Coachen zonder blabla
Minder werken en meer impact hebben?
Niet meer zo eindeloos praten en recht naar de essentie gaan?
Allerlei vernieuwende creatieve werkvormen aan je toolkit toevoegen?
Tijdens het gesprek zelf aangepaste werkvormen kunnen creëren, die helemaal passen bij de vraag en de patronen van je coachee?
Meer vanuit je intuïtie en met het lichaam coachen?
Tijdens deze uitzonderlijke driedaagse in Nederland ga jij praktisch aan de slag met coachen zonder blabla. Je leert het overtollige praten stilleggen, krijgt allerlei creatief-fysieke tools voor je gereedschapskist en leert met minder moeite en meer plezier impactvolle sessies neerzetten.
De Opleiding Coachen zonder blabla is gecertificeerd door de International Coaching Federation (ICF) voor Continuing Coach Education (CCE). Coaches die aangesloten zijn bij de ICF ontvangen 19 CCE Units (14,5 Core Competencies en 4,5 Resource Development) voor het volgen van deze opleiding.
Als er teveel gepraat wordt, hoe leg je dat dan stil en wat komt er in de plaats? Hoe weet je dat het tijd is om te stoppen met praten, en hoe doe je dat? Welke vragen stel je dan? En wat doe je dan anders dan bij klassieke coaching?
- De 50%-regel
Of hoe je de dynamiek van het gesprek anders kan beheren zodat je coachee meer naar de essentie komt en jij minder energie verliest aan luisteren naar verhalen die nergens naartoe gaan. - De 5-secondenregel
Je leert het onderscheid tussen volle en lege stiltes. Je oefent op het creëren van stiltes die mensen dieper brengen waar ze anders zouden vastlopen. - De vormen van vorm
In elk gesprek spelen er – naast het verhaal van je coachee – nog 5 lagen waarop je kan werken. Je ontdekt deze vormen en gaat ermee aan de slag. - Verdiepende coachvragen
Elk gesprek is anders, maar bij coachen zonder blabla komen altijd dezelfde vragen terug die mensen naar de essentie brengen, het onzichtbare zichtbaar maken, het bewustzijn van de coachee vergroten, van verhaal naar patroon gaan, processen in gang zetten… We geven jou verschillende soorten vragen mee, die je onmiddellijk kan toepassen in je eigen gesprekken.
Nu het gesprek minder blabla bevat, komt er ruimte voor werkvormen die recht naar de patronen van de coachee gaan. We werken met het sensorische onbewuste via allerlei creatief-fysieke werkvormen. Als deelnemer ga je aan de slag vanuit verschillende rollen: coach, coachee, waarnemer. Tussen de oefeningen door verwerf je de coachattitudes van coachen zonder blabla, zodat je techniek overstijgt en een fundamenteel andere coach wordt.
-
- Het verloop van een Creatief-Fysieke sessie
Een Creatief-Fysieke sessie verloopt anders dan een klassiek coachgesprek. We overlopen de stadia en stappen die leiden tot het destilleren van de vraag, het omzetten naar een creatief-fysieke format en het voeren van de format tot een concrete conclusie die verschil maakt in de situatie. - Creatieve Basishoudingen
Creatief-Fysiek Coachen werkt enkel wanneer we bepaalde vooronderstellingen hanteren. Deze zorgen ervoor dat de coach niet sturend wordt, niet begint in te vullen of oplossen. Ze maken het ook mogelijk om creatief te zijn zonder dat het nodig is om ‘artistiek’ te zijn, waarmee de weerstand en onzekerheid van veel klanten kan overwonnen worden. - Creatieve Coach Classics
We doorlopen een aantal creatieve klassiekers waarmee je nieuwe ingangen creëert in het gesprek. Ze hebben een vaste vorm en verloop. Als coach kan je hier makkelijk en snel mee verrassen en scoren. Daarnaast leer je vooral inspelen op de vraag en de innerlijke modellen van je coachee. Aan de hand van diens unieke
- Het verloop van een Creatief-Fysieke sessie
persoonlijkheid en situatie laat je een beklijvende ervaring ontstaan waaruit je klant een nieuwe beweging of patroon kan halen.
Elke coachee en elke vraag is anders, dus dat vraagt op gepersonaliseerde werkvormen. Gedaan met standaardtechnieken, creëer in het moment ervaringen die helemaal passen bij het Model van de Wereld van je coachee! Uit een uitgebreid palet mogelijkheden leer jij de beste kiezen en tot leven brengen in sessies. Je leert onze methode van meerdere creatieve werkvormen in één sessie steken, waardoor je impact exponentieel toeneemt.
