Rouw en Verlies
In deze 2-daagse opleiding krijg je kaders en handvaten om in je coachpraktijk om te gaan met dit soort thema’s. Je wordt zelfzekerder in het omgaan met rouw en verlies.
Hoe begeleid je iemand bij rouw en verlies?
Voor sommigen helpt het om erover te praten met iemand (gesprekstherapie). Voor anderen pak je het als coach beter op een creatieve manier aan, zodat je coachees al doende bezig zijn met hun gevoelens en patronen (creatief werk). Voor nog anderen werkt vooral de ingangspoort van het lichaam, door bijvoorbeeld rust te vinden in een gespannen lichaam of net eerder beweging te creëren waar het lijf vast is komen te zitten (lichaamswerk).
In deze tweedaagse geven we een praktijkgerichte introductie voor hulpverleners en coaches over het werken met rouw en verlies. We verdiepen een model van verbindingen om te kijken naar de hulpvraag van cliënten en de focus in de begeleiding. In dit model gaan we ervan uit dat ‘rouw’ op zich geen hulpvraag is, maar cliënten onze hulp zoeken wanneer ze de verbinding met zichzelf, hun lichaam, met de overledene, met de partner of gezinsleden, de bredere context of het bestaan verloren zijn of dreigen te verliezen.
We werken met een combinatie van concepten, praktijkgerichte en ervaringsgerichte oefeningen en videofragmenten als illustraties.
Verwelkoming: wie zijn jullie en wat drijft jullie in het werk dat jullie doen?
In dag 1 maken we kennis met elkaar, staan we stil bij welke plek rouw neemt in ieders leven. Daarbij verdiepen we ons in hoe we kijken naar rouw en hoe dit onze taal en blik beïnvloedt. De oefeningen zijn meteen ook een illustratie van de werkwijzen in een gesprek met iemand die aan het rouwen is.
Aansluitend gaan we aan de slag met een aantal uitgangspunten over rouw en verlies en zetten we deze in relatie tot een aantal recente theoretische kaders.
In dag 2 besteden we aandacht aan betekenisvolle theoretische kaders binnen de huidige rouwliteratuur (o.a. duaal proces model, betekenisgeving en betekenisreconstructie, het behouden van de band met de overledene, een model van verbindingen…) en vertalen deze naar de dagelijkse praktijk van mensen in rouw aan de hand van videofragmenten en oefeningen.
Voor coaches en begeleiders die op een onderbouwde en praktische manier mensen willen begeleiden bij allerlei vormen van rouw en verlies.
Voor deze opleiding vragen wij basis coachervaring, zoals je die kan opdoen in de Integrale Coaching Essentials.
Loft 26, Sint-Salvatorstraat 18 / 104, 9000 Gent
De Opleiding Rouw en verlies gaat door in Loft 26, onze eigen zaal in de vernieuwde Gentse Dokken. In een heldere en luxueuze ruimte vind je alle voorzieningen voor een aangename en memorabele opleiding, inclusief verse lunch en heerlijke koffie of thee.
Duur
De opleiding omvat 2 dagen.
De deuren gaan open om 9u en de opleiding start om 9u30. Einde is om 16u30.
Selecteer een startdatum/reeks: