Ofmans kernkwadrant heeft veel toepassingen, maar een van de meest markante is toch diens capaciteit om de dynamiek tussen irritatie en eigen kernkwaliteiten aan het licht te brengen. Ook het ontdekken van de kwaliteit die bij een ander achter een irritant gedrag schuilgaat kan bijzonder verhelderend werken.
Wil jij (beter) leren werken met de Kernkwadranten van Ofman? Bekijk dan onze online opleiding ‘Coachen met Kernkwadranten’.
Kernkwadranten van Ofman: wanneer gebruik je ze?
- Bij coachings en teambuildings.
- Bij het doen van zelfonderzoek, bijvoorbeeld door het opstellen van een persoonlijke swot-analyse of een persoonlijk ontwikkelingsplan.
- Bij het analyseren van conflicten in de voorbereiding van een conflicthanteringsgesprek.
- Bij het voorbereiden van een functioneringsgesprek.
- Voor het vinden van je missie in het leven.
Elementen in de kernkwadranten van Ofman
Kernkwaliteiten van Ofman
Kernkwaliteiten zijn volgens bedenker van de kernkwadranten Daniel Ofman de specifieke sterktes die iemand kenmerken. Ze maken je tot wat je bent. Het zijn ook de positieve punten die een ander het eerst over je zal zeggen als hij ernaar gevraagd wordt. Een kernkwaliteit kan bijvoorbeeld zijn dat je een erg creatief, bijzonder geduldig of zeer besluitvaardig persoon bent.
Ze zijn zodanig belangrijk voor je dat je het normaal vindt bij jezelf, en vaak ook dat je het verwacht bij anderen. Vandaar dat het zo vervelend kan zijn wanneer anderen dat niet doen, en juist de tegenovergestelde kernkwaliteit tentoon spreiden. Iedereen heeft wel een aantal van deze kernkwaliteiten.
Kernkwaliteiten kunnen ook valkuilen worden
Alle kernkwaliteiten worden valkuilen als je erin doorschiet. Dat is een vervorming van de kwaliteit, de andere kant van de medaille. Je kwaliteit wordt een zwakte. Ben je erg besluitvaardig, dan kun je in de valkuil trappen drammerig te worden. Of: als je doorschiet in je zelfverzekerdheid wordt je arrogant.
Valkuilen van een ander: allergieën
Zoals iedereen kernkwaliteiten heeft, heeft ook iedereen valkuilen. Als een ander doorschiet in een bepaalde kwaliteit, kan dat bij jou irritatie oproepen. Jouw reactie daarop wordt een allergie genoemd. Zo’n allergie heeft vaak te maken met een kwaliteit van jezelf. Als je erg bescheiden bent, kun je je mateloos storen aan mensen die continu zichzelf op de borst kloppen.
Achter allergieën schuilen weer uitdagingen
Die vervelende eigenschap van de ander is natuurlijk ook een kwaliteit waarin hij is doorgeschoten. En het mooie is dat juist voor degene die er allergisch voor is, de kwaliteit die achter deze allergie ligt een belangrijk ontwikkelpunt kan zijn. Dit wordt dan de uitdaging genoemd.
Erger je je regelmatig aan de passiviteit van een ander? Kijk dan welke kernkwaliteit daarachter zit. Is iemand bijvoorbeeld bedachtzaam, of geduldig en daarin doorgeschoten? Grote kans dat dat nou juist jouw uitdaging, is omdat je zelf soms te drammerig bent. Je kunt dus veel leren van de mensen aan wie je je het meest ergert!