De grootste organisatie voor coaches ter wereld
Het ICF, voluit International Coaching Federation, is de grootste organisatie voor coaches ter wereld. Ze werd opgericht in 1995 en telt ondertussen meer dan 30.000 leden in meer dan 132 landen (en 165 afdelingen), allemaal coaches die werken in de zakelijke en/of persoonlijke sfeer. Van die leden zijn er meer dan 23.000 gecertificeerde ICF-coach.
ICF staat vooral bekend onder coachende professionals voor
- Het ontwikkelen van de kerncompetenties van de coach.
- Het vestigen van een professionele ethische code en professionele standaarden.
- Het neerzetten van een internationaal erkend individuele coachcertificatie.
- Het creëren van richtlijnen voor de accreditatie van coachopleidingen.
- Het aanbieden van voortgaande opleiding door events, Communities of Practice (PCs) en gearchiveerd leren.
Missie en Visie van ICF Global
Het ICF wijdt zich aan het vooruit brengen van het coachberoep door ‘het zetten van hoge standaarden, het bieden van onafhankelijke certificatie en het opbouwen van een wereldwijd netwerk van getrainde coachende professionals’. Het poogt ook de leden-coaches te verbinden met de coaching tools en hulpbronnen die ze nodig hebben om te slagen in hun carrières.
Coaching is integraal deel van een bloeiende samenleving, en ieder ICF-lid vertegenwoordigt de hoogste kwaliteit van professionele coaching.
De globale vooruitgang van het coachberoep.
Kernwaarden: betrouwbaarheid, openheid, aaanvaarding en congruentie. Ze beschouwen elk onderdeel van de ICF-gemeenschap mede verantwoordelijk voor het hooghouden van de volgende waarden:
- Integriteit
De hoogste standaarden in het coachberoep en als organisatie. - Uitmuntendheid
Standaarden voor uitmuntendheid zetten en demonstreren op het vlak van kwaliteit, kwalificaties en competentie. - Samenwerking
De sociale verbinding en gemeenschapszin door collaboratieve partnerships en co-creatieve realisaties. - Respect
Inclusief zijn en de diversiteit en rijkdom van de globale stakeholder waarderen. Mensen eerst zetten zonder standaarden en kwaliteit uit het oog te verliezen.
ICF Belgium is de lokale afdeling van het (globale) ICF. De tak werd opgericht in 2002 en staat in voor Certificering (Het vak van coach professionaliseren door toename van het aantal opgeleide en gecertificeerde coaches), Promotie (het beroep uitdragen en de professionele netwerken en contacten onder de leden uitbouwen) en Ontwikkeling (de ICF-leden ondersteunen bij het uitbouwen van hun praktijk als professionele coach).
Wat is de impact van het ICF in België?
De basis van het ICF ligt in de Verenigde Staten, en van daaruit wordt nog steeds veel van de werking bepaald. In het ene land heeft het ICF al meer impact dan in het andere. In landen zoals Canada en de Verenigde Staten raak je niet als externe coach binnen bij bedrijven zonder ICF-certificatie, in andere landen is het vooral onder coaches bekend.
In België is de impact van het ICF nog redelijk beperkt, maar het groeit. Vooral in Brussel en Wallonië heeft het ICF veel leden en bereik naar bedrijven toe. Er is in Vlaanderen zeker nog groei mogelijk – en nodig!
Waarom werken wij samen met het ICF?
Met de wildgroei aan coaches en coachopleidingen, vinden wij het geen overbodige luxe om een certificaat te hebben dat internationale draagkracht heeft.
We hoeven je niet te vertellen dat er véél coaches zijn. En dat nogal wat mensen zich afvragen wat coaches nu doen, en wie de ‘echte’ zijn. Dat is misschien moeilijk te zeggen, maar toch zijn er standaarden. Om als geïnteresseerde je weg te zoeken doorheen het overaanbod is verwarrend en ontmoedigend. Het helpt om referentiepunten te hebben – zoals het ICF (International Coaching Federation) er één is.
Het ICF is tot op vandaag de meest internationaal verspreide en erkende organisatie die coaches en coachopleidingen erkent. Ze doet daarnaast inhoudelijk uitspraak over de ethiek en competenties die bij professionele coaching horen. Ze paste haar Competenties trouwens in 2019 aan aan hedendaagse standaarden – een waardevolle upgrade die ze een stuk relevanter maakte, en meer in lijn met hoe wij zelf naar coaching kijken. Alles samen biedt het ICF dus een inhoudelijke én formele toetssteen voor de kwaliteit van professionele coaching.
Geen enkel kwaliteitslabel is zaligmakend, dat beseffen wij ook. Elke meting is relatief, en die van het ICF is geen uitzondering. Tegelijk zegt het wel iets – we kunnen uit ervaring zeggen dat het behalen van het Level 2-label niet eenvoudig is, en dat het heel wat vraagt op inhoudelijk en administratief vlak. Je krijgt dit label niet zomaar.
