Opendeurdag op zaterdag 18 januari 2025

BLOG

FALEN BESTAAT NIET - ER ZIJN ENKEL RESULTATEN

Falen bestaat niet – er zijn enkel resultaten

Een van de belangrijkste en krachtigste vooronderstellingen in NLP zegt: Falen bestaat niet – er zijn enkel resultaten.

Je kan betwisten of dit werkelijk zo is, maar daar gaat het niet om. In iedere situatie in je leven waar je met bepaalde negatieve resultaten geconfronteerd wordt, welke is de meest nuttige uitgangspositie die je kan aannemen? Dat je een sukkel bent en dat je het nooit zal halen? Of dat dit slechts een stap op de weg is, een steen in het paleis van je toekomstige succes? Juist.

Iedereen die iets bereikt heeft, is wel eens op zijn of haar bek gegaan. Heeft zich belachelijk gemaakt. Heeft eraan gedacht op te geven. En is toch doorgegaan. Het lijkt wel of het soms moeilijk MOET gaan vooraleer je echt succes kan hebben. En misschien is dat ook zo: pas wanneer je leert mislukte pogingen achter je te zetten, kan je met volle energie verder gaan.

Het kan gaan om een punt dat je verloren hebt in een wedstrijd waardoor je achter komt te staan. Begin je aan jezelf te twijfelen, of zet je de score in je hoofd op nul en concentreer je je op de volgende bal, met de les van de vorige in het achterhoofd?

Wanneer een relatie afspringt, blijf je hangen in zelfmedelijden en de angst dat je nooit nog iemand graag zal kunnen zien? Of bedenk je waar het is fout gegaan, en wat jij in het vervolg kan doen om een nog betere relatie aan te gaan met iemand die je graag ziet? Of als jullie samen blijven, hoe je de zaken dit keer beter kan aanpakken met je partner?

Je krijgt geen promotie; je zaak loopt niet zoals je zou willen; iemand kwetst je; je bereikt een bepaald doel niet dat je jezelf vooropgesteld had; enzovoort. Denk eens: wat werkte? Wat werkte er niet? Wat kan ik volgende keer anders doen?

Je kan minder van jezelf eisen; je tijd beter indelen; iemand anders benaderen; hulp inroepen. De mogelijkheden zijn eindeloos!

Wanneer je een bepaald doel voor ogen hebt, is het nuttig een tolerantie voor mislukking te ontwikkelen. Je hebt misschien een doel, maar helemaal zeker weet je nooit hoe je het uiteindelijk zal bereiken. Het leven loopt nu eenmaal zelden zoals gepland, en dat is maar goed ook. Dus een tolerantie voor mislukking houdt in dat je flexibel bent – niet in het al dan niet bereiken van je doel – dat staat rotsvast! – maar in de middelen die je aanwendt om dat doel te bereiken.

Misschien is er een bepaalde vaardigheid die je kan ontwikkelen die je kan helpen. Misschien is er een persoon die je kan steunen. Misschien is het enige dat je kan doorzetten, en blijven gaan tot het lukt. Belangrijk is dat je blijft voor ogen houden wat je doel is, en dat je manieren blijft zoeken om er te geraken. Op een dag zal je achterom kijken en je afvragen waarom dat nu zo moeilijk was!

Aan de slag

Wat is jouw doel? (Als het net dat is dat je je afvraagt, contacteer ons) Bedenk vijf verschillende manieren om dat doel te bereiken. Welke heb je al geprobeerd? Wat werkte, en wat werkte niet? Kies een aanpak en ga ervoor, nu onmiddellijk!

Soms weet je gewoon niet op voorhand welke de beste optie zal zijn. Kies deze die je het meeste aanspreekt, probeer ze uit, en wees je bewust van de resultaten die je krijgt. Alles is een leerervaring!

Uiteindelijk wordt dit:

dit: