Opendeurdag op zaterdag 18 januari 2025

VERSLAG YOURCOACH CAFÉ

STEPHAN VANHAVERBEKE OVER 'LEER HYPNOTISCHE GESPREKSTECHNIEKEN'

Stephan Vanhaverbeke over ‘Leer hypnotische gesprekstechnieken’

Verslag van het YourCoach Café op donderdag 21 februari 2019 met Stephan Vanhaverbeke over ‘Leer hypnotische gesprekstechnieken’.

Leer hypnotische gesprekstechnieken

Kan jij hypnose toepassen in jouw dagelijkse leven of in jouw praktijk als coach, trainer of begeleider? Hoe doe je dat, iemand onder hypnose of in trance brengen?

Tijdens het Yourcoach Café op donderdag 21 februari 2019 hebben wij Stephan Vanhaverbeke uitgenodigd om ons meer te leren over hypnotische gesprekstechnieken. Stephan Vanhaverbeke is NLP Master Practitioner, visual storyteller, trainer en coach.

Wat is hypnose?

Laten we starten met wat hypnose niet is: het zijn geen slingerende horloges, geen personen die met hun doordringende blik macht uitoefenen over anderen of rondtollende spiralen om je in een trance te brengen.

Hypnose is wel sterk gerelateerd met iets wat wij bijna dagelijks doen: dromen.

Wat gebeurt er als we dromen?

Dromen is een realiteit creërende machine: als je droomt dan ervaar je jouw droom als de realiteit. Je zit helemaal in de beleving van je droom: je kan dingen horen, zien, voelen, proeven en ruiken.

De functie van dromen is om de emotionele stimuli van de voorbije dag(en) te verwerken. Die verwerking gebeurt in het limbische systeem van het brein, ook wel het emotionele centrum genoemd. Het limbische brein werkt uitsluitend met beelden en werkt niet met taal.

De neocortex, het deel van ons brein dat wij beschouwen als het rationele denken, gebruikt wel taal. Wanneer we dromen wordt de neocortex (het rationele denken) uitgeschakeld en werkt enkel ons limbische systeem.

Hoe werkt ons brein onder hypnose?

Het proces dat we ervaren wanneer we dromen is hetzelfde proces dat plaatsvindt wanneer mensen in trance of hypnose worden gebracht. Het limbische systeem wordt geactiveerd, het taalcentrum of kritische brein wordt uitgeschakeld om zo te kunnen werken met het onbewuste deel van die persoon.

Met hypnose neem je als het ware een duik in het diepe onbewuste deel van jezelf. In het dagelijkse leven heb je dit zeker al ervaren: je gaat helemaal op in iets, je bent even helemaal ‘weg’.

Waarom zou je hypnose toepassen als coach?

Hypnose kan je inzetten om mensen te helpen om in het onbewuste deel van zichzelf te gaan. Afhankelijk van hoe je het gebruikt kan hypnose helpen om spanning of pijn te verminderen, angsten of fobieën te laten verdwijnen, om ongewenste patronen of gewoonten te veranderen of om stappen te zetten richting dromen en doelen.

Hoe breng je een persoon in trance of hypnose?

Je hebt ongetwijfeld al iemand in een mini-trance gebracht.

Wanneer je iemand een vraag stelt waar die persoon over moet nadenken dan activeer je een mini-trance. Je herkent de trance wanneer de persoon zijn blik afwijkt, bijvoorbeeld door in de verte of naar boven te kijken. Op dat moment activeert de persoon zijn limbische brein om na te denken en dat is de trance.

Iemand in een trance brengen is dus weinig hocus pocus en en kan je eenvoudig aanleren: het heeft vooral te maken met het toepassen van de juiste gesprekstechnieken.

Hypnotische gesprekstechnieken

Hypnotische gesprekstechnieken toepassen is eenvoudig, verklapt Stephan ons. We hanteren deze technieken vaak, alleen zijn we ons niet bewust van het proces dat achter de technieken zit.

Hoe werken hypnotische gesprekstechnieken?

In deze video vertelt Stephan hoe hypnotische gesprekstechnieken werken in ons brein en welke technieken hij daarvoor toepast:

Elke conversatie die we in ons hoofd hebben komt voort uit ons rationele denken, het ‘bewuste’ deel van onszelf. Het gaat om conversaties zoals: wat je straks zal eten, hoe de vergadering op kantoor zal gaan, jouw kind die naar de balletles moet, een vervelend gesprek dat je de avond voordien had met je partner of een vriend… Deze conversatie wordt steeds gekleurd door ons model van de wereld.

Het ‘model van de wereld’ is een term uit NLP. Op basis van onze zintuiglijke indrukken creëren wij een beeld van de werkelijkheid, dat wordt het ‘model van de wereld’ genoemd. Iedereen heeft een uniek model dat gevormd wordt door onze ervaringen, indrukken, overtuigingen en gevoelens uit ons verleden.

Deze conversaties, die gekleurd worden door ons ‘model van de wereld’ worden gestuurd door ons rationele denken. Het rationele denken is ervan overtuigd dat er naast dit denken niets meer bestaat of mogelijk is. Dit deel van ons brein is constant bezig om problemen en vraagstukken in ons leven op te lossen, maar dat lukt niet. Om de dingen écht op te lossen moeten we het volledige brein gaan activeren.

Met hypnose of andere NLP technieken ga je van het bewuste deel naar het onbewuste deel in jezelf, daar waar je oplossingen kan vinden, voorbij het rationele denken.

Hypnotische gesprekstechnieken

De complexe hypnotische gesprekstechnieken die Stephan Vanhaverbeke hanteert zijn deze:

  1. Open vragen stellen.
  2. Het verhaal van de persoon herkaderen.
  3. Een verrassingseffect toepassen.
  4. Verwarring creëren, bijvoorbeeld door iets totaal nieuw in het verhaal van de persoon te brengen dat niet strookt met het huidige verhaal. Hierdoor krijg je te maken met een cognitieve dissonantie. Wanneer de persoon de verwarrende informatie verwerkt kom die terecht in een trance.
  5. Het vertellen van verhalen. Wanneer je luistert naar een verhaal kom je in een mini-trance terecht, het verhaal activeert je limbische brein.

Deze technieken heeft Stephan gedemonstreerd in een hypnose sessie met één van de deelnemers van het Yourcoach Café. De techniek die hij gebruikte was ‘mindscaping’. Aan de hand van enkele eenvoudige vragen bracht hij de persoon in hypnose.

Dankjewel Stephan voor deze uiteenzetting!
 

NLP opleiding volgen?

Heb je vragen over NLP en hoe het 'model van de wereld' werkt of Hypnotische gesprekstechnieken? In onze NLP opleidingen leer je er alles over.

NLP Opleidingen