Ontdek wat een obstakel onoverkomelijk maakt, en hoe jij de vaardigheid kan ontwikkelen om ze toch te overwinnen!
Hoe laat je obstakels in je voordeel werken?
Vorige week had ik een coaching met Bart*. Hij wilde voor de zoveelste keer van job veranderen, en voelde zich daar niet goed over. Er scheelde iets aan de hele configuratie: hij werkte keihard en zag zijn vriendin maar zelden, en toch deed hij zijn werk niet graag. Hij verveelde zich.
Hij was net getrouwd. Ze waren een huis aan het afbetalen en waren net op huwelijksreis geweest. Er was dus niet veel geld over en de druk zou er alleen maar groter op worden, want ze wilden aan kinderen beginnen. En toch wilde Bart koste wat het kost weg van zijn werk, en iets doen dat hij écht leuk vond. Wat te doen?
In zijn eigen perceptie zat hij muurvast. Hij moest toch voor zijn gezin zorgen, rekeningen betalen? Dan kon hij toch niet het risico nemen en zomaar maanden pauze nemen om iets anders te gaan doen? In zijn hoofd was het ofwel dit werk doen, ofwel helemaal opnieuw beginnen met iets anders.
Wat maakt een obstakel onoverkomelijk?
Meestal: onze eigen wil. Of gebrek daaraan. Tijdens de coaching bleek keer op keer dat Bart eigenlijk niet zo zeker was van wat nu het belangrijkste was voor hem. Het is allemaal goed en wel vanalles te willen, maar wat wil je nu eerst? Als je een huis en kinderen wil, is het misschien niet het ideale moment om een nieuwe wending te geven aan je carrière. En omgekeerd. Die twijfel tussen gelijkwaardige alternatieven, dat dilemma dus, maakte het onmogelijk voor Bart om te kiezen, en om in actie te komen.
Eens duidelijk was dat de kinderen niet voor Bart zelf, maar voor zijn ouders waren, kon hij die blokkade loslaten en ruimte creëren voor zijn dromen. Er waren nog blokkades, maar de beweging was ingezet. Als je iets wil, moet je eerst kiezen en er dan heel je aandacht op richten. Maar dan ben je er nog niet!
Willen & weten is NIET gelijk aan DOEN
Het is niet omdat je iets wil en je weet hoe het te doen, dat je het zal doen. Iedereen weet hoe ze diplomatisch een boodschap kunnen overbrengen en in moeilijke situaties zou je het ook wel willen, maar het lukt gewoon niet. Iedereen weet wel hoe ze om een opslag moeten vragen, maar hoeveel mensen doen het ook echt? De emotie overmant je, en je reageert instinctief.
Dat is ook wat vaak gebeurt bij onze doelen. Alles ligt op je te wachten, maar op het moment dat er iets moet gedaan worden blijf je zitten. Je begint er nog maar eens over na te denken en voor je het weet moet je weg, want je hebt afgesproken. En het werk blijft liggen, en je droom wordt oud. Doe dit lang genoeg en op een dag staat er schimmel op, en kan je je project wegsmijten. Spijtig, was je maar onmiddellijk in actie gekomen!
Vaak zeggen we dan dat de tijd niet rijp was. En ja, soms is er een juist moment om iets te doen. Maar meestal niet. Integendeel, ieder systeem verzet zich tegen verandering dus er zullen altijd dingen zin die je tegenhouden om in actie te komen. Je hebt nog werk, je bent moe, het is financieel niet haalbaar… Allemaal reële argumenten, maar die zullen er altijd zijn.
Je kan het ook bestellen bij het universum, zoals in The Secret. Mijn overtuiging daarover is echter dat er pas dingen naar je toe beginnen komen wanneer je ook zelf dingen uitzendt. Je gedachten resoneren misschien wel een beetje, maar handelingen resoneren nog veel harder. Eén daad doet meer dan duizend gedachten.
Daadkracht is een vaardigheid
Daadkracht hangt samen met actie, en is onderdeel van de drie-eenheid Denken-Doen-Voelen (zie ook het systemisch wiel). Veel mensen die daadkracht ontberen zitten vast in hun gedachten en gevoelens. Ze denken dat als ze meer weten, of als ze zich klaar voelen, dat het dan allemaal automatisch zal gaan. Ze denken dat ze het zullen ‘weten’ wanneer het moment juist is om in actie te komen. Dat is dus niet zo! Het geheim dat mensen die veel bereiken kennen is het volgende:
Obstakels overwinnen, problemen oplossen is geen aangeboren magische eigenschap. Het is een vaardigheid, waar sommigen misschien meer aanleg voor hebben dan anderen. Je kent zeker zo iemand in je buurt, die altijd wel een oplossing klaar heeft en de dingen aanpakt. Die geen obstakel uit de weg gaat.
Ik heb een vriend waar ik mee ga bowlen, met een bijzonder talent. Hoe erg hij ook achterstaat, hij vindt altijd een manier om te winnen. Het is ongelofelijk. In het laatste frame wordt hij plots stil en geconcentreerd. Hij mompelt iets tegen zichzelf en ja hoor… hij scoort. Hij pakt zijn angst om te verliezen recht in het gezicht aan en doet zijn uiterste best, en hij haalt het. Keer op keer. Bijzonder frustrerend 🙂 maar ook een ongelofelijke inspiratie! Je kan veel meer dan je denkt, als je er eens helemaal voor gaat. En ‘ervoor gaan’, dat leer je door te doen.
Winnen door ervoor te gaan
Een obstakel is het leven dat je vraagt:”Ben je klaar om ervoor te gaan? Durf je het aan? Wil je alles overwinnen om je doel te bereiken?” Zolang het antwoord geen onverdeeld “JA!” is, blijft de muur er staan. Soms is het obstakel ook werkelijk onoverkomelijk. Maar vaak merk je wanneer je beslist dat niks je nog zal tegenhouden, dat het maar een heuveltje is, een bobbeltje. Een drempel: wanneer je zonder twijfel ‘Sesam, open u’ zegt, gaat de poort open. Het blijft misschien moeilijk, maar het wordt tenminste mogelijk.
Hoe ga je vanaf nu om met dingen die je in de weg staan? Een obstakel kan je zien als de roep om actie. Hoe meer je denkt, hoe groter het obstakel wordt. Hoe meer je er schrik van krijgt, hoe verlamder je je zal voelen. Doe iets! Onderzoek, bevraag, probeer. Zelfs al lijkt het als David vs Goliath, doe het toch. Vaak zal je merken dat de olifant een muis was, of dat de olifant ook van jou schrik heeft. Leer je eigen kracht kennen, meet je met de wereld!
Opdracht: wat kan je NU doen om je doel één stapje dichter bij jou te brengen? Zet het in gang!
* De naam van de protagonist is, in overeenstemming met de ethische code van de coach, een schuilnaam.