Over het Onzekerheidseffect

Beste,

Ik las onlangs over een onderzoek dat sprak over het Onzekerheidseffect ('Uncertainty Effect'). Hierbij vullen mensen het onbekende in met angsten en twijfel, waardoor het groter wordt dan het werkelijk is.

Dat zie ik vaak in mijn gesprekken (en ook bij mezelf). De gevolgen van bepaalde beslissingen (een eigen zaak starten, veranderen van functie, een relatie anders benaderen...) zijn vaak nog redelijk te overzien. De mogelijke kost en opbrengst wegen voldoende door om ervoor te gaan.

En toch, wanneer het aankomt op het zetten van die eerste stap, komen allerlei duiveltjes vanonder het tapijt die onze tred doet stokken.

Wie wacht en naar deze verwarrende stemmetjes luistert, is verloren. De moed zinkt ons in de schoenen, het pad wordt steiler, onze maag krimpt samen, we worden klein.

Zo had ik een bekwame en gedreven dame op gesprek die al 5 jaar aan het luisteren was naar haar duiveltjes, en niks aan het doen was. De stap die ze wilde zetten was duidelijk, de richting ook, en toch deed ze het maar niet - met allerlei prachtige excuses. Ik hoef je niet te vertellen hoe vast haar lichaam zat in die twijfel. Nog niet te spreken hoe laag haar gevoel van zelfvertrouwen stond.

Gelukkig konden we toch een ingang vinden om haar alsnog een eerste kleine beweging te laten maken, en eindelijk die duiveltjes achter haar te laten. De opluchting was voelbaar in de ruimte, ze ademde diep in en uit, er kwam energie vrij.

Sorry voor het slechte nieuws, maar tegelijk vermoed ik dat het opnieuw zal gebeuren. Wat zal ze doen, de volgende keer dat ze het Onzekerheidseffect voelt opkomen? Ook hierin vormen we gewoontes. Blijven we consistent staan en luisteren we, of gaan we erdoor (en ervoor)?

Voor mij hangt veel zelfvertrouwen hieraan vast. Luisteren we naar de stem van ons hogere zelf, die duidelijk voelt en ziet waar het met ons naartoe wil? Of naar onze onzekere duiveltjes, die ons willen tegenhouden en 'beschermen'?

Naar wie luister jij?

En mocht je het eens anders willen doen, je weet ons te vinden.

Met warme groeten,

Het YourCoach Team

Ps. Vergeet niet ons te volgen op Twitter, te liken op Facebook en te abonneren op de blog.

YourCoach café op donderdag 24 mei 2018

Vorige maand ontvingen we Mira Bradai, die ons onderhield over Transactionele Analyse en een leven dat écht bij ons past.

  Lees hier het verslag

Donderdag 24 mei 2018:
Erwin Van Waeleghem met 'Participatieve bedrijfsvoering effent de weg naar een duurzame maatschappij'

Erwin Van WaeleghemSteeds meer organisaties worden geconfronteerd met 'sign of the times' problemen, zoals burn- en bore-outs, stress-gerelateerde mentale issues, onbetrokkenheid, geen initiatief en creativiteit, stijgend ziekteverzuim, job-hopping van de 'young high potentials' en pestgedrag tussen en binnen verschillende niveaus.

Tijdens de workshop zal Erwin ons meer leren over hoe we deze problematieken bij de wortels kunnen aanpakken: door een meer menselijke en participatieve aanpak van leiderschap. Zijn missie bestaat erin om binnen alle maatschappelijke sectoren zoveel mogelijk mensen te inspireren van authenticiteit, met als doel mensgerichter en zelfbewuster naar zichzelf, diens omgeving, diens organisatie en de maatschappij te kijken.

  Lees meer en schrijf je in

GEZOCHT! Klanten voor ICF-Coachgesprekken

We zijn nog steeds op zoek naar mensen die een gratis gesprek willen bij ons. Deze gesprekken worden opgenomen en de beste ervan gebruikt voor onze volgende ICF-Certificatie.

