Verslag van het YourCoach Café op donderdag 20 september 2018 met Job Hulshoff over ‘Reconstructief Werk – Een nieuwe manier van bewustzijnsontwikkeling’.
Job Hulshoff over ‘Reconstructief Werk’
Groei jij nog?
Bij Yourcoach houden we ervan om te groeien. Het is een rode draad doorheen ons persoonlijke en professionele parcours. We proberen regelmatig nieuwe dingen uit en stellen onszelf telkens opnieuw in vraag.
Iedereen heeft wel al één of ander groeiproces doorgemaakt. In je professionele loopbaan bijvoorbeeld: je start met een nieuwe job, je groeit door in je functie, je takenpakket breidt uit of je kiest voor een volledige carrièreswitch.
Eén ding is zeker: groeien, dat doe je buiten je comfortzone. Wat je al kent en wat je al kan, daar is geen ruimte meer om te groeien. Het verlaten van die comfortzone is niet altijd evident.
We zien dat ook bij onze klanten: ze willen hun comfortzone graag verlaten, maar onzichtbare krachten lijken hen tegen te werken en in hun comfortzone houden. Wij noemen dit de onzichtbare tegentrekkende krachten.
Het is een thema dat ons boeit en waar we ons graag in verdiepen. Naast de door ons gekende manieren om onze klanten hierin te begeleiden (zoals NLP, systemisch werk, fysiek-creatief coachen, familieopstellingen… ) leren wij graag nieuwe dingen bij.
Daarom nodigden wij op donderdagavond 20 september 2018 Job Hulshoff uit om ons iets meer te vertellen over ‘Reconstructief Werk’, een nieuwe manier van bewustzijnsontwikkeling.
Het werd een avond waarbij we met heel wat beweging uit onze comfortzone werden gehaald.
Het ontwikkelen van je overlevingsmechanismen
Wist je dat groeien één van de belangrijkste behoeften is van de mens om gelukkig te zijn? Om te kunnen groeien is het belangrijk dat we open staan om nieuwe dingen te ontdekken en net dat blijkt niet evident te zijn.
Job Hulshoff vertelde ons hoe we tussen 0 en 6 jaar onze belangrijke overlevingsmechanismen ontwikkelen. In die periode zijn we namelijk volledig afhankelijk van onze omgeving en is ons oerinstinct erop gericht om te overleven. Het is dus perfect normaal dat we die mechanismen ontwikkelen.
Deze overlevingsmechanismen worden onze ‘automatische piloot’ en onze ‘comfortzone’ van waaruit wij als kind, en later als volwassene, gaan leven.
Wanneer we als volwassene leven vanuit die ‘automatische piloot’, dan lopen we echter tegen beperkingen aan. Logisch, want het mechanisme is bedoeld om te overleven en niet om te leven. Om als volwassene voluit te leven is het, aldus Job, noodzakelijk dat we onze comfortzone verlaten en ons gezichtsveld op de wereld verruimen.
Je kan er zelf voor kiezen om je comfortzone te verlaten of het leven kan je situaties brengen waarbij je gedwongen wordt om ze te verlaten. Zo kreeg Job zelf op zijn 36ste een burn-out.
Je comfortzone verlaten met Reconstructief Werk
Met Reconstructief Werk verlaat je je comfortzone en verruim je jouw blik op de wereld. Dat mochten we tijdens Jobs workshop aan den lijve ondervinden. Met enkele vreemde oefeningen in groep liet Job Hulshoff ons proeven van Reconstructief Werk.
In Reconstructief Werk wordt het lichaam gebruikt om inzicht te verwerven en te leren. Door intensief bodywork en groepsproces ontstaan er bewegingen op quantumniveau in onze cellen. Dit zijn bewegingen die je niet zichtbaar zijn voor het blote oog, maar je vertrouwt erop dat er een beweging komt op celniveau waardoor je in je dagelijkse leven bepaalde dingen ineens anders doet.
Alleszins een bijzondere ervaring, waar we onze mentale houvast even los moesten laten.
Dankjewel Job!