Creatief-Fysiek Coachen

De Opleiding Creatief-Fysiek Coachen biedt een concreet en krachtig antwoord op de mogelijke valkuilen van het klassieke coachen.

In deze video zie je de lesgever, Benjamin Ball, aan het werk. Hij legt uit hoe de opleiding tot stand kwam en wat je kan verwachten.

Creatief-Fysiek CoachenHet klassieke vraaggesprek ('Wat denk je zelf' – 'Wat kan je doen' – 'Waar wil je meer van' – 'Wat levert het op om niet te veranderen'...) heeft de neiging op een bepaald ogenblik vast te lopen. Het verbale hangt nauw samen met het mentaal-bewuste, we kunnen enkel zeggen wat we weten. Daardoor zitten onze blinde vlekken vervat in onze taal, en zijn ze er moeilijk uit te halen via de taal zelf. Zelfs met doorgedreven vraagvaardigheden raak je maar zover. En zelfs als het lukt, kost het vaak veel tijd en moeite!

Ook het blijven zitten in de stoel kan het vastlopen van het gesprek in de hand werken. Zodra we in beweging komen, begint ons lichaam ook anders te reageren. Vandaar ook het grote succes van wandelcoaching, opstellingen... formats waarin we niet moeten denken, maar wel beleven.

Ons lichaam bevat veel wijsheid, die we niet noodzakelijk met ons hoofd kunnen aanboren. Het Creatief-Fysieke Coachen reikt allerlei manieren aan om rechtstreeks met die lichamelijke wijsheid te communiceren. De Creatief-Fysieke methode werkt bovendien snel en direct. Meerdere praatsessies van anderhalf uur kunnen met Creatief-Fysiek Coachen soms herleid worden tot één sessie van 45 minuten. De essentie wordt uit de vraag gehaald en onmiddellijk, in het hier en nu, uitgedaagd en in beweging gezet. De conclusies die je bereikt zijn krachtiger, dieper en werken langer na.

Voor wie?

In deze opleiding werken we specifiek rond het Creatief-Fysieke en gebruiken die invalshoeken om meer uit je coachgesprekken te halen. Je leert diverse formats en werkwijzen aan die je onmiddellijk kan toepassen. We vragen vooral nieuwsgierigheid, speelsheid en zin om bij te leren.

Coaches/loopbaanbegeleiders die al de basis gesprekstechniek beheersen (zie bijvoorbeeld de module Essentials), en die een stap verder willen gaan in hun praktijk. Ook als je ergens anders een coachopleiding volgde ben je welkom.

De Opleiding Creatief-Fysiek Coachen is geaccrediteerd door de International Coach Federation (ICF) voor Continuing Coaching Education (CCE). Coaches die aangesloten zijn bij de ICF ontvangen 36 CCE punten (28,5 Core Competencies en 7,5 Resource Development) voor het volgen van deze opleiding.

Schrijf je in voor de Opleiding Creatief-Fysiek Coachen

Getuigenissen

“Een woord: MAGISCH! Het échte weten is weten dat je het niet weet. Dat ervaar je in deze opleiding op alle dimensies en geeft je de kans om volledig te groeien, ontwikkelen en te flowen.”
Joke A.
Coach

Lees hier meer getuigenissen van onze Creatief-Fysiek Coachen.

Creatieve Techniek vs Creatieve Houding

Creatieve techniek en creatieve houdingHet Creatief-Fysiek coachen bij YourCoach is een combinatie van creatieve techniek, en creatieve houding.

Creatieve Techniek is het geheel aan werkvormen en materialen die als creatief omschreven worden: tekenen, schilderen, klei, collages, knutselen... Vaak liggen de vormen vast, en regelmatig ook de conclusies/interpretaties. Bv. Als je geel kiest, ben je zonnig. Wat links staat, is baas over rechts. Wortels staan symbool voor seksualiteit. Enzovoort.

Daarnaast is er de Creatieve Houding. Deze vraagt van de coach dat hij in het moment, en in afstemming op wat er is bij de klant, iets bedenkt dat aansluit bij diens vraag. Daartoe kan hij gebruik maken van om het even welk materiaal dat hij beschikbaar heeft. De werkvorm wordt bepaald door de vraag en de situatie. Deze kan gebaseerd zijn op een bestaande Creatieve Techniek, maar ook helemaal nieuw zijn. Als de klant de opdracht niet tot de letter uitvoert, is dat voor de coach feedback, niet reden tot bijsturing. Hierdoor onthult zich datgene dat moet getoond worden, en komen er lagen in het gesprek bloot te liggen die anders niet beschikbaar zouden zijn.

De klant is de referentie voor invulling. Deze bepaalt dus zelf wat iets betekent. Uit onderzoek is trouwens gebleken dat dat het beste werkt (bvb. bij dromen, cf Wiseman). De coach kan mogelijke interpretaties aanreiken, maar de barometer blijft de reactie van de klant.

Het krachtige aan Creatief-Fysiek Coachen is ook dat het lichaam spreekt, en niet zozeer de woorden. Wanneer er iets gebeurt bij de klant, zie je het voor je ogen gebeuren. Een onwillekeurige lach, schuifelen in de stoel, verschieten van kleur, ademhaling die stokt en/of versnelt... Signalen die je moeilijk tot niet kan faken, wat bij woorden wel het geval is. De klant wordt zichtbaar voor zichzelf en de coach.

Creatief-Fysiek Coachen Programma

Nieuwsbrief

Schrijf je hier in op de maandelijkse YourCoach nieuwsbrief.

Help ons groeien

Elke Share of Like telt!