Verslag van het YourCoach Café op donderdag 25 februari 2021 met Philippe Vandevorst over ‘De HOPE-methodiek’.
Philippe Vandevorst over ‘De HOPE-methodiek’
Op donderdagavond 25 februari 2021 ontvingen we Philippe Vandervorst van het Timotheus-instituut die kwam spreken over de HOPE-Methodiek. Een 30-tal mensen vervoegde ons online voor een interactieve ervaring.
Philippe legde ons de basis van HOPE uit en liet ons enkele oefeningen ervaren.
Hier kan je het nog eens helemaal opnieuw beleven:
Over HOPE
HOPE is een nieuwe methode van persoonlijke transformatie, die zich kenmerkt door haar eenvoud, zachtaardigheid en effectiviteit. De methode vertrekt vanuit de grondbeginselen van het supra-mentale bewustzijn (de realiteit die het mentale overstijgt) en de psycho-energetische psychologie. HOPE biedt jou als coach een precieze en gemakkelijk toegankelijke praktijk die mensen helpt bij het transformeren van hun uitdagingen, het omgaan met hun emoties, het oplossen van relatieproblemen tot zelfs het overkomen van fysieke moeilijkheden.
Een aantal concepten uit de HOPE-methode
3 soorten stiltes
De ongemakkelijke stilte. Die kennen we goed! Stiltes vragen vaak om gevuld te worden en we worden onrustig wanneer dat niet gebeurt. En waarmee vullen we die ruimte dan…?
Neutrale stilte. Gewoon stilte.
Vervulde stilte. De stilte die tegelijk vol is. Vol van verbinding en creativiteit. De ruimte waar grootheden als Einstein, Bateson en anderen al over schreven – en waar ze zo vaak mogelijk vertoefden. In de HOPE-methodologie wordt deze ruimte aangeduid als de ‘Supramentale ruimte’, waar je dus het denken overstijgt. Hoe kunnen we deze ruimte meer binnenbrengen in ons dagelijks leven?
De Balinese groet
Met deze begroeting maken we verbinding met elkaar en met wat er speelt bij de ander. Dat ziet er zo uit:
- De persoon legt uit wat er speelt.
- De ontvanger zegt: ‘Ik zie jou – Ik hoor jou – Ik voel jou’, en deelt mogelijks ook wat hij herkent. Want niks menselijks is ons vreemd!
- De ander zegt dan: ‘Ik laat me zien – Ik laat het horen – Ik laat me voelen.’
Zo ontstaat een diepere verbinding. Het ‘ding’ mag er zijn en krijgt ruimte. Daardoor alleen al kan er ontspanning ontstaan.
‘De waarnemer is tegelijk de schepper van wat we hebben neergezet.’
Van de klik naar de klak
Bij de HOPE-methode bewegen we van de Klik naar de Klak. In Integrale Coaching zouden we zeggen: van het hoofd naar het lijf.
De uitleg. Hoe komt dat, wat zegt het over jou?
De directe sensoriële beleving. Zonder uitleg, soms zelfs zonder woorden. Zoals de ervaring van Jill Bolte, wiens linker hersenhelft helemaal wegviel. Dat leidde tot een unieke en verrijkende ervaring:
Zo bewegen HOPE-practitioners hun coachees naar de Klak:
De coachee praat over terugkerende gedachten, gevoelens, fysieke sensaties die hen storen. Dan vraagt de HOPE-practitioner:
- ‘Waar ervaar je dat het meest in je lichaam?’ (de sensoriële ervaring in plaats van het verhaal’
- ‘Hoeveel plaats neemt het in?’
- ‘Ik voel het, herken het in mijzelf, ik zie het bij jou…’ (cf. de Balinese groet)
- ‘Kan jij het laten zien, voelen en horen?’ (aan de coachee)
- De coachee zegt: ‘Ik laat het zien, horen voelen’
- En dan de magische HOPE-zin: ‘Hoe zou het zijn voor dat stuk om zich helemaal te laten ontspannen, om te verbinden met de grote ruitme die jij ook bent?’
- (Advanced, als het steviger is:) ‘Van waaruit neem jij dat allemaal waar? Welke plek is zich heel bewust van wat er bezig is?’ Want telkens we een ervaring hebben, een gedachte of emotie, is er een stuk in ons dat dat waarneemt.
Het effect is dat dingen in een ruimere focus worden gezet. De vrouw waarmee Philippe een demo deed meldde dat de pijn die ze eerder voelde letterlijke weggeëbd was!