Het gesprek gaat door in het Engels en duurt zo’n 45 minuten. De nadruk ligt op het verbale (gezien het feit dat het gesprek opgenomen wordt).

Wil jij je wel eens laten coachen door ons? Hier is je kans! We verwachten wel een concrete coachvraag en liefst op identiteitsniveau.

  Meld je aan voor een gratis ICF Coachgesprek

Kortlopende trajecten die nog dit voorjaar starten

Wil je nog dit voorjaar een kortlopend traject bij ons volgen? We zetten ze hier even op een rijtje.

NLP Bootcamp

NLP BootcampNLP of voluit NeuroLinguïstisch Programmeren, is een methode voor communicatie en innerlijke verandering. Het is een verzameling denkmodellen en technieken met als doel de gedachten, gevoelens en gedragingen van jezelf of anderen te begrijpen en eventueel te wijzigen.

In deze krachtige introductie van één dag leer jij enkele snelle en efficiënte NLP technieken waarmee je direct aan de slag kan. Je leert anders te kijken naar je eigen ervaringen en herinneringen. Je krijgt een inzicht in hoe je je beleving kan herprogrammeren, en dieperliggende gewoontes aanpakken.

Dinsdag 29 mei 2018

  Getuigenissen

  Meer informatie en inschrijven

Coachend Leiderschap

Coachend LeiderschapNiet voor niks onze meest gevraagde kortlopende opleiding. De opleiding Coachend Leiderschap loopt over twee aansluitende dagen en geeft deelnemers een krachtige inleiding tot coaching en leiderschap in praktische situaties.

Door de focus op kleine groepen werken we efficiënt en individueel. Persoonlijke uitdagingen worden grondig besproken en in beweging gezet. Na deze opleiding keert u steevast verfrist en met een vernieuwende blik terug naar uw werksituatie!

Donderdag 31 mei en vrijdag 1 juni 2018

  Getuigenissen

  Meer informatie en inschrijven

Gecertifieerde opleidingen

In mei studeerden meer dan 60 mensen af van één van de langlopende opleidingen van YourCoach. Mensen die al als coach actief waren, die nu hun eerste stappen wagen, of die het materiaal op een andere manier inzetten in hun werk en leven. Wij wensen hen graag een dikke proficiat! We zijn ook erg dankbaar voor het vertrouwen dat mensen in ons stellen, en we blijven ijveren voor de hoogst mogelijke kwaliteit op het vlak van meegegeven materiaal en begeleiding.

We presenteren je graag een beeld van 3 groepen die afstudeerden:

Loopbaancoach

Loopbaancoach

  Meer over de Opleiding Loopbaancoach

Stress en Burn-Out Coach

Stress en Burn-Out Coach

  Meer over de Opleiding Stress en Burn-Out Coach

NLP Master-Practitioner

NLP Opleidingen

  Meer over de NLP Opleidingen

Over YourCoach

YourCoach is een professioneel en creatief coachings- en opleidingsbureau in Gent.

We zijn gecertificeerde coaches en erkende loopbaanbegeleiders. We coachen particulieren, professionals, leidinggevenden en ondernemers bij hun werk- en levensvragen.

We werken daarnaast in-company met teams, afdelingen en medewerkers rond communicatie, leiderschap en coaching.

We hebben ook een uitgebreid aanbod open opleidingen voor persoonlijke en professionele ontwikkeling, waaronder de langlopende opleiding Integrale Coaching; verschillende NLP-trajecten; en workshops van 1 of 2 dagen rond diverse thema's.

We bouwen aan een community die mensen met elkaar verbindt met als thuisbasis onze zaal, Loft 26. Daar organiseren we naast coachings en opleidingen ook regelmatig events en lezingen.

www.yourcoach.be

Qfor - KMO-Portefeuille - Loopbaancheques