Kinder- en Jongerencoach

Kinder- en JongerencoachWil jij kinderen en jongeren begeleiden bij hun groeipad? In de opleiding Kinder- en Jongerencoach leer jij hoe je het verschil kunt betekenen voor deze boeiende doelgroep. Je leert hoe je de trajecten aanvliegt, welke werkvormen je het best gebruikt en hoe je voor versterkende sessies zorgt.

In deze opleiding gaan we onder andere aan de slag met systemische, creatief-fysieke en NLP-technieken en oefen je met tientallen verschillende werkvormen. Je duikt in de kinderwereld en het tienerbrein om ze beter te begrijpen en leert welke rol ouders in de verschillende fasen van de trajecten spelen.

online formulier

Programma

Klik op een titel voor meer informatie over de Opleiding Kinder- en Jongerencoach.

Dag 1 – Het kind in jezelf

Hoe goed ken jij het kind in jezelf? We herhalen de coach basics en we passen deze direct toe op coachvragen rond kinderen en jongeren.

Dag 2 – Hoe begeleid je kinderen en jongeren?

Een gesprek met kinderen en jongeren verloopt anders dan een klassiek coachgesprek. Afhankelijk van de leeftijd en de vraag zullen de ouders erbij zijn, en/of ook apart in begeleiding komen. We overlopen de verschillende stadia in een gesprek: de hulpvraag, de eindbestemming en de route. We formuleren duidelijke leerdoelen en bekijken de verschillende behoeftes. Wat heeft het kind te leren? Wat hebben de ouders te leren?

Dag 3 – Communicatie en beleving

Communicatie is uitermate belangrijk als je met tieners en jongeren werkt. Je leert de logische niveaus te gebruiken om te communiceren en om tot nieuwe inzichten te komen. We onderzoeken welke de spanningsvelden van tieners zijn en hoe je ze zichtbaar kunt maken voor de ouders en hun puber. We leren de juiste vragen stellen om in gesprek te gaan om zo tot een win-winsituatie te komen. We brengen inzichten in conflicten door een gesprek te tekenen.

Dag 4 – Systemische werkvormen

We leven van jongs af aan in verschillende systemen. Het eerste systeem is dat waarin je geboren wordt: je familie. Aan de hand van het systemisch gedachtegoed leren we nagaan welke keuze kinderen soms maken en wat hen daarin stuurt. Door, met kinderen, op een speelse en creatieve manier te werken rond hun familie van herkomst ontdek je welke ‘systemische wetten’ in onevenwicht zijn. We oefenen met matten, poppetjes en genogrammen.

Dag 5 – Creatief-fysieke werkvormen

Je leert werken met kinderen en jongeren rond thema’s zoals boosheid, weerbaarheid, leiden en volgen, faalangst, echtscheiding, loyaliteit en belemmerende gedachten. We werken met een aantal creatief-fysieke formats en je leert hoe je metaforen kan gebruiken in je coachsessies.

Dag 6 – Cases en praktische oefeningen

We gebruiken concrete situaties die de deelnemers uit de praktijk meebrengen. We bekijken per situatie wat het probleem is, de mogelijke interventies en werkvormen die je kunt gebruiken.

Dag 7 – Certificatie

Tijdens de certificatie geeft elke deelnemer aan de opleiding een korte demonstratie van een sessie. Wij nodigen andere deelnemers aan de opleiding uit om feedback te geven, zodat je concrete tips krijgt om verder te werken.

Wat kan je na deze opleiding?

 • Je leert hoe kinderen en jongeren ontwikkelen en hoe je je nog meer kan inleven in hun leefwereld.
 • Je leert hoe je aan de slag gaat met kinderen.
 • Je leert omgaan met de ouders. Wanneer wel/niet betrekken? Je kan een gesprek voeren met de ouders.
 • Je begrijpt hoe een sessie verloopt. Hoe de opbouw er uitziet en hoe je vlug tot een resultaat komt.
 • Je kan naar kinderen, jongeren en hun ouders kijken vanuit een systemische bril.
 • Je leert de juiste vragen stellen en de juiste werkvormen gebruiken bij vaak voorkomende thematieken.
 • Je leert hoe jij je energie als coach het best beheert en hoe jij voldoening haalt uit iedere sessie.

Data

7 dagen: telkens van 9u30 tot 16u30.

Voorjaar 2021

 • 25 & 26 mrt 2021
 • 29 & 30 apr 2021
 • 6 & 7 mei 2021
 • Certificatie: 21 mei 2021

Locatie

De Opleiding Kinder- en Jongerencoach gaat door in het Karmelietenklooster te Gent (Burgstraat 116, 9000 Gent). Een prachtige, groene, sfeervolle locatie (met optionele mogelijkheid tot overnachting) in de binnenstad van Gent (mét parkeergelegenheid).

Prijs

€1595 ex BTW* per deelnemer. Certificaat, uitgebreid cursusmateriaal en verse lunch inbegrepen.

* Bespaar tot 30% via KMO-Portefeuille

De Opleiding Kinder- en Jongerencoach komt in aanmerking voor KMO-Portefeuille. KMO's en zelfstandigen kunnen tot 30% korting krijgen op onze opleidingen. Het BTW bedrag en de overnachting kan niet worden gesubsidieerd. Particulieren kunnen gebruik maken van opleidingscheques.

online formulier

Nieuwsbrief

Schrijf je hier in op de maandelijkse YourCoach nieuwsbrief.

Help ons groeien

Elke Share of Like telt!