Wat is wandelcoaching?
Voor veel mensen is een wandeling in de natuur, of gewoon buiten zijn, een verfrissende manier om zaken op een rijtje te zetten. De fysieke beweging gecombineerd met de natuurlijke schoonheid van het bos of velden brengt mensen tot rust, en brengt klaarheid.
— Albert Einstein
Meer en meer gebruiken coaches dit om hun gesprekken krachtiger te maken. Wanneer je tempo afneemt, je ademhaling tot rust komt, je aandacht van je gedachten naar buiten gaat… gebeurt er iets magisch. Dat is een verademing en een bevrijding.
Wat draagt de natuur bij aan coaching?
We leven in een artificiële wereld. Afgesneden van onze natuur. Door in de natuur te gaan, verbinden we terug met een deel van onszelf dat we wel eens durven vergeten. We worden aanweziger, rustiger, helderder, eenvoudiger. Blijkt dat heel vaak daar de antwoorden allang klaarzitten.
In de natuur zie je ook hoe alles met elkaar verbonden is. Je voelt weer de kringloop van de dingen. De seizoenen, geboorte over voortplanting tot dood… In een wereld waarin er zoveel mentale scheidingsmuren en eenzaamheid zijn, brengt het je (hopelijk) weer in contact met een gevoel van eenheid, verbondenheid, van deel uitmaken van iets groters. Er mogen zijn, zonder daarvoor iets te moeten doen.
Het verbindt ons weer met verwondering: hoe kan dat allemaal zo ontstaan, zo mooi zijn…? Naar de sterren kijken, de structuur van een blad…
— Rembrandt
De systemen van de natuur tonen ons ook hoe efficiënt energie te gebruiken. In de winter gooit de boom de bladen weg om zich terug te trekken in zijn wortels. Hij probeert niet halsstarrig toch alle bladen te behouden (zoals mensen wel eens proberen). Andere planten verdwijnen helemaal en wachten tot de lente om weer opnieuw te beginnen. Dieren trekken zich terug, slapen veel en bewegen minder. De natuur verspilt geen nodeloze energie.
Volgens de Attention Restoration Theory van Kaplan en Kaplan heeft de natuur 4 kenmerken:
- Being away
Je bent even weg uit de dagelijkse mallemolen. De stedelijke omgeving met haar lawaai en beweging, de schermen die om onze aandacht vragen, de kleine ruimtes… Ze maken ons onrustig en vermoeid. Onderzoek wijst zelfs uit dat onze oogbewegingen ervan versnellen. Daardoor kunnen we ons uiteindelijk minder goed concentreren, en onze gedachten nemen een loopje met ons. Enkele minuten in de natuur kan al aanvoelen als een vakantie van die verwarrende drukte. - Soft fascination
De natuur trekt de aandacht, zonder moeite. Denk maar aan de vlammen van een kampvuur, het stromen van een beek, het komen en gaan van de golven, het ruisen van de wind over een veld. We zien patronen, die bewegen en vloeien. Je kan er eindeloos in wegdromend en vervuld zijn van de schoonheid ervan. - Putting in perspective
De natuur heeft geen menselijke problemen (behalve dan de mens zelf). Onze gedachten, gevoelens, ervaringen… komen daardoor in een heel ander daglicht te staan. De natuur is er gewoon, een toestand waar wij zo naar verlangen en zo moeilijk toe komen. Tijd in de natuur brengt ons in een andere energie, en daardoor op andere gedachten. - Pleasing our senses
Je lijf is actiever in de natuur. In vergelijking met een windstil bureau waar je aan een stoel zit. Je wandelt rond, de wind waait door je haar. Je vangt de geur op van natte bladeren, versgemaaid gras, bloesems in de lente. De zon op je gezicht, of net de snijdende wind. Ploeteren door een zompig veld of al klimmend een berg op. Je wordt er helemaal mindful van, je gedachten al snel mijlenver weg.
Met andere woorden: de natuur geeft ons een ervaring die op zich al transformerend en helend is. Voeg daaraan het werk van de coach toe, en je krijgt een uiterst krachtige combinatie.
Wat is het verschil met binnen coachen?
- Van externe beweging naar innerlijke shift
Door het bewegen stroomt je bloed, laat je stresshormonen los en komen er gelukshormonen vrij. Je kan zelf je pad kiezen, je voelt je autonomie fysiek, en komt daardoor mentaal ook makkelijker in beweging. - In een ruimte kijk je naar elkaar
In de natuur wandel je, kijkt voor je. Dan dwalen je ogen als eens af en heb je niet die druk van de aandacht. Je kan makkelijker tot jezelf komen. - De natuur zelf helpt natuurlijk ook
Geen vier muren maar de elementen, voortdurend in verandering. - Er kan spontaan vanalles ontstaan
Een tak die in je weg ligt, een heuvel om te beklimmen, een dier dat nieuwsgierig nadert (of net niet). De natuur zit vol met beelden, symbolen en metaforen die de coach kan gebruiken om een fysieke ervaring te creëren. Dat komt vaak veel krachtiger binnen dan er gewoon over zitten praten, en zindert nog lang na.
Een belangrijk onderdeel van Wandelcoaching is dus het observeren van de omgeving. Wat gebeurt er in het moment? Wat toont zich? Wat dient zich aan dat je kan gebruiken in je proces? Je leert anders en breder te kijken waardoor je makkelijker inzicht krijgt in wat er leeft binnen jezelf.
Het resultaat is een bijna magisch proces, waar de dingen als vanzelf naar de diepte van de vraag gaan, en daar een antwoord vinden in de vorm van een nieuwe beweging. De natuur wordt je bondgenoot om samen duurzame verandering te brengen.
Wandelcoaching met YourCoach
Wandelcoaching maakt gebruik van het helende en rustgevende effect van de natuur om nieuwe wegen in te slaan in je leven. Samen met de wandelcoach ga je de natuur in en leg je een traject af waarbij je je doelen definieert en een stappenplan opmaakt. De obstakels naar je doel worden geïdentificeerd, en je zal op nieuwe manieren bekijken hoe die obstakels achter je te laten.
De natuur als bondgenoot
De natuur ondersteunt en zet in beweging. Je ontdekt de voordelen van de natuur in het proces (bv ruimte voor emotie, openstellen, zakken van hoofd naar lichaam,…) en hoe je met haar kan samenwerken.
Een ander belangrijk onderdeel van Wandelcoaching is het observeren van de omgeving. Wat gebeurt er in het moment? Wat toont zich? Wat dient zich aan dat je kan gebruiken in je proces? Je leert anders en breder te kijken waardoor je makkelijker inzicht krijgt in wat er leeft binnen jezelf.
Het resultaat is een bijna magisch proces, waar de dingen als vanzelf naar de diepte van de vraag gaan, en daar een antwoord vinden in de vorm van een nieuwe beweging. De natuur wordt je bondgenoot om samen duurzame verandering te brengen.