Verslag van het YourCoach Café op donderdag 23 juni 2011 met Serge Van Gampelaere over ‘Introductie tot Systemisch Werk’.
Serge Van Gampelaere over ‘Introductie tot Systemisch Werk’
Over systemisch werk
Systemische coaching staat het best bekend om een van haar technieken: familieopstellingen. Het concept van systemisch werk is echter veel breder dan dat. Het systemische beschouwt een persoon binnen diens systeem: familie, relatie, vriendenkring, werkomgeving…
Iedereen verbindt zich met anderen, dat is deel van onze natuur. Door die verbinding krijgen we steun, maar daar hangen ook impliciete verplichtingen aan vast. Je kan niet zomaar weggaan van je plek, of de rangorde van een systeem veranderen.
Wanneer je in een bepaalde verhouding van geven en nemen zit, zal je systeem die proberen in stand houden. Hetzelfde geldt voor binding in liefde: we doen vanalles in naam van de liefde dat we liever niet zouden doen.
De filosofie achter systemisch werk gaat in tegen het individualisme dat al decennia heerst in de persoonlijke ontwikkeling. De gedachte dat een persoon op zichzelf diens leven zou kunnen veranderen wordt stevig in vraag gesteld.
Wanneer je in je netwerk zit, spelen allerlei belangen om je daar te houden. Om verandering te brengen is dus meer nodig dan jouw individuele beslissing om dat te doen. Vandaar ook dat bepaalde dingen maar niet willen lukken (nieuw werk, een relatie, op je gezondheid letten…), zelfs al ben jij er helemaal klaar voor.
Dat is waar systemisch werk de bestaande dynamieken in kaart kan brengen. In tweede instantie is ook een zekere transformatie mogelijk. Bij dat laatste rijst echter telkens de vraag: wat verandert er precies wanneer je pakweg in een familieopstelling iemand van plaats verwisselt? Kan je de realiteit veranderen, of verandert enkel de perceptie van de klant?
Over de avond
“Bizar, maar boeiend” – zo omschreef een van de deelnemers het achteraf. Dat is eigenlijk een perfecte samenvatting van systemisch werk, en van de avond. In het eerste deel gaf Serge uitleg over de vier wetmatigheden die in ieder systeem spelen. Aan de hand van kleine oefeningen met de deelnemers maakte hij duidelijk hoe deze dynamieken werken.
Dan was het tijd voor een aantal opstellingen. Dat is ook wat we willen bieden bij YourCoach Café: niet gewoon wat uitleg, maar ervaringen van de technieken die gepresenteerd worden. Familieopstellingen kunnen rechtstreeks naar de kern van een probleem gaan, en dat is wel eens confronterend.
Dat voelden we ook onmiddellijk bij de voorbeeldopstellingen; zelfs mensen die nog nooit van systemisch werk hadden gehoord voelden wat er aan de hand was. En dat is toch een van de krachtige punten van systemisch werk: je hoeft het niet te geloven, je voelt het aan je lijf.
We eindigden met een opstelling van de Belgische regeringsvorming. We noteerden de deelnemers in de politieke arena op briefjes, en deelden die blind uit aan een aantal deelnemers. Ze wisten dus niet wie ze speelden. Dan mocht iedereen een plek innemen, en werd gekeken naar de dynamiek. Een voor een werden de spelers onthuld, met onthutsend resultaat!
Zonder het te weten wie ze waren stonden de mensen met de briefjes van Elio Di Rupo, de koning en Bart De Wever in een driehoek ten opzichte van elkaar. Een andere persoon zat aanvankelijk ergens aan de rand ongeïnteresseerd op een stoel. Toen er beweging in het systeem kwam, stond hij plots op de eerste rij. Raad eens wie hij vertegenwoordigde? De media… 🙂
Na de lezing werd er nog stevig nagepraat in de bar, waar ondertussen een concert van Gido Van Gent bezig was (mijn oude buurman…). Dat is ook de bedoeling van YourCoach, dat gelijkgestemden na een prikkelende lezing kunnen uitwisselen en elkaar leren kennen. Opzet geslaagd dus.
Een schitterende avond, ook qua opkomst. Niet minder dan 35 mensen woonden de avond bij! We willen deze mensen dan ook hartelijk bedanken om erbij te zijn. We zien iedereen graag op de volgende editie, op 22 september! Dan komt Peter Blokland spreken over ‘De coach als risicomanager’. Meer over de volgende editie van YourCoach Café.