Opendeurdag op zaterdag 18 januari 2025

COACHING OPLEIDINGEN

KIES DE COACHOPLEIDING DIE BIJ JOU PAST

Gratis online coach workshop

Wil jij ook (zelfstandige) coach worden?

Coaching is het beroep van je dromen!
Of toch niet…?

Veel mensen voelen zich geroepen om een coaching cursus te volgen. Om zichzelf beter te leren kennen, om professionele vaardigheden op te doen en natuurlijk om zelfstandige coach te worden.

Aangezien coaching geen beschermd beroep is, bestaat er ook geen officieel pad om coach te worden.

Je moet zelf kiezen uit de tientallen mogelijke coachopleidingen welke jij wil volgen. Best moeilijk!

Je weet op voorhand niet wat je precies zal krijgen, en het is toch vaak een hele investering.

Hoe pak je het aan om de juiste keuze te maken? In deze gids helpen wij je graag verder.

Wil je coach worden? Doe de gratis workshop

Ontdek wat coach zijn precies inhoudt, en of het iets voor jou is.
Schrijf je kosteloos in

Welke soort coaching wil je leren?

Als we het hebben over ‘coaching’, waarover hebben we het dan precies? Daar is niet iedereen het over eens. Wij zien ook in onze coachopleidingen Integrale Coaching, dat mensen vaak met andere verwachtingen binnenkomen.

Wat een coach precies doet heeft zoveel invullingen, dat het niet meer duidelijk is wat het is. Niet dat wij de waarheid in pacht hebben, maar er is wel een internationale definitie van coaching.

De samenvatting ervan is dat een coach in partnerschap gaat met zijn coachee om bepaalde resultaten te bereiken, in een proces waarbij de antwoorden en de actie uit de klant zelf komen.

De grootste misvatting over coaching is dat de coach een expertise overbrengt. Zoals een business ‘coach’ je business plan adviseert, een lifestyle ‘coach’ je kleren voor je kiest en een job ‘coach’ je vertelt welke carrière bij jou past.

Coaching is net de kunst om dingen uit mensen te laten komen. Zoals Herman De Coninck het zo goed verwoordde:’Geef me nu eindelijk wat ik altijd al had.’

 

OEFENING – Bepaal jouw coachdoel

Overloop even onderstaande vragen en antwoord wat je al weet. Natuurlijk kan je nu nog niet alles al helemaal weten:

  • Je moet nog coach beginnen worden. Maar er zit wel al vanalles in jou dat zal bepalen of je blij bent met je keuze van coachopleiding als je het gebruikt als leidraad bij je keuze.
  • In welke context zie je jezelf als coach? Op het werk, in een eigen coachpraktijk, algemeen in je leven…?
    Wat voor mensen zie je jezelf begeleiden? Welke mensen zeker niet?
  • Wat voor vragen, thematieken en problematieken wil je behandelen? Van welke zaken blijf je liever weg?
  • Vanuit welke rol wil je coachen? Ben je dan uitgesproken en enkel coach, en/of is het iets dat je meeneemt in een andere activiteit? Dan zeggen we niet zozeer coach, maar wel coachend. Dus dat je op coachende wijze iets anders doet – evaluatiegesprekken, behandeling of consultatiegesprekken, omgaan met je kinderen…
  • Wat voor coach wil je worden? Welke vormen van coaching en coachtechnieken spreken jou aan?
    – Op welk niveau wil je verandering brengen?

Natuurlijk verandert dat met de tijd, maar het kan nuttig zijn om dit voor jezelf even helder te krijgen.

Vat samen

Maak een samenvatting van wat jij wil leren en wie jij wil worden aan de hand van deze twee oefeningen, en neem deze mee wanneer je naar coachopleidingen kijkt. Tussen de lijnen van de uitleg kan je nu lezen in hoeverre de opleiding bij jou aansluit.

Dit verandert met de tijd – als je de oefening opnieuw doet na een tijdje en/of na opleiding krijg je een idee van welke opleiding op dat moment bij jou past.

Video over Integrale Coaching.

Soorten coachopleiding

Er zijn allerlei cursussen waarin coachvaardigheden direct en indirect worden aangeleerd. In allerlei gebieden, van werk over stijl tot spiritualiteit. En met allerlei methodieken, van management over systemische coaching tot lichaamswerk. Welke soort coach jij wil worden bepaalt de coach training die je nodig hebt.

Life coach opleiding

Een life coach, of levenscoach, behandelt persoonlijke thema’s – of thema’s die via het persoonlijke moeten aangepakt worden. Relaties, gezondheid, zelfvertrouwen… Misschien ervaar je last op het werk, en voel je dat dat over jou als persoon gaat eerder dan dat je vaardigheden mist. Dan is een levenscoach de aangewezen coach.

Business coach opleiding

Bij een business coach training leer je mensen begeleiden in het zakelijke. Als bedrijfsleider, gedelegeerd bestuurder, zaakvoerder… Het gaat veelal over het overwinnen van obstakels naar groei en/of optimalisatie. Wanneer een bedrijf bottlenecks ervaart, hoe raak je daar als business man of vrouw door? De focus ligt wel op de persoon van de zaakvoerder, en op wat hij zelf kan doen.

Online coach opleiding

Eigenlijk bevat dit een dubbele definitie: een coachopleiding die je online kan volgen, en een opleiding om online coachgesprekken aan te bieden. Zoals onze online opleiding ‘Impactvol Online Coachen’, waarin je zowel technische informatie krijgt als coaching tools die je online kan inzetten.

Steeds meer coachopleidingen kan je ook online volgen, met de digitalisering en vooral sinds Corona. De theorie wordt dan in video’s gegoten die je op eigen tempo kan volgen, of via live webinars waarin je ook vragen kan stellen. Het oefenen gebeurt in je eigen omgeving, of via online oefengroepen. In ZOOM bijvoorbeeld, waar je breakout rooms hebt.

De meerderheid van de coachopleidingstrajecten zijn blended: een stuk online, maar ook wel offline. Door de persoonlijke aard van coaching en voor de groepsvorming is het beter ook fysieke contacten te hebben. Ook onze opleiding Integrale Coaching is blended. We organiseren lesdagen, online én live oefenmomenten. In onze Academy kan je de theorie achteraf nog bekijken, vragen stellen en je medecursisten contacteren.

Opleiding tot Loopbaancoach

Een loopbaancoach helpt mensen bij hun werkvragen. Meestal gaat het over mensen in dienstverband, maar ook ondernemers kunnen best wel loopbaancoaching gebruiken. Het gaat dan over vragen rond kwaliteiten, stress, welke jobs nog bij hun passen… Je leert mensen beter functioneren in hun job, en ook ondersteunen in de transiatie naar ander en beter werk. Een opleiding tot loopbaancoach geeft je dan ook specifieke werkgerelateerde coaching tools mee.

Meer over onze opleiding tot loopbaancoach.

Mental Coach Opleiding

Een Mental Coach begeleidt iemand bij het (her)vormen van hun gedachten en overtuigingen over iets. Je leert andere kaders aanreiken en je coachees op een andere manier nadenken. Je krijgt coaching tools mee om mindset te transformeren.

Opleiding Creatief Coachen

Bij een opleiding creatief coachen krijg je allerlei creatieve coaching tools aangereikt om mensen op een andere manier aan het werk, en aan het denken en voelen te zetten. De blabla van het eindeloze praten wordt omzeild met meer woordeloze, intuïtieve en meer onbewuste manieren van werken. Daardoor komen andere delen van de coachee aan het woord, en komt er andere informatie naar boven. Het gaat over meer dan schilderen en boetseren. Creatief coachen zit vooral in de houding van de coach, die allerlei werkvormen uit zijn hoed tovert en die afstemt op zijn klant om een diepere, krachtiger ervaring te creëren. Want enkel wat jou diep raakt, verandert jou.

Meer over onze opleiding tot creatief-fysieke coach.

Opleiding Systemisch Coachen – Systemisch werken

Het systemisch werk maakt steeds meer opgang in de coachopleidingen. Het is een krachtig gedachtengoed dat het individuele werken overstijgt. Je plaatst de persoon in een ruimer kader, als onderdeel van diens familie, organisatie en meer. De invloeden en uitnodigingen van die systemen worden in kaart gebracht, wat een ander licht werpt op de persoonlijke verantwoordelijkheid en mogelijkheden. Het opent deuren naar anders in bepaalde situaties staan. Bij een opleiding systemisch werken, of systemisch coachen, leer je andere vragen stellen, opstellingen doen en andere systemische rituelen begeleiden.

Meer over onze opleiding tot systemisch coach.

Niveaus waarop er gewerkt wordt

Een andere manier van kijken naar coaching is op de niveaus waarop gewerkt wordt. Sommige coaches blijven liever in de actie en het gedrag, anderen duiken liever naar de diepere lagen – of beide. Overloop even onderstaande Logische Niveaus en schrijf op welke jou op dit moment het meeste aanspreken.

Situatie

De klant zit met een moeilijke situatie waarmee hij zich geen weg weet. De klant helpt hem er op andere manieren over na te denken en te voelen zodat hij nieuwe oplossingen kan genereren.

Gedrag

Je klant wordt zich bewust van wat hij doet, en past actief zijn handelingen aan. Dit geeft hopelijk andere resultaten. Leren je klant in actie te komen, en vol te houden.

Capaciteiten

Je klant wordt zich bewust van wat hij nog niet kan en schoolt zich bij of bekwaamt zich. Hier komt vaak het lerende aspect bij: de klant volgt een opleiding of laat zich door een expert begeleiden.

Identiteit, waarden en overtuigingen

De klant loopt tegen dingen aan die op een dieper niveau liggen. Het gaat niet meer gewoon over iets anders doen, het gaat over wie de klant is, wat hij gelooft en belangrijk vindt. Vaak komt hier ook een stuk verleden bij: hoe zijn de patronen ontstaan, welke gebeurtenissen zinderen nog na? En vooral: hoe kan de coachee daar anders instaan vanaf nu?

Het lijf

We zijn gewoon om onze uitdagingen met het hoofd aan te pakken. Analyse, hypothese, doelen, actiepunten, actie en evaluatie. Maar zo werkt het niet altijd. Herken je dat, dat je wel allemaal weet hoe het zit en wat je te doen staat – maar je doet het niet? Je lijf werkt niet mee. Dan heb je een andere manier van begeleiden nodig. Niet meer enkel begrijpen en praten, maar lijfelijk iets ervaren waardoor je in beweging komt.

Onbewuste patronen

Veel van onze gedragingen zitten in de oudere hersendelen geprogrammeerd. Ze zijn daar ooit ontstaan, op allerlei manieren, en raken nog steeds geactiveerd ondanks onze bewuste inspanningen. Lastige, moeilijk te veranderen situaties en gedragingen moeten vaak op deze manier aangepakt worden, want door er met alle wilskracht, focus en doelgerichtheid van de wereld in te vliegen veranderen ze vaak nog niet. Ze zitten zo diep in ons wezen, we moeten dus even diep kunnen reiken. Dat doe je door allerlei technieken te gebruiken die het onbewuste naar boven halen, en herprogrammeren. Dat klinkt misschien zweverig, mysterieus of onmogelijk maar is het helemaal niet.

Waarop moet je letten bij het kiezen van je coachopleiding(en)?

Een aantal belangrijke elementen die je keuze gemakkelijker en juister maken:

Theorie of praktijk?

Theorie maakt je geen coach. Het zijn de vlieguren die het verschil maken. De concepten van coaching zijn eenvoudig, maar je moet ze onder begeleiding inoefenen zodat je exact weet hoe je het effect bereikt dat een professionele coach weet te bereiken.

Coachen is een praktische vaardigheid. Het behelst een totaliteit aan competenties waar je altijd dieper in kan duiken: breed en diep luisteren, vragen stellen, stiltes laten, inspelen op wat je klant aanreikt, observeren en spiegelen, technieken en oefeningen aanreiken…

Om deze aan te leren, moet je vooral veel oefenen. Volg dus geen theoretische coach training, daar zal je kennis opdoen maar nog niet werkelijk kunnen begeleiden.

Meer dan praten – ervaren

Met babbelen alleen komt er geen verandering. Dus als je coachopleiding enkel gesprekstechnieken aanleert, krijg je een veel te beperkt spectrum aan tools mee. Werkelijk verandering gebeurt vanuit het lijf en het onbewuste – zoek dus zeker een coachtraining die deze kennis en tools ook meeneemt.

De methodieken

Misschien heb je een voorkeur voor bepaalde coachende methodieken, zoals NLP, transactionele analyse, Voice Dialogue, lichaamswerk, persoonlijkheidsmodellen, systemisch werk, socratische vraagstelling… Dan wil je natuurlijk een coachtraining waarin die techniek vervat zit. Weet wel: veel technieken lijken op elkaar. Uiteindelijk is er maar één mens en één lijf om mee te werken, dus de variaties in hoe je met iemand kan werken zijn beperkt. Vaak wordt met andere taal hetzelfde bedoeld en bereikt. Staar je dus niet blind op de naam van een techniek, onderzoek ook eens wat het precies inhoudt en welke hier mogelijks op inspelen.

Bij Integrale Coaching halen wij bijvoorbeeld de essentie uit veel bestaande technieken, en brengen ze terug tot hun basisblokken. Zo kan je de belangrijkste elementen ervan leren, en ook combineren met andere technieken. Je hangt dan niet vast aan een procedure die mogelijks niet voor iedereen werkt, maar kan unieke werkvormen creëren in het moment, afgestemd op je klant, die diep binnenkomen.

De lesgever

Je leert niet van mensen waarin je niet gelooft. Doet je coach trainer zelf actief coachings? Ligt zijn of haar stijl jou? Heb je een persoonlijke ‘klik’, of kijk je ernaar op? Aangezien je lastige momenten zal hebben in je opleiding waarin je aan jezelf begint te twijfelen. Als je dan niet bij iemand zit die je vertrouwt en die je helder kan begeleiden, worstel je niet door die momenten en groei je niet echt.

Het is niet omdat iemand een coachpraktijk heeft, dat hij in staat is om een coachopleiding te geven. Net zoals een topsporter niet noodzakelijk een goede trainer is.

Het instituut

Met de populariteit van coaching schieten ook coachopleidingen als paddestoelen uit de grond. Hoe lang geeft dit instituut al les, aan hoeveel mensen? Welke kwaliteitslabels hebben ze?

Ook de leszaal heeft impact. Een onpersoonlijk hotel, de living van de lesgever, een professionele seminarieruimte met extra ruimtes…

Ga dus zeker eens langs om de lesgever(s), de ruimtes, de algemene sfeer op te snuiven.

Is de opleiding erkend?

Meer en meer is het noodzakelijk om coachopleiding die een kwaliteitslabel heeft, of die erkend is. Zo weet je dat je coaching leert die echt coaching is. Aan professionele coaching hangen concrete vaardigheden vast, die je kan meten. Een label geeft je de garantie dat je de juiste competenties aangeleerd krijgt.

Over erkende opleidingen tot gecertificeerde coach (ICF Coachopleiding).

Aan welke voorwaarden voldoen erkende coaching opleidingen? Erkende opleidingen tot coach voldoen over het algemeen aan de volgende criteria:

  1. De opleiding is gebaseerd op de 8 internationaal erkende vakbekwaamheidseisen van een coach;
  2. Tijdens de opleiding heeft de student minimaal 60 trainingsuren genoten;
  3. De opleiding wordt verstrekt door een Qfor, ISO, KMO-Portefeuille gecertificeerde opleidingsinstelling (waardoor de studenten onder meer opleidingscheques kunnen ontvangen).

Deze voorwaarden garanderen dat je de basisvaardigheden van een bekwame coach zal aangeleerd krijgen. Met dit coachingsdiploma kan je dan ook internationale certificaten zoals deze van de International Coaching Federation halen.

De duur van de opleiding

Op hoeveel dagen kan je leren coachen?

De locatie

Een mooie omgeving doet veel.

Kan je daar overnachten? Het helpt om je helemaal onder te dompelen, het dagelijkse leven achter je te laten.

Een goede leeromgeving stelt je in staat geconcentreerd te zijn. Er is ook ruimte voor rust en reflectie.

Het eten helpt: broodjes doen je in slaap vallen. Wij serveren bijvoorbeeld een lichte en gezonde lunch, waardoor je ’s middags vol energie zit.

Je kan misschien ook een online coachopleiding volgen, maar dan eerder om coaching te leren kennen en wat eerste ideeën op te doen. Het echte coachen leer je live, met echte mensen!

De taal

Je kan overal ter wereld en in allerlei talen coach leren worden. Vooral in het Engels heb je een bijzonder groot aanbod. Belangrijk hierbij is dat je vlot genoeg bent in de taal waarin je leert coachen! Om het materiaal te begrijpen, en daarmee ook om het door te geven. Als je je moet concentreren op de taal, kan je minder diep gaan in de essentie van de techniek en houdingen.

Natuurlijk… de prijs

Vooraleer je je inschrijft voor een (dure) coachopleiding, leer eerst of coaching wel écht iets voor jou is.

Dat kan door de gratis workshop ‘Zit er een coach in jou?’ te volgen. Daarin ontdek je meer over wat coaching is, en of het iets voor jou is.

Verder kunnen we zeker niet zeggen dat de duurste noodzakelijk de beste zijn. Maar vaak zit er wel echt een kwaliteitsverschil dat overeenkomt met de prijs.

Je wordt als organisatie niet duurzaam succesvol door dure rommel af te leveren. Terwijl je wel heel lang kan overleven door goedkope rommel aan veel mensen te verkopen. Als een opleiding duur is en al even bestaat, zal die wel iets goed doen.

Prijs is vaak een indicator van hoeveel iemand zichzelf als professional waardeert – en dat reflecteert zich in diens coachtarieven. Als je zelfstandig coach wil worden, kan je dus al veel leren van een opleiding die durft doorvragen voor wat ze biedt. Bij goedkope opleidingen is er dan weer veel kans dat je impliciet leert ‘cheap’ zijn.

Dus durf je ook eens geld neerleggen voor wat jij graag wil leren? Niet elke opleiding die je volgt moet van de duurste zijn, maar mag het ook eens duur zijn?

Als je bij een internationale meester gaat of een erkende opleiding wil volgen, betaal je natuurlijk wat meer.

Bepaalde vaardigheden en nuances kan je alleen maar van bepaalde mensen krijgen. Professionals die al jaren bezig zijn met het vaak en die een unieke stijl en diepgang hebben. Die mensen kosten vaak wat meer dan een trainer die herkauwt wat hij elders leerde, op een degelijk maar niet uitzonderlijk niveau. Het niveau waarop je leert, bepaalt het niveau waarop je zelf zal uitvoeren.

Waar vind je coachopleidingen?

Op CoachInfo.be vind je een aantal coachcursussen die je in Vlaanderen kan volgen.

Via de Internationale CoachFederatie kan je erkende coachopleidingen opzoeken.

Je kan ook Googlen, en verschillende websites bekijken. Zo kwam je bijvoorbeeld op deze site terecht.

Als je die sites bekijkt, waarop moet je letten? Velen zeggen ongeveer hetzelfde, en als je nog geen coach bent is het moeilijk te zeggen welke technieken of programma’s nu beter zijn dan andere. Met de elementen hierboven heb je hopelijk een aantal ingangen om tussen de lijnen te lezen of de opleiding(en) die je overweegt iets voor jou zijn.

Wat gebeurt er na je coachopleiding(en)?

Dus je volgt een coach training, haalt je diploma… en dan?

De coach training is het begin van een prachtig pad, dat vaak bezaaid ligt met pittige uitdagingen. Als interne coach moet je het mandaat krijgen om met mensen te mogen werken. Het vraagt vaak een heroriëntatie van je takenpakket.

Als externe coach heb je een praktijk op te bouwen, samenwerkingen te smeden, een zelfstandig statuut te beheren…

Wat zijn goede volgende stappen om een professionele coach te worden?

Eerst en vooral: oefenen! Het zijn de kilometers die je vliegt die het onderscheid maken tussen ‘gewoon’ en ‘WAW!’. Zorg dus dat je regelmatig gesprekken hebt, ook met niet-betalende klanten waarin je nieuwe zaken uitprobeert en jezelf uitdaagt. Bij YourCoach kan je na je opleiding altijd nog terecht op onze Oefenmiddagen. Bekijk op onze kalender komende data voor online en live intervisies.

Leer online coachen. De wereld is in beweging sinds de Corona-Lockdown. We hebben noodgedwongen een digitale revolutie meegemaakt, en dat blijft hangen. Als coach is het nuttig om online coachsessies te kunnen bieden. Bovendien geeft het je ook extra mogelijkheden om geografisch ruimer te werken, zelfs internationaal. Wij maakten een schitterende opleiding waarin je alles leert om online professionele coachsessies aan te bieden: Impactvol Online Coachen.

Een goede verdere stap is je ICF-accreditatie als coach te halen. Daarmee vergroot je je credibiliteit, en je sluit aan bij een internationale beroepsvereniging met Ethische Code en Basiscompetenties. Het proces zelf daagt je ook uit om professioneler te worden.

Je praktijk als zelfstandige coach/trainer uitbouwen. Het is één ding dat je mensen kan begeleiden. Het is een ander om een drukke coachpraktijk te hebben en vol te houden. Naast vakman moet je dan ook zakenman worden. Wij begeleidden al honderden mensen op hun pad van beginnende coach naar succesvolle coach. Onze ervaring en technieken vatten we samen in de online opleiding ‘De markt opgaan als coach’.

Blijf jezelf ontwikkelen. Zo kan je nog verdiepende coachopleidingen volgen om je coachvaardigheden te verfijnen en te verdiepen. En bij wie kan jij zelf terecht met je vragen over moeilijke klanten en gesprekken, twijfels over het pad dat je te volgen hebt…? Zoek een mentor coach die jou verder kan brengen dan je op je eentje zou doen.

Coachopleiding volgen bij YourCoach?

De Integrale Coachopleiding (Essentials + Professional) is een erkende Level 2-opleiding bij de International Coach Federation (ICF) - de hoogst mogelijke erkenning voor een coachopleiding. Het zet je snel en effectief op weg om praktisch aan de slag te gaan met coaching.

ICF Gecertificeerd Level 2
Integrale Coaching