Eigen aan het concept van comfortzone is dat van draagvlak. Als je graag grenzen wil verleggen, moet je daar draagvlak voor hebben. Dat geldt zowel fysiek als je je lichamelijke grenzen wil verleggen, als in organisaties als je nieuwe procedures wil installeren.
Comfortzone 3: Elke reis begint vanuit een haven
Je wil misschien graag uit je comfortzone en groeien, maar hoe ver zit je er al uit? Sommige mensen die hun grenzen willen verleggen, worden eigenlijk al dagelijks meer uitgedaagd dan ze aankunnen.
Artikelenreeks rond comfortzone:
- Hoe je je comfortzone kan gebruiken om sneller te groeien
- De constante krimp en stretch
- Elke reis begint vanuit een haven
- Zo breng je flow in je leven
- Zelfvertrouwen opbouwen door een correct gebruik van je comfortzone
Zoals iemand die 12 uren per dag werkt en dan nog naar de fitness wil, of een sociaal leven opbouwen. Of die een hele familie emotioneel moet ondersteunen, en die dan een cursus zelfvertrouwen volgt.
Waar komt je draagvlak vandaan?
Draagvlak komt voort uit je krachtbronnen, de zaken die goed gaan in je leven. Deze gebieden van je leven maken het mogelijk dat je op andere grenzen verlegt. Zo beginnen sommigen pas aan hun levenswerk eens ze de juiste partner gevonden hebben. Of ontwikkelen anderen zich professioneel nadat ze eerst een aantal jaren aan hun lichaamsgewicht gewerkt hebben met sport en dieet.
Zonder krachtbronnen, reservers om op terug te vallen, is het risico op falen groter. Je zou er bijna een wiskundige formule op kunnen toepassen:
Je kans op succes =
mate waarin je uit je comfortzone moet
/ de reserves die je krachtbronnen je geven
Het is als een trip in de woestijn: als je niet genoeg voorraden meeneemt, overleeft je poging het niet. Ergens in jou stranden een stuk wilskracht en hoop, en sterven daar langzaam af. Als je dat teveel meemaakt, verlies je je geloof in groei en word je cynisch.
Als je al uitgeput bent van het werk, of ziek, is het niet zo’n goed idee nieuwe fysieke pieken te gaan opzoeken. Je lichaam kan het gewoon niet aan. Je moet eerst uitrusten, en dan kan je eraan beginnen.
Op fysiek vlak is dat logisch, op andere vlakken is het minder duidelijk. Als je meer zelfvertrouwen wil, zal je iets in je leven moeten veranderen waardoor je