- Maak je eigen werkvormen
Je kan met alle soorten materialen creatief werken. Zelfs met balpennen, bladen papier, stoelen… Zaken die in elke context aanwezig zijn. We werken met allerlei soorten materialen en bekijken wat elk kan opbrengen. Naast het materiaal is ook de werkvorm belangrijk. Hoe structureer je de opdracht die je aan je coachee zal geven? De bedoeling is dat je klant vanuit een dieper bewustzijn kijkt. Dit doen we onder andere via sensorisch werken, concepten, polariteiten en actiemetaforen - Thematisch werken
Iedere persoon en vraag is anders. Tegelijk komen bepaalde thema’s vaak terug, en kunnen we hier omheen (moduleerbare) werkvormen ontwikkelen. Denk aan keuzes maken, assertiviteit, passie vinden, ‘nee’ zeggen, gewoontes volhouden, tijd indelen, verbinding aangaan & houden en loslaten.
Vanuit aangereikte en voorbereide thema’s gaan we op zoek naar mogelijke materialen/werkvormen. We zien hoe elk thema van verschillende kanten benaderd kan worden. Hierdoor leer je hoe je interventies kan afstemmen op de lagen en behoeften die bij jouw coachee tot beweging kunnen leiden.
Coaches en begeleiders die de basis van gesprekstechniek al beheersen. Die op zoek zijn naar verdieping, meer speelsheid en minder energieverlies.
Zit jij als coach soms eindeloos te luisteren naar een verhaal dat in cirkels draait?
Heb je het gevoel dat er meer in je gesprekken zit, dat je er meer uit zou kunnen halen?
Kosten sessie je moeite en energie, blijf je wel eens moe en gefrustreerd achter?
Wil je graag creatiever, lijfelijker, intuïtiever en beeldender werken?
Locatie
Embodiment Centrum, Zomertaling 27, 6601 DW Wijchen.
Duur
De opleiding omvat 3 dagen.
De deuren gaan open om 9u en de opleiding start om 9u30. Einde is om 16u30.
Selecteer een startdatum/reeks:
Over de methode
Wat is er mis met wat blabla?
Wie al even coacht, heeft het zeker al ervaren: gesprekken – en coachees – die in cirkels draaien. De coachee weet wel vanalles, maar komt niet in beweging. “Ja, maar hoe moet ik het nu DOEN?”
Hoe raak je daar als coach doorheen…?
Dat is de vraag die Benjamin Ball tot de zoektocht bracht die leidde tot het boek en de coachmethode ‘Coachen Zonder Blabla’, ook wel creatief-fysiek coachen genoemd.
Een eerste inzicht is dat er vaak teveel gepraat wordt in coachgesprekken. Woorden zijn in coachtrajecten enkel nuttig wanneer ze over de essentie gaan, of als ze iets teweeg brengen in het gevoel van de coachee. Meer zelfs, veel gepraat zorgt er net voor dat de persoon blijft vastzitten.
Een tweede inzicht is dat coaching zelden over oplossingen in situaties gaat. Anders gezegd: de initiële vraag is zelden de werkelijke vraag. Vaak speelt er een dieper patroon. Als dat niet aangepakt wordt, werken concrete oplossingen gewoon niet.
Bijvoorbeeld: Martine wil beter zijn in time management op het werk. Vooral mails zijn een probleem. Ik exploreer met haar hoe de coachee mails anders zou kunnen aanpakken. Maar stel dat het onderliggende patroon van de coachee is dat ze iedereen probeert te plezieren, en dat ze dat voorlaat op haar andere werk. Dan halen email management tips toch niet zoveel uit…?
Een derde inzicht is dat echte verandering uit het lijf komt, en dat ze verloopt via het onbewuste. Woorden kunnen wel beschrijven, maar ze kunnen de broncode zelf niet herschrijven. Dat gebeurt zintuiglijk en metaforisch. Door fysiek en creatief aan de slag te gaan breng je het onbewuste in beeld en omzeil je de eindeloze, veranderingsloze woordenstroom.
Bij de opleiding hoort het boek ‘Coachen zonder blabla’.
Getuigenissen
Over het boek ‘coachen zonder blabla’
Vind je het als coach ook wel eens lastig om eindeloos naar je coachees te zitten luisteren?
Heb je het gevoel dat er soms meer in je gesprekken zit dan je er nu uithaalt?
Wil je graag efficiënter en krachtiger leren coachen, ongeacht je methode?
Ondanks de goede wil en inspanningen van coaches en hun klanten blijven heel wat coachgesprekken aan de oppervlakte draaien. Coaches werken naast de essentiële kwestie en missen de ‘punch’ om de coachee echt in beweging te krijgen.
De voornaamste oorzaak daarvoor is dat er te veel gepraat wordt. Het coachgesprek is ’twee stoelen en twee hoofden’, een mentale uitwisseling van woorden. Terwijl belangrijke of moeilijke veranderingen juist in het lichaam en in het onbewuste beginnen.
In Coachen zonder blabla lees je hoe je het eindeloze praten stillegt en hoe je van elk coachgesprek een spannende belevenis maakt. Je leert spelen met fysieke werkvormen, met de dynamiek van het gesprek en met je houding. Je ontdekt waarom het beter is om minder lief te zijn en je klant nog meer het vuur aan de schenen te leggen.