Orthomoleculaire Essentials

Orthomoleculaire EssentialsSamen met BIOK bieden wij een vervolgtraject aan voor stress en burn-out coaches. BIOK biedt als Biochemisch Instituut voor Orthomoleculaire Kennis wetenschappelijke en toepasbare inzichten bij wat er aan de grondslag ligt van chronische stress en burn-out.

Vanuit hun brede ervaring en kennis kunnen we een onmisbare en complementaire benadering bieden van hoe om te gaan met burn-out in jouw coachingpraktijk. Stress en uitputting spelen immers in op meerdere fysiologische lagen (hormonaal, zenuwstelsel, vertering,...) en kunnen dus niet losgekoppeld worden van het psychologische en mentale aspect.

online formulier

Fysiologische onderbouw van stress en burn-out

Deze opleiding is bedoeld als orthomoleculaire onderbouwing voor wat er onderliggend en fysiologisch speelt bij burn-out, chronische stress en de daarbij horende vermoeidheidsklachten. De opleiding biedt antwoorden op vragen als:

  • Welke suikers, vetten en nutriënten houden het energieniveau constant?
  • Welke organen en hormonen zijn rechtstreeks betrokken bij overmatige aanmaak stresshormonen en wat zijn de fysieke en mentale gevolgen?
  • Waarom loopt onze vertering mank in chronische stresssituaties?
  • Welke weerslag heeft stress op de immuniteit?
  • Wat is het effect van uitdroging voor de energie aanmaak in de cel?

Getuigenissen

“Ontzettend interessante opleiding om zelf toe te passen in je eigen dagelijks leven en inzicht te krijgen in het kader van stress en burn-out problematiek. Els is experte in haar vak en geeft de opleiding met zoveel enthousiasme en passie wat aanzet om meer te verdiepen.”
Marleen A.
Stress en Burn-out Coach
“Zeer allesomvattend en wetenschappelijk onderbouwd. Veel praktische tips, geregeld samenvattingen.”
Stefanie J.
Psycholoog

Meer getuigenissen over de Opleiding Orthomoleculaire Essentials.

Programma Opleiding Orthomoleculaire Essentials

Het programma loopt over 5 dagen.
Klik op een titel voor meer informatie over de Orthomoleculaire Essentials voor stress en burn-out coaches.

Dag 1 – Koolhydraten, vetten en eiwitten

Op de eerste dag gaan we dieper in op de verschillende macronutriënten (koolhydraten, vetten en eiwitten) en wat hun functies zijn. Een belangrijke basiskennis, want de kwaliteit en verhoudingen van deze macronutriënten bepalen ontelbare functies in het lichaam (aanmaak van energie, weefselherstel, ontgifting, hersenmetabolisme,...)

Dag 2 – Voedselcombinaties en het zuur-basen evenwicht

In deze dag gaan we in op de voedselcombinaties. Hoe kunnen voedingsmiddelen gecombineerd worden om de spijsverteringsorganen optimaal te ontlasten. Onze spijsvertering heeft te lijden onder een jachtige levensstijl. Welke combinaties ontlasten, zijn makkelijk verteerbaar en hoe passen we dit concreet toe?

We bekijken daarnaast het zuur-base evenwicht, als basis om de lichaamsfuncties te herstellen en te versterken. Onze levensstijl bepaalt voor een groot deel naar welke kant het zuur-basen evenwicht overhelt. Daarom bekijken we hoe we met voeding en lifestyle een zuuroverschot kunnen vermijden. "Ontzuren" is dan ook één van de basisprincipes om fysiek en mentaal weerbaar te blijven.

Dag 3 – Endocrinologie: bijnieras en schildklier

De bijnier is het centrale orgaan dat de stressrespons regelt. Chronische stress zet het hormonaal stelsel onder druk en kan daardoor alle functies in het lichaam ontregelen. We gaan dieper in op deze hormonale regelsystemen en leggen de link met het functioneren van de schildklier. Een veel gehoorde problematiek in de praktijk. Hoe kunnen we met voeding en suppletie moduleren?

Dag 4 – Immuniteit en belang van detox

Mensen met chronische stress hebben een verzwakte immuniteit. Immuniteit opkrikken is vaak de eerste stap naar herstel. Verkeerde voeding, vervuiling, te weinig beweging, uitdroging, stress…ze spelen stuk voor stuk in op het belasten van ons natuurlijk ontgiftingssysteem. Het lichaam herstellen door toevoer van de nodige macro-en micronutriënten is essentieel om zowel de immuniteit te boosten als weefsels en cellen te ontdoen van afvalstoffen. Beide zijn cruciaal in het terugvinden van balans en energie.

Dag 5 – Energie-aanmaak met voeding en suppletie

Waar wordt energie aangemaakt in een cel en welke nutriënten zijn onmisbaar om deze energie-aanmaak te handhaven. Welke voeding en macronutriënten zijn nodig om de cel energie te laten aanmaken. Welke factoren en welke voeding ondermijnen net de energieaanmaak? Hoe kunnen we met suppletie de nodige ondersteuning geven? Wat zijn de criteria van een kwaliteitsvolle voedingsaanvulling en waar dien je op te letten, wat zijn vaak voorkomende valkuilen?

Over de trainer

Els CornelisEls Cornelis is orthomoleculair nutritionist en practitioner. Ze studeerde aan de Europese Academie voor natuurlijke gezondheidszorg. De honger naar diepgaande kennis werd pas gestild toen ze in 2013 bij het BIOK terechtkwam. Daar zocht en vond ze de biochemische verklaringen voor het verband tussen omgeving (voeding, stress, milieu...) en lichamelijk/emotioneel welzijn. Nu werkt Els als wetenschappelijk medewerker voor het BIOK, wat haar de kans geeft om zich steeds bij te scholen, nieuwe inzichten op de voet te volgen en actuele kennis in de achterzak te hebben. Els geeft les aan het BIOK en coacht mensen ook persoonlijk in haar eigen praktijk REVIVE.

Praktische informatie

Voor wie?

De Opleiding Orthomoleculaire Essentials is voor (stress en burn-out) coaches, (para)medici, psychologen die voeding in hun aanbod willen verwerken. Veel aan energie gerelateerde klachten kunnen aanmerkelijk verbeterd worden met aangepaste voeding. In deze opleiding leer je de wetenschappelijke achtergrond van de impact van voeding op ons systeem. Je ontdekt welke voeding en welke combinaties leiden tot uitputting, verzuring... en welke net tot gezondheid en vitaliteit. Je krijgt mee hoe jij onmiddellijk toepasbaar basis voedingsadvies kan meegeven aan je klanten.

Duur

5 dagen, telkens van 9u30 tot 16u30.

Data Voorjaar 2020 (Dinsdag)

  • Dinsdag 28 april 2020
  • Dinsdag 5 mei 2020
  • Dinsdag 19 mei 2020
  • Dinsdag 2 juni 2020
  • Dinsdag 9 juni 2020

Inschrijving

€1295 ex BTW* per deelnemer.

* Bespaar tot 30% via KMO-Portefeuille

De opleiding komt in aanmerking voor KMO-Portefeuille. KMO's en zelfstandigen kunnen tot 30% korting krijgen op onze opleidingen. Het BTW bedrag kan niet worden gesubsidieerd.

Plaats

Loft 26De Opleiding Orthomoleculaire Essentials gaat door in Loft 26, onze eigen zaal in de vernieuwde Gentse Dokken. In een heldere en luxueuze ruimte vindt u alle voorzieningen voor een aangename en memorabele opleiding, inclusief verse lunch en heerlijke koffie of thee.

Loft 26, Sint-Salvatorstraat 18 / 104, 9000 Gent

 

online formulier

Nieuwsbrief

Schrijf je hier in op de maandelijkse YourCoach nieuwsbrief.

Help ons groeien

Elke Share of Like telt!