van begeleiding kan aanbieden, is vatbaar voor interpretatie. Verschillende coaches en begeleiders vullen dit anders in – er zijn ook zoveel verschillende vormen en stijlen van coaching.
 

Is coaching iets voor jou?

Contacteer ons voor een vrijblijvend intakegesprek om te kijken welk coachtraject bij jouw past.
Of mail ons je vraag, we geven je graag meer informatie over de mogelijkheden.

Contacteer ons