Wat is een burn-out?

De term 'burn-out' werd voor het eerst geformuleerd in 1974 door de psychiater Herbert Freudenberger. Zijn definitie werd overgenomen en bijgestuurd door Christina Maslach Ph.D, een van de wetenschappelijke pioniers op burn-outgebied. Haar test, de Maslach Burnout Indicator, is tot op vandaag dé referentietest om burn-out te meten.

De definitie van burn-out volgens Christina Maslach:

Burnout is een toestand (of dreiging van) emotionele uitputting naar aanleiding van menselijke interactie, gecombineerd met verschijnselen van:

  • Depersonalisatie/cynisme (anderen als negatief subject of object zien).
  • Verminderd vertrouwen in persoonlijke competentie.

Een redelijk psychologische benadering, die impliciet ook veel verantwoordelijkheid voor de oplossing bij de persoon zelf legt. Vaak worden er ook typologieën meegegeven van mensen die vatbaarder zijn voor burn-out. Zo zijn overdreven plichtsgetrouwheid, perfectionisme en werkverslaving belangrijke risicofactoren.

Maar hoe komt het eigenlijk dat zoveel mensen last hebben van plichtsgetrouwheid, perfectionisme en werkverslaving? Als iets een hele hoop mensen (volgens sommige cijfers wel 5% van de actieve bevolking) treft, heeft dat dan niet meer te maken met hoe wij als samenleving met werk en tijd omgaan dan met die mensen op zich?

Burn-out is voor ons niet enkel een individueel gegeven, maar een collectief gegeven. Een aantal maatschappelijke trends zoals de toenemende drang om te presteren en bereikbaar te zijn, de machinisatie van het werk, het altijd maar MEER moeten hebben en doen… hebben een samenleving gecreëerd waar de druk enorm hoog ligt.

Zij die uitvallen zijn de kanaries in de koolmijn. Ze beantwoorden vaak wel aan een bepaald profiel of positie die hen kwetsbaarder maakt. Maar zijn ze daarom profiteurs, of zwak? Allerminst. Je moet namelijk verdomd hard werken om helemaal uitgeblust te raken.

Nieuwsbrief

Schrijf je hier in op de maandelijkse YourCoach nieuwsbrief.

Help ons groeien

Elke Share of Like telt!