Wat komt eerst?

Beste,

Wanneer ik mensen begeleid en ook in mijn eigen leven, merk ik hoezeer alle aspecten van onze levens samenhangen. Als communicerende vaten beïnvloeden en sturen ze elkaar aan. Mijn fysieke gezondheid bepaalt mijn energie op het werk, en mijn vermogen om te geven in mijn relaties. Wat ik in mijn relaties ervaar, stuurt dan weer mijn eetgedrag en levenslust.

Het plezier en de dankbaarheid die ik uit mijn werk haal (of niet), bepalen mee hoe mijn avond zal verlopen, bijvoorbeeld of ik nog ga sporten of niet, en of ik tijd zal maken om me te verbinden met mijn zoon.

Wanneer je bij iemand gaat om begeleid te worden, is dat doorgaans omdat één bepaald aspect van je leven chronisch niet oplevert wat je zou willen. Je houdt niet van je werk; je vindt geen relatie; je krijgt je fysiek niet onder controle; je krijgt een belangrijk project niet af; je hervalt in slechte gewoontes.

Je hebt misschien al verhalen gehoord hoe iemand met rugpijn bij een ostheopaat binnenkomt, en dat die iets aan de knie doet – met effect op de rug. Hetzelfde is eigenlijk wat de coach te doen heeft: onderzoeken waar de bron zit van datgene dat niet stroomt, los van waar het zich toont.

Dit is voor mij één van de meest fundamentele inzichten geweest als begeleider, en als mens. Ik pakte de zaken vroeger altijd aan waar ze zich toonden. Om er het beeld van een boom bij te halen: hangt er rot fruit aan één van je takken? Genees de tak, of snijd ze eraf en vervang ze met een betere.

Ook onze omgeving heeft de gewoonte te focussen op het gebied dat stoort, en op dat vlak met oplossingen te komen. Niet verwonderlijk dat dat zelden iets oplevert, behalve frustratie en kwaad zijn op jezelf dat het maar niet verandert.

Een vraag die ik me nu stel is: waar begint het? Van waar iets zich toont, volg ik de keten zo ver mogelijk terug naar waar het ontstaat. Hoe dichter daarbij ik kan werken, hoe meer kans ik zie op verandering. En nog beter: niet enkel waar het zich toont, maar vaak ook op allerlei andere, toevallig verbonden vlakken.

Zo worstel ik al lang met suiker. Ondertussen ben ik er achter dat het over meer gaat dan enkel een fysieke verslaving. Het is niet enkel suiker, maar ook hoeveelheden waarmee ik het moeilijk heb. Ook op andere vlakken durf ik wel eens teveel tot mij nemen, hongerig zijn op het onverzadigbare af. Welke leegte probeer ik te vullen? Welke onrust te stillen?

In mijn geval zit de bron vooral op zielsniveau dat aandacht nodig heeft: mijn ziel voeden via een goede balans tussen beweging en rust; tijd nemen voor dankbaarheid; activiteiten ondernemen die voor mij betekenisvol zijn; creatieve ruimte nemen; in gezonde verbinding gaan en blijven met anderen. Als ik deze zaken goed doe, voel ik dat de drang naar suiker en andere zaken wegebt, en dat ik mijn fysieke verslaving eraan best wel de baas kan.

Het is niet altijd evident voor jezelf om die keten af te lopen, dichter bij de bron waar het werkelijk zit. Dat is wat we in de Integale Coaching, NLP en andere opleidingen aanleren, en waar onze coaches in gespecialiseerd zijn. Dus als het even niet werkt, je weet bij wie je terechtkan.

Met warme groeten,

Benjamin en het YourCoach Team

Ps. Vergeet niet ons te volgen op Twitter, te liken op Facebook en te abonneren op de blog.

YourCoach Café op donderdag 22 maart 2018

Naar goede gewoonte ontvingen we op donderdag 22 februari 2018 weer een interessante spreekster op YourCoach Café. Nathalie Janssens de Bisthoven nam ons mee in haar verhaal rond eetstoornissen, wat dat voor haar en haar klanten betekent heeft. Een 30-tal aanwezigen waren erbij.

  Lees hier het verslag

Donderdag 22 maart 2018: Koenraad Rau met 'Het onderbewustzijn als toegangspoort tot jouw ongekende mogelijkheden'

Koenraad RauKoenraad Rau gebruikt het onderbewustzijn als toegangspoort tot de ongekende mogelijkheden van de menselijke geest. Het onderbewustzijn barst van de onbenutte mogelijkheden en talenten en bevat de sleutels voor effectieve transformatie. Ervaar zelf hoe je in 20 minuten contact maakt met deze onuitputtelijke bron van inspiratie, creativiteit, en intuïtieve inzichten.

  Lees meer en schrijf je in

EXTRA EDITIE! Integrale Coaching Essentials

Integrale Coaching EssentialsIn april start een extra weekendreeks van onze opleiding Integrale Coaching Essentials. De opleiding helpt je snel op weg om praktisch aan de slag te gaan met coaching. Je leert de standaardtechnieken, maar met een twist: wij geven je de essentie ervan mee, met minder bekende nuances waarmee je onmiddellijk op een natuurlijke manier mensen kan begeleiden. Dit als coach, leidinggevende maar ook als collega, familielid of partner.

Data: 14 & 15 april, 28 & 29 april en 2 & 3 juni 2018

  Meer informatie en inschrijven

Wij zoeken nog assistenten

Heb jij Integrale Coaching Essentials al gevolgd als deelnemer? Wil je het graag nog eens beleven, van aan de andere kant? Dan nodigen wij je van harte uit om mee de Essentials te begeleiden als assistent. Je ondersteunt ons logistiek en ook de deelnemers bij de oefeningen. De enige vereiste is dat je de Essentials zelf al hebt afgerond als deelnemer.

  Lees meer en schrijf je in via dit formulier

NIEUW! Master Class Wandercoaching

Master Class WandercoachingWandercoaching is, in het kort, coaching in de natuur. Het is meer dan wandelcoaching: via creatieve en systemische invalshoeken, gecombineerd met klassieke gesprekstechniek en een sterke houding van 'niet-weten', leer jij als coach datgene zich te laten ontplooien wat zich op het moment aandient.

Deze methode werd ontwikkeld door Shana Cornelis, onderneemster en loopbaancoach. Haar liefde voor natuur bracht haar ertoe buiten te gaan met haar klanten, en Integrale Coaching toe te passen in een externe setting.

Data: 14 & 15 juni of 28 & 29 april 2018

  Meer informatie en inschrijven

Over YourCoach

YourCoach is een professioneel en creatief coachings- en opleidingsbureau in Gent.

We zijn gecertificeerde coaches en erkende loopbaanbegeleiders. We coachen particulieren, professionals, leidinggevenden en ondernemers bij hun werk- en levensvragen.

We werken daarnaast in-company met teams, afdelingen en medewerkers rond communicatie, leiderschap en coaching.

We hebben ook een uitgebreid aanbod open opleidingen voor persoonlijke en professionele ontwikkeling, waaronder de langlopende opleiding Integrale Coaching; verschillende NLP-trajecten; en workshops van 1 of 2 dagen rond diverse thema's.

We bouwen aan een community die mensen met elkaar verbindt met als thuisbasis onze zaal, Loft 26. Daar organiseren we naast coachings en opleidingen ook regelmatig events en lezingen.

www.yourcoach.be

Qfor - KMO-Portefeuille - Loopbaancheques