Soms dénken we dat we iets kunnen, terwijl het eigenlijk buiten onze comfortzone ligt. We zien mensen op TV voor een groot publiek sterven van de zenuwen, en we zien onszelf dat veel beter doen.
Comfortzone 5: Zelfvertrouwen opbouwen door een correct gebruik van je comfortzone
Binnen onze comfortzone, namelijk vanuit de zetel, hebben we beschikking over al onze capaciteiten. Eens je op het podium staat en die duizenden mensen allemaal naar jou kijken, is het andere koek. Je krijgt een vorm van tunnelvisie en enkel wat in je automatische piloot zit, lukt nog.
Artikelenreeks rond comfortzone:
- Hoe je je comfortzone kan gebruiken om sneller te groeien
- De constante krimp en stretch
- Elke reis begint vanuit een haven
- Zo breng je flow in je leven
- Zelfvertrouwen opbouwen door een correct gebruik van je comfortzone
Een belangrijke les in bescheidenheid; onze comfortzone is vaak een stuk kleiner dan we denken. Het is gemakkelijk iemand te zeggen hoe het moet en denken dat we het zelf zouden kunnen, maar een heel ander paar mouwen om het in het heetst van de strijd toe te passen.
De beste stuurlui…
Opkijken naar kampioenen
Mensen vergeten vaak dat zij die op topniveaus presteren, daar vaak al jaren aan aan het werken zijn. Een Olympisch athleet kan in de vier jaren tussen twee Spelen in misschien maar een seconde sneller worden, of vijf centimeter verder raken. Diens consistentie en omgang met druk zullen echter ook een stuk toegenomen zijn, waardoor de kans op succes vergroot.
Ze hebben hun comfortzone op technisch, mentaal en fysiek vlak stelselmatig uitgebreid tot die ongelofelijk groot is. Zelfs wanneer miljoenen mensen op hun vingers zitten te kijken slagen ze erin een ongelofelijke prestatie neer te zetten, in opperste rust en concentratie.
De kleinste stap geeft de grootste resultaten
Daarom raden wij aan om in kleine stapjes te werken. Doe eens één stap buiten je comfortzone in plaats van onmiddellijk de hele weg te sprinten. Schrap één ding uit je voeding, probeer €100 per maand meer te verdienen, ga eens lang op reis…
Velen raken ontmoedigd door de traagheid die dat veronderstelt. Als je maar één stap tegelijk kan, ben je toch nog jaren bezig? In sommige gevallen wel. Daarom zijn ‘magische pillen’ zo populair: ze beloven ons een snelle weg naar een verre bestemming. We weten zelf ook wel dat weinig van die zaken echt werken, hoe graag we het ook willen geloven.
Er is echter nog een lichtpuntje waar niet veel mensen zich bewust van zijn. Verandering is niet lineair, stapje voor stapje, maar exponentieel. De eerste stappen zijn klein en traag, maar iedere verdere stap bouwt op de vorige.
Denk aan het opbouwen van een bedrijf: je begint met keihard werken om één klant te krijgen. Na een jaar heb je tien klanten, waarvan er zeven afvallen. Het tweede jaar krijg je er weer tien bij, maar je had er nog drie. Ondertussen begint men over je te horen, en het derde jaar krijg je er bovenop de zes die ondertussen overblijven en de tien die je zelf vindt, nog drie bij die jou opgezocht hebben.
Hetzelfde geldt voor suiker eten: je schrapt je soft drinks, en eens je daaraan gewend bent de suiker in je koffie of thee. Een aantal weken later gaan ook de chocolaatjes om vier eraan, enzovoort. Op een bepaald moment merk je dat suiker je gewoon niet meer smaakt, en begin je vanzelf minder te nemen.
Bij het werken met een team gaat het ook zo. Eerst is er weerstand en moet je wérken om er één verandering door te krijgen. Maar als die verandering werkt, is de tweede al gemakkelijker. Enzovoort, tot je team stopt met vechten tegen ‘opgelegde eisen’ en zelf begint na te denken over waar ze naartoe willen.
Je kan jezelf trouwens ook zien als een team, een groep conflicterende waarden, stemmetjes en belangen. En daar werkt dus hetzelfde principe. Begin met één verandering die haalbaar is. Geef je lichaam en geest de kans om te beginnen geloven in effectieve verandering. Dan kan je steeds grotere stappen beginnen nemen, zonder jezelf te bruskeren en terug te vallen.