BLOG

GERICHT NAAR JE DOEL

Zelfcoaching Gids – Gericht naar je Doel

Ontdek hoe je dat ene punt kan vinden waar je doelen op stranden. Ontdek een oefening waarmee je op een verhelderende nieuwe manier de situatie in kaart brengt.

Terug naar de startpagina van de Zelfcoaching Gids

Nu we de principes van zelfcoaching uitgeklaard hebben, kunnen we met de juiste houding beginnen aan het uittekenen van een coachingstraject. We zullen gaan van de huidige situatie naar het doel, over of rond de obstakels en rekening houdende met het doel achter het doel. Dit noemen we het Outcome Model.

De bedoeling van het model is ten eerste om een overzicht te creëren van wat je wil. Daarnaast is het ook een uitstekend middel om te achterhalen waar het probleem van een bepaald doel zit. Soms is het doel niet goed gedefinieerd, andere keren zijn de obstakels te zwaarwegend… Wanneer je dit doet, zoek dan actief naar dat ene punt dat ervoor zorgt dat je je doel op heden nog niet bereikt hebt.

Je vindt meer hierover in de e-boek over doelen. In het kort stel je jezelf de volgende vragen:

Stap 1 – Wat wil je?

Waarom wil je dat?

Hoe hard wil je het?

Stap 2 – Hoe ziet de situatie er nu uit?

Stap 3 – Wat maakt dat je je doel nog niet bereikt hebt?

Wat staat je in de weg? Omschrijf concreet

Stap 4 – Welke concrete actie kan je ondernemen?

Dit is een heel mentale aanpak van doelen. Laten we even kijken naar een andere manier om de situatie in kaart te brengen.

Opdracht

Neem een blad papier. Teken heel snel en eenvoudig je doel, de huidige situatie en het obstakel. Gebruik per element niet meer dan drie penstreken.

Bekijk deze constellatie. Wat heb je eerst getekend? Wat laatst? Wat neemt er het meeste plaats in? Zijn er opvallende lege ruimtes? Interpreteer je tekening. Stel jezelf de vraag: welke hulpbron zit er verscholen in het obstakel?

Zelfcoaching tekening

Zo had ik ooit voor een relatievraag een cirkel (het doel), dan een schuine lijn (het obstakel) en vervolgens een rechthoek (de huidige situatie) getekend. Na enig denken kwam ik tot de conclusie dat als ik wil dat dingen vloeien, ik een mogelijke scheiding moet aanvaarden.

Het was alsof die schuine streep me scheidde van mijn doel, de cirkel, symbool voor een moeiteloze flow. Alsof ik als rechthoek nooit aan die cirkel zou kunnen. En dat is ook zo: ik moest die scheiding gebruiken als filter om onnuttige gedachten en neigingen achterwege te laten. Om de kantjes eraf te snijden die het rollen belemmeren.

Het klinkt misschien vergezocht maar het klopt, en het is een prachtige metafoor voor mij om de scheiding te gebruiken om verbinding te kunnen blijven maken. Je moet ‘nee’ kunnen zeggen vooraleer je een echte ‘ja’ kan geven. De hulpbron die in dit geval in het obstakel verscholen zat, was het vermogen om scheiding op de juiste manier te gebruiken, en het dus niet louter als de vijand te zien.

Zorg voor meetbaarheid

We gaan niet werken met het plannen van concrete acties. De ervaring leert ons dat de realiteit zich toch niet aan onze planning houdt. We gaan het dus omgekeerd aanpakken!

Schrijf de datum van vandaag op, en de affirmatie die de richting aangeeft van je intentie. Wanneer je iets doet dat met je doel te maken heeft, schrijf het dan op in je Excel sheet. Toets het aan je affirmatie. Klopt het, of is het een overtreding? Schrijf dat neer. Bekijk na enkele maanden de evolutie in je lijst.
 
Volgend artikel in de Zelfcoaching Gids: ‘Over intenties en affirmaties’

Wat vind je er tot nu toe van? Welke doelen stel jij vandaag? Deel het met ons in het commentaarveld!

Word zelf coach!

Integrale Coaching is onze unieke coachmethode. Integrale Coaching slaat de brug tussen de klassieke meetbare, rationele coachmethodes en de intuïtieve, creatieve manieren van werken. Begeleid mensen op gebieden waar het weten het laat afweten.

Over Integrale Coaching