Organisatieopstellingen en familieopstellingen in Gent

Familieopstellingen GentOrganisatieopstellingen of familieopstellingen maken de laatste tijd een ware opgang, zowel in de privésfeer als in bedrijven. Het is dan ook een heel bijzondere methodiek; opstellingen zijn tegelijk onbegrijpelijk en onmiskenbaar, niet in woorden te vatten en toch overduidelijk.

Wat een opstelling onder andere bijzonder maakt in vergelijking met andere vormen van begeleiding, is dat de antwoorden niet uit de klant zelf komen. Deze zit aan de kant en beleeft mee, terwijl de representanten (mensen, poppetjes of iets anders) het werk doen.

De opsteller neemt ook een leidende rol. Waar een coach de antwoorden uit jou laat komen, interpreteert en gidst de opsteller het gebeuren. Een opstelling is te beschouwen als een vorm van feedback van de omgeving: mensen die niks van jouw situatie weten voelen instinctief aan hoe het met jouw situatie gesteld is en reageren daarop.

Die feedback uit zich op manieren die je als leek niet onmiddellijk opmerkt, en waar een grote innerlijke stilte en alertheid voor vereist is. De opsteller begeleidt en zoekt naar een helende houding, een nieuwe constellatie die zorgt voor ruimte en energie.

Familieopstellingen

Familie opstellingen GentDe klassieke en oorspronkelijke vorm van systemisch werk. Hier kijkt de opsteller naar de oorsprong van bepaalde fenomenen in je persoonlijk leven. Vaak ligt dat in de familie – vandaar dus de naam – maar in moderne familieopstellingen wordt evengoed met waarden, andere personen of elementen gewerkt.

Omdat opstelingen zo diep doorwerken, is het soms niet eens nodig om achteraf actief iets te doen. Omdat je onbewuste aangesproken wordt, wordt het daar verwerkt en is je houding ten opzichte van een bepaalde situatie na de opstelling getransformeerd. Waarmee niet gezegd is dat je daarmee ontslagen wordt van je verantwoordelijkheid!

Organisatieopstellingen

Organisatieopstellingen GentBij een organisatieopstelling wordt er gekeken naar bepaalde dynamieken die spelen binnen het bedrijf. Meer nog dan bij een familieopstelling, is het bij een organisatie-opstelling belangrijk dat de vraag verband houdt met een concreet probleem dat zich stelt.

Hetgeen uit de organisatieopstelling blijkt, is dan een mogelijke nieuwe houding of oplossing voor de probleemsituatie. Vaak zijn er problemen tussen afdelingen of met bepaalde functies, of wil een bedrijf om onverklaarbare redenen maar niet succesvol worden. Dat zijn de zaken waar een organisatieopstelling klaarheid kan brengen.

Over systemisch werk

Eigenlijk zijn systemische opstellingen maar één van de werkvormen van systemisch werken. Het systemisch werk op zich behelst een inzicht en aanvoelen van diepere stromingen en invloeden die onder de oppervlakte spelen. Het brengt eeuwenoude wijsheden samen in een krachtige verzameling wetmatigheden en dynamieken.

Zaken die overal in aanwezig zijn, en op allerlei manieren verstoord kunnen raken. Dat maakt systemisch werk zo interessant: de basis is eenvoudig, maar de mogelijke vormen waarin het zich toont zijn zo oneindig als er personen en onderlinge dynamieken zijn.

Het maakt ook zaken zichtbaar die anders nooit aan het licht zouden komen: conflicten over generaties, familiegeheimen, de oprichtingsbestemming van een bedrijf of organisatie, de ware oorzaak van allergieën of fobieën...

Over de opsteller

Benjamin Ball – Organisatie- of familieopstellingenBenjamin Ball ontdekte de opstellingen al tijdens zijn allereerste coachopleiding, maar werd er pas enkele jaren later door gebeten. In Centrum Open Mind ontdekte hij een aanpak die hem enorm aansprak, waardoor hij zich in het systemisch werk en de format van de systemische opstellingen ging verdiepen.

Gedreven door een passie voor de diepere drijfveren achter zaken die zich voordoen, stelt Benjamin voor jou of je organisatie zaken op waar je zelf niet uitraakt of waar andere methodes geen antwoord bieden. Dit kan één op één, of tijdens een van de workshops opstellingen die regelmatig georganiseerd worden.

Een privé-opstelling boeken?

Om Benjamin te boeken voor privé-opstelling kan je ons contacteren op 09 335 62 04 of via het contactformulier.

Nieuwsbrief

Schrijf je hier in op de maandelijkse YourCoach nieuwsbrief.

Help ons groeien

Elke Share of Like telt!