VERSLAG YOURCOACH CAFÉ

MARIE-JOSÉ BOON OVER 'BRAINSPOTTING'

Marie-José Boon over ‘Brainspotting’

Verslag van het YourCoach Café op donderdag 26 november 2020 met Marie-José Boon over ‘Brainspotting’.

‘Waar we naar kijken, beïnvloedt hoe we ons voelen’.

Had je ooit gedacht dat een 90 centimeter lange staaf wonderen met je brein kon verrichten? Dat je met deze techniek zelfs tot in de diepere lagen van het brein kan raken?

De YourCoach Community zat tijdens de novembereditie van het YourCoach Café gekluisterd aan het scherm te luisteren naar Mental & Performance Coach Marie-José Boon. Deze internationaal actieve, in Nederland gevestigde Brainspotting (BSP) practitioner & trainer zet samen met haar Belgische collega Bénédicte Leys de Brainspottingmethodiek in de lage landen op de kaart.

60 enthousiaste YourCoach Café deelnemers werden ook weer digitaal geprikkeld

Brainspotting

Brainspotting is wereldwijd bekend. Ondertussen zijn er al 17.000 Brainspotingtherapeuten en 86 -trainers die er hun missie van maken om de diepgewortelde klachten en problemen van mensen aan te pakken.

Brainspotting wordt ook effectief toegepast in landen waar bevolkingsgroepen met trauma’s te kampen krijgen en waar diepergelegen emotionele structuren in het brein vastgepind zijn.

De ontdekking van Brainspotting

Als psychotherapeut was David Grand een gevestigde waarde in traumaverwerking, EMDR-therapie, en sportpsychologie. Hij ontdekte Brainspotting tijdens het behandelen van een vrouwelijke wedstrijdschaatser die het maar niet onder de knie kreeg om een driedubbele loop te maken. Technisch was de athlete sterk genoeg om de loop uit te voeren, maar ze kreeg toch steeds een error tijdens het uitvoeren van haar prestatie. Op een dag behandelde hij haar met een horizontale oogbewegingstechniek. Terwijl ze zijn bewegende vinger met haar ogen volgde, veroorzaakte dit ‘wobbles’ waarbij haar blik bevroor. Er kwam vanalles vrij uit haar systeem. En achteraf bleek dat ze erin slaagde om driedubbele loop te maken, keer op keer. Brainspotting was geboren.

“Wanneer mensen op prestaties blokkeren, weten we ondertussen dat dat vaak traumagebonden is”.
Marie-José Boon

Hoe Brainspotting met zo weinig middelen zoveel kan bereiken

Met Brainspotting kan je gebieden bereiken in het onderbewuste. We misschien niet wat iets is en hoe het is ontstaan, maar ervaren wel een zekere last in ons dagelijks functioneren. Je kan er misschien zelfs niet eens over praten, maar je lichaam weet het wel en laat het ook zien. Want wat in het brein zit, zit in het lichaam en andersom.

Brainspotting gaat om het verwerken van hardnekkige blokkades en trauma’s die het dagelijks functioneren op negatieve wijze beïnvloeden. Collectieve trauma’s zoals: natuurrampen, burgeroorlogen, maar ook individuele trauma’s zoals: hechtingsproblemen, auto-ongelukken of andere posttraumatische stressstoornissen. Deze gebeurtenissen nestelen zich in de diepere lagen van het brein, het limbische systeem, waardoor het vaak moeilijk is om er met doorsnee psychotherapeutische technieken – lees: praten – te geraken.

Bij Brainspotting lijkt het nochtans alsof je weinig doet: de therapeut en cliënt praten niet veel, maar zijn vooral heel erg aanwezig. De aanwezigheid van een ander in combinatie met de bewerkingen op de neurobiologie van de cliënt via de oogbewegingen is heel effectief.

De BSP-techniek in het kort:

  • Het zoeken naar een bijpassende oogpositie.
  • Wanneer je de oogpositie hebt gevonden, zet je de pointer neer.
  • De oogpositie wordt vastgehouden door de pointer.

“50% van de energie gaat naar de ogen en maakt daarom van Brainspotting een effectieve methode”.
Marie-José Boon

De setup van Brainspotting is eenvoudig en maakt het net zo effectief. Zo heb je in het proces de therapeut, de cliënt en de pointer. Er is geen ingewikkelde apparatuur nodig, het horizontaal bewegen van de pointer is de voornaamste activiteit.

“Brainspotting werkt ook op baby’s – net doordat het vooral gaat over de techniek en niet over het praten”.

Door Brainspotting krijg je toegang tot het regulerende vermogen en neem je de overprikkeling weg. Zodat de cliënt steeds langer en meer bij zich blijft en laag na laag kan verwerken. Hierbij laat je het systeem bepalen welke richting het neemt. Klanten voelen zich bevrijd van hun symptomen, zoveel zelfs dat ze zich niet meer kunnen inbeelden ooit een probleem gehad te hebben. Dat kan zich uiten in:

  • meer energie
  • een doorbraak van creativiteit
  • het meer en beter kunnen genieten van dingen
  • niet meer bang zijn
  • rust vinden
  • blij zijn met andere dingen
  • kunnen zich fysiek anders bewegen

Wat is het verschil tussen EMDR en Brainspotting?

EMDR en Brainspotting zijn beide traumabehandelingen waarbij de ogen het belangrijkste focuspunt zijn, en er verder weinig wordt gebruikgemaakt van taal en spraak. Waar EMDR een strak kader kent, volgt Brainspotting vooral het proces van de cliënt. Daarnaast zorgt de techniek voor langere effecten omdat het minder cognitief gestuurd is en dus meer uit het onderbewustzijn komt.

Hoe gebruik je Brainspotting in coachgesprekken?

Brainspotting in coachingsessies kan versterkend werken. Ook in de Integrale Coaching weten we dat non-verbale technieken verder werken waar het praten stopt. Brainspotting is nog een manier om met het onbewuste, lijfelijke te werken en kan daarom goed gecombineerd worden met andere coachtechnieken.

We bedanken nogmaals onze sprekers en alle aanwezigen! Het boek van David Grand is verkrijgbaar in het Nederlands en in het Engels: The Revolutionary New Therapy for Rapid and Effective Change.
 

YourCoach Café

YourCoach Café is de vinger op de pols van wat er leeft op het gebied van persoonlijke ontwikkeling. Het is een ongedwongen ontmoetingsplaats voor gelijkgestemden, een open platform dat iedereen welkom heet die geïnteresseerd is in verdere persoonlijke groei.

Programma YourCoach Café