Opleiding coachend leiderschap

Coachend leiderschap is een managementstijl die medewerkers in staat wil stellen om de gezamenlijk afgesproken organisatiedoelen te realiseren. Daarmee gaat de coachend leider uit van de volgende uitgangspunten:

 • Evenwaardigheid (partnership) – als mens zijn we allemaal gelijk en staan we elkaar bij onze persoonlijke groei. De coachend leider is hiervan het voorbeeld en de facilitator.
 • Respect voor het verschil in verantwoordelijkheid - een coachend leider is beperkt hulpvaardig: hij ondersteunt zonder het werk van de ander over te nemen.

Twee levenswaarden die op meerdere terreinen van het leven van toepassing zijn.

Hoe leer je coachend leiderschap aan?

Een eerste belangrijk aspect is een begrip van de concepten coaching en leiderschap. Daarna komt de combinatie van de twee, die voor iedereen anders is afhankelijk van uw eigen visie en persoonlijke uitdagingen. Deze zijn bepalend voor de invulling die aan het concept coachend leiderschap kan gegeven worden: sommige leidinggevenden zijn heel betrokken en dus gebaat bij het duidelijk stellen van grenzen; anderen zijn dan weer te autoritair (vaak uit onzekerheid) en kunnen leren luisteren en zichzelf kwetsbaar opstellen.

Onze opleiding coachend leiderschap vertrekt daarom vanuit ieders persoonlijke visie, en brengt deze samen in een aantal overkoepelende technieken die tijdens de opleiding aangeleerd worden. Zo kan iedereen zijn eigenheid behouden, en het beste voor zichzelf halen uit de opleiding.

Programma opleiding coachend leiderschap

Tijdens de opleiding coachend leiderschap leert u een effectieve leidersrol opnemen, vertrouwen te geven en terug te krijgen. U leert problemen als opportuniteiten te zien en van elke dialoog een constructieve te maken. Werk een sterke visie uit, inspireer anderen en bouw stevige relaties op!

 • Wat is coaching?
 • Wat is leidinggeven?
 • Welke zijn de vormen van coachend leidinggeven?
 • Praktische technieken
  • Maïeutiek, de kunst van het vragen stellen
  • Fair Witness, of hoe actief te luisteren
  • Feedback – het DESC model
  • Constructieve dialoog volgens het GROW model

Opleiding coachend leiderschap volgen of organiseren?

YourCoach organiseert in samenwerking met Natural Leadership tweedaagse opleidingen in het Gentse. Bekijk hier onze agenda voor meer details.

We kunnen de cursus coachend leiderschap ook op aanvraag organiseren, bij u of op een locatie naar keuze. Contacteer ons voor meer informatie en/of een vrijblijvende offerte.

Nieuwsbrief

Schrijf je hier in op de maandelijkse YourCoach nieuwsbrief.

Help ons groeien

Elke Share of Like telt!