VERSLAG YOURCOACH CAFÉ

SÉVERINE VAN DE VOORDE OVER ‘VAN STRESS NAAR VEERKRACHT’

Van Stress naar Veerkracht

Verslag van het YourCoach Café op donderdag 23 juni 2022 met Séverine Van De Voorde over ‘Van stress naar veerkracht’.

Wat is stress, hoe komt het tot stand en hoe gaan we er mee om?

Séverine Van De Voorde kwam ons met veel enthousiasme alles vertellen over stress in onze huidige moderne jungle, met tal van praktische tips en tricks om er beter mee te leren omgaan.

Bekijk onderaan een deel van haar workshop 👇

Séverine is als doctor in de psychologie, klinisch psycholoog, stress en burn-out coach én auteur van het boek Van stress naar veerkracht een echte expert als het gaat over stress, burnout en veerkracht.

Wat is stress?

Séverine bouwde haar workshop op een wetenschappelijke manier op, met begrijpbare beeldspraak over hoe stress fysiologische tot stand komt.

Stress is in veel gevallen niet per se slecht of ten allen tijden te vermijden. Stress is in een bepaalde dosis gezond en zelfs bevorderlijk, zolang we het juist weten te doseren doorheen de tijd.

Te weinig stress maakt ons apathisch en te veel stress zet onze vecht-vlucht respons in gang en is, als het te lang aanhoudt, letterlijk toxisch voor onze hersens.

Séverine ontwikkelde haar eigen Stresslevel Curve model om te illustreren hoe gezonde stress of intervalstress te illustreren.

Séverine Van De Voorde Stresslevel Curve

Wanneer de ruiter van z’n paard valt

Als we ons brein even voor de gemakkelijkheid opsplitsen in drie domeinen, kunnen we spreken van een rationeel brein, een reflexbrein en een emotioneel brein. Het rationele deel wordt in grote mate aangestuurd door onze prefrontale cortex.

Séverine maakte de vergelijking tussen het paard (onze blinde emoties) en de ruiter (de prefrontale cortex) die het paard dagdagelijks beheerst.

Wanneer we te lang in de rode gevaren zone van stress zitten is het alsof de ruiter de controle verliest en van het paard valt. Met andere woorden, tal van hogere denkfuncties nemen af of worden onmogelijk zoals:

  • Aandachtsfocus
  • Plannen
  • Logische beslissingen
  • Analyseren
  • Synthetiseren

Maar ook al onze 21ste-eeuwse vaardigheden die we dagelijks nodig hebben in ons professioneel en persoonlijk leven nodig hebben:

  • Empathie
  • Samenwerken
  • Kritisch denken
  • Creatief denken
  • Proactief handelen

Herbekijk een deel van de workshop

Mentale Tijgers in de moderne jungle

Ons brein is geëvolueerd om in levensbedreigende situaties ons te helpen te overleven. Wanneer er een tijger uit de bosjes springt heb je vooral veel energie en adrenaline nodig om te overleven. Kritisch denken, weloverwogen keuzes maken of empathie zitten je in zo’n situatie meer in de weg dan iets anders.

Je brein pompt daarom zoveel mogelijk energie en bloed naar je lichaam en organen, en schakelt die hogere denkfuncties gemakkelijkheidshalve even uit.

Het probleem is dat ons brein geen onderscheid maakt tussen een plotse levensbedreigende situatie of traag gecumuleerde stress, het triggert exact dezelfde respons. Geen wonder dus dat mensen met chronische stress dus ook doodop zijn en minder helder beslissingen kunnen nemen.

Séverine Van De Voorde van stress naar veerkracht

Je stress-rem activeren

Veerkracht begint bij lichamelijke gezondheid en stressbeheer. Séverine gaf ons tal van praktische voorbeelden hoe we zelf onze stress-rem kunnen activeren, voornamelijk door ademhaling en te bewegen.

Leren om bewust te ontspannen door te ademen is gemakkelijk en zeer effectief. Goede ademhaling is:

  • Vanuit je buik
  • Rustig en regelmatig (6 tot 8 keer per minuut)
  • Met verlengde uitademingen (bv. 4 tellen in – 6 tellen uit)

Er bestaan ook apps zoals RespiRelax die je daarmee helpen.

Maar ook bewegen is cruciaal en daarvoor hoef je niet per se naar de gym te gaan. Een actieve levensstijl die aansluit bij wat jij leuk vindt, is veel belangrijker. Ook  ieder uur even met je armen en benen even schudden kan wonderen doen, zelfs zingen, enkele simpele kantoor-stretch oefeningen, of zelfs een korte powernap van 20 min.

Het komt erop neer om zelfzorg te integreren in je dagelijks leven en bewust om te gaan met je energie. Dit is in de praktijk natuurlijk niet altijd gemakkelijk, daarom dat vaak de hulp van een stress- en burnoutcoach wordt ingeschakeld.

Opleiding Stress- & Burnout coach

Leer vanuit een Integrale bril kijken naar mensen met stress en/of burn-out. We leren methodes en technieken aan uit de biologie, geneeskunde, relaxatie, coaching, psychologie en opstellingen - alles gecombineerd in één omvattende methode. In deze opleiding ga je vooral praktisch aan de slag en krijg je alle theoretische ondersteuning om professioneel met stress en burn-out om te gaan.

Meer over het programma