De Gouden Regel van Zelfcoaching: Discipline. Consequentie en doorzetting in planning en uitvoering zijn de basisprincipes van zelfcoaching.
Zelfcoaching Gids – Discipline zal je redden
Terug naar de startpagina van de Zelfcoaching Gids
Heb je dat ook dat je wel goed aan dingen kan beginnen, maar niet zo goed afmaken? Het is echt ontstellend hoeveel niet-geslaagde ondernemingen in het leven gerelateerd zijn aan een gebrek aan discipline.
Alles wat je wil bereiken, hangt eigenlijk vast aan een vorm van consistente beweging. Wil je in vorm zijn, moet je regelmatig sporten. Wil je rijk worden, moet je een geldstroom creëren. Wil je meer in contact komen met je lichaam, moet je minstens een aantal keer per week moeten oefenen met yoga, meditatie, sport…
Consistentie in planning en uitvoering zijn de basisprincipes van succes en geluk. Je kan vanalles plannen maar als je niks doet, gebeurt er ook niks. Je kan goed beginnen, en opgeven wanneer je eigenlijk moet doorzetten.
Dat is wat er meestal fout gaat wanneer je boeken leest over zelfcoaching: het is leuk om te lezen en te dromen over wat je met al die inzichten zou kunnen doen – je ervaart ze ook even terwijl je leest.
Twee kanten aan discipline
Discipline houdt in eerste instantie in dat je afspraken maakt met jezelf, en in tweede instantie dat je ze nakomt. Er zit dus een creatieve kant aan discipline: waarover wil je afspraken maken met jezelf? En ben je bereid de offers te brengen die dat met zich meebrengt?
Als dit stuk niet in orde is, wordt het ook veel moeilijker om effectief gedisciplineerd te zijn. Dat wil zeggen, om de afspraken met jezelf na te komen.
Eigenlijk zou je kunnen zeggen dat discipline de zelfcoaching op zich is. We weten vaak wel goed wat we willen, en toch slagen we er maar niet in het te bereiken. We willen vermageren, maar kunnen het eten niet laten. We willen meer geld verdienen, maar niet meer werken. We willen betere relaties, maar niet onze grenzen stellen.
En toch is het doorzetten de sleutel van succes! Wanneer je begint te vertrouwen in je eigen capaciteit om dingen gedaan te krijgen zoals je ze gepland had, doet dat wonderen voor je zelfrespect. Je begint in jezelf te geloven, en de resultaten worden tastbaar. Alleen al dat kan dus een gigantisch verschil maken in je leven. En toch is het het aspect dat we het vaakst over het hoofd zien!
Als je dus al eens geprobeerd hebt jezelf te coachen, dan is er veel kans dat het hier ergens misgelopen is. Je hebt jezelf een discipline opgelegd die je eigenlijk niet bereid was op te brengen, of je hebt de discipline gewoon niet opgebracht.
Breng meer discipline in je discipline
Er is natuurlijk een goede reden waarom het vaak op het vlak van discipline misgaat. Het is hard! Discipline opbrengen doet regelmatig pijn, en dan moet je toch goed weten waarom je dat dan precies aan het doen bent. Hier dus enkele manieren waarmee je het makkelijker kan maken om de pijn te trotseren:
- Denk goed na over je doelen
Als je de verkeerde doelen hebt, zal je weerstand veel te groot zijn en de beloning te klein. Zorg dus dat je de juiste dingen wil, dat ze passen binnen je systeem. - Formaliseer je afspraken met jezelf
Schrijf ze ergens op, vertel het aan iemand die je vaak ziet. Boek het in je agenda. Het gaat niet enkel om het praktische inplannen, maar vooral om de intentie om hier een aandachtspunt van te maken. - Houd het beheersbaar
Probeer niet heel je leven in één keer te veranderen. Neem één ding tegelijk onder handen en doe het tot je het moeiteloos kan volhouden. Doe verder tot het een deel is van je leven, zoals ademen. Begin dan aan iets nieuws. - Doe het gewoon
Begin nu. Sta recht en doe voor de eerste keer wat je vanaf nu op vaste tijdstippen wil doen. Uitstel is maar al te vaak afstel, en meestal hebben we eigenlijk toch geen goede reden om uit te stellen behalve geen zin. - Houd het bij
Creëer ergens een tastbaar overzicht van de dingen die je doet, zeker in het begin. Je kan een schema aan je deur hangen, of in je computer bijhouden. Niks bevredigender dan je resultaten gestaat te zien stijgen 🙂 -
Las pauzes in
Je kan niet altijd op scherp staan, zorg dat daar ruimte voor is. Doe het eens een dag niet en ervaar nog eens hoe het is om die gewoonte niet te hebben.
Volgend artikel in de Zelfcoaching Gids: ‘Pak het bij de bron aan’