Het ICF is ook de meest impactvolle beroepsorganisatie voor coaches in Vlaanderen. Andere landen hebben nationale of regionale instanties, zoals het NOBCO in Nederland. In Europa is het EMCC in verschillende landen ingeburgerd. Maar zover zijn we momenteel in Vlaanderen nog niet. Wanneer een andere organisatie een grotere impact heeft, zullen wij er als eerste bijzijn om onze methodes en materialen te toetsen aan hun professionele standaarden (en die van hen aan de onze) en de nodige groei te realiseren om de hoogst mogelijke kwaliteit te kunnen blijven bieden.
Wat kost een lidmaatschap bij het ICF?
Als je lid wordt van het ICF, sluit je aan bij 2 organisaties: ICF Global en ICF Belgium. Hier een overzicht van de prijs en de voordelen.
ICF Global – $245 per jaar
Wat krijg je bij je lidmaatschap?
- Je mag het logo op je website en drukwerk gebruiken.
- Korting op ICF-events en opleidingen.
- Netwerken en uitwisselen met internationale coaches.
- Je komt op de ICF Global website (als je een coach accreditatie hebt) dus bent vindbaar. Voor de kenners van SEO (Zoekmachine-Optimalisatie, gevonden worden in Google): dit profiel (specifiek de link naar je website die je erin kan zetten) geeft je een mooie backlink naar je website, waardoor de Authoriteit van je site in Google verhoogt en je mogelijks hoger scoort voor bepaalde zoektermen.
- Toegang tot hun onderzoek (gratis of met korting).
Lees er meer over op de website van ICF Global.
ICF Belgium – €175 per jaar
Je moet eerst aangesloten zijn bij ICF Global, dan kan je je lidmaatschap bij ICF Belgium aanvragen.
Wat krijg je bij je lidmaatschap?
- Je komt op de ICF Belgium website (als je een coach accreditatie hebt) dus bent vindbaar.
- Gratis deelname aan hun events en webinars, waar je andere coaches ontmoet. Je verdient er ook de CCE-punten mee die je moet verzamelen om je coachaccreditatie te kunnen behouden.
- Toegang tot de werkgroepen en mogelijkheid om deel uit te maken van de ICF-organisatie.
Lees er meer over op de website van ICF Belgium.
Conclusie: Is het de moeite om je aan te sluiten bij het ICF?
Hier is overzicht van wat wij zien als de voor- en nadelen van een deelname aan en certificatie van het ICF:
Voordelen
- Je maakt deel uit van een groter geheel met internationale uitstraling (en door jouw deelname wint het nog aan kracht).
- Je krijgt toegang tot resources: onderzoeken, cijfermateriaal, beeldmateriaal… Regelmatige lezingen en netwerkmomenten. Je bent niet (meer) alleen.
- Er is een ICF website waar jouw profiel opkomt, en je krijgt de mogelijkheid om jouw events op de ICF website te posten. Hiervoor moet je een mail sturen naar het ICF, zij zetten het erop.
- De individuele accreditatie kan je credibiliteit (vooral als business coach) verhogen.
- De investering in een certificatie kan je praktijk professionaliseren, los van het certificaat zelf: het bijhouden van een coaching log, het nadenken over je procedures en werkwijze en de verplichting tot supervisie.
Nadelen
- Kost geld (ca. €350/jaar lidgeld ICF wereldwijd + België), en certificatie zelf kost ook enkele honderden euro’s.
- Administratieve rompslomp
- Certificatie kan bij sommige bedrijven ook averechts werken: ‘Heb je een papier nodig om te bewijzen dat je goed bent?’
- Je kan de ethische normen, kerncompetenties en dergelijke ook publiekelijk onderschrijven zonder lid te worden.
De grootste kracht van het ICF ligt voor ons in het gezamenlijk naar buiten komen, in een algemeen referentiekader waarnaar kan verwezen worden. Tegelijk blijft het relatief: een organisatie is maar zo groot als haar uitstraling en aantal leden. Het vraagt een soort Tipping Point, genoeg mensen die meedoen om het écht te maken. Daarom zetten wij er mee de schouders onder via onze individuele accreditaties, de certificatie van onze coachopleiding(en) en deelname aan de werking en evenementen van ICF Belgium. We hopen daarmee bij te dragen aan de professionalisering van het coachberoep, en het vestigen van een kwaliteitsstandaard die bekend is en waarnaar kan verwezen worden.
Onderzoek van het ICF over Coaching
Het ICF doet onderzoek naar coaching. De impact, de ROI… Dat kan best handig zijn als je graag aan je klanten wil bewijzen wat coaching precies kan betekenen. Hun onderzoek heeft een internationale scope, en dus ook wereldwijde impact.
Enkele recente onderzoeken naar coaching: