Programma

Wandercoaching Integrale CoachingTijdens deze Master Class trekken we gedurende 2 dagen de natuur in om de kracht van Wandercoaching te ontdekken.

Via concrete oefeningen en coachgesprekken in de natuur leer je de technieken en attitudes van Wandercoaching. Het is een ervaringsgerichte opleiding in de werkelijke coachomgeving. Zoals gewoonlijk ervaar je het aan den lijve en krijg je het in de vingers via concrete oefeningen.

Dag 1 – Wanderattitude, creatieve Integrale Coaching en de natuur

Wanderattitude

Wat is de kracht van wanderen en hoe doe je dat ? Je ervaart wat wanderen inhoudt en hoe je dit kan inzetten in je coachproces. Voor je je klant kan begeleiden in het wanderen, is het belangrijk dat je zelf de houding beheerst. Je wordt gechallenged op vertragen, intuïtief handelen, je lichaam volgen, aanvoelen, uit je hoofd komen, niet weten waar je uitkomt, loslaten van doel of resultaat, in het moment zijn, observeren wat er is, je eigen verwachting loslaten, vertrouwen in het pad. Nadien ervaar en leer je ook hoe je samen met je coachee kan wanderen en hem/haar begeleiden hierin.

Herhaling van de Integrale Creatief-Fysieke en Systemische Basisattitudes

We overlopen de andere houdingen en coachtechnieken die Wandercoaching doen werken. Dit keer ligt de focus op het coachproces dat ontstaat tijdens het wanderen. Aanvullend op de Wanderattitude, leer je andere attitudes die de magie creëren tussen jou, je coachee en de omgeving waardoor iets kan ontstaan. Een aantal van deze attitudes zijn: vertragen, loslaten, vertrouw het proces, durven stiltes laten vallen, slechts enkele kernvragen, het proces ontvouwt zich. We herhalen ook de basistechnieken voor creatief-fysiek coachen ( actiemetaforen, lichaamsgericht,...), opstellingen en systemisch coachen omdat deze coachvormen het meest effectief zijn in Wandercoaching.

De kracht van de natuur en meta

De natuur wordt je bondgenoot in het coachproces. Ze ondersteunt en zet in beweging. Je ontdekt de voordelen van de natuur in het proces (bv ruimte voor emotie, openstellen, zakken van hoofd naar lichaam,...) en hoe je met haar kan samenwerken.

Een ander belangrijk onderdeel van Wandercoaching is het observeren van de omgeving. Wat gebeurt er in het moment ? Wat toont zich ? Wat dient zich aan dat je kan gebruiken in de coaching ? Je observeert dus niet enkel de klant en jezelf maar ook de omgeving die meedoet. Je leert anders en breder kijken waardoor je makkelijker inzicht krijgt in wat er leeft binnen de coachee en wat er nodig is.

We eindigen dag 1 met het samenbrengen van het aangeleerde in je eerste Wandercoaching.

Dag 2 – Wandercoaching thema’s & do-it-yourself

Wandercoaching thema's

De Wandercoaching komt tot leven in concrete voorbeelden en mogelijke thema’s. Shana toont voor in de omgeving, laat je ervaren en vooral: je oefent zelf met je collega-cursisten. Je wordt geïnspireerd door verschillende formats en mogelijke wandercoachings en gaat zelf aan de slag met real life vragen die leven in de groep.

Mogelijke oefeningen:

  • Neem een plek in
    Je leert mini-opstellingen doen in een natuurlijke setting. De elementen worden representanten van de binnenwereld en/of situatie van je klant, waarbinnen je metaforisch aan de slag kan voor nieuwe mogelijkheden en bewegingen.
  • Kies iets voor/Toon...
    Je leert je klanten uitnodigen om wat binnenin leeft, een fysieke uitingsvorm te geven. Door een object te kiezen of iets te creëren met de aanwezige materialen, gaat de klant als het ware aan de slag met diens eigen innerlijke wereld. Hieruit komen vaak al prachtige inzichten voort, vooral als je weet hoe te kijken en reageren vanuit de Integrale Attitudes. Daarmee kan je dan verder werken.
  • Concrete uitdagingen
    We gaan ook met onze klanten op zoek naar situaties die aansluiten bij datgene waarmee de klant worstelt. Als een actiemetafoor wordt de situatie ontworpen en de klant erin gezet. Daardoor wordt de situatie als het ware binnengebracht in de sessie, en kan de klant leren binnen die spanningsbood anders te reageren. Voorbeelden zijn omgaan met obstakels, keuzes maken,...

Do it yourself

Aan jou om een korte wandercoaching te doen, op jouw manier. We stimuleren jou om je eigen creativiteit te ontwikkelen en je de methode eigen te maken. Wanneer je de basics en de coachattitudes huldigt is er geen juist of fout meer, enkel nog persoonlijke voorkeur en stijl. Shana moedigt jou aan deze twee voor jezelf te ontwikkelen, zodat je meer in je eigen kracht komt te staan als coach – of je nu in de natuur gaat coachen of in je praktijk blijft.

online formulier

Nieuwsbrief

Schrijf je hier in op de maandelijkse YourCoach nieuwsbrief.

Help ons groeien

Elke Share of Like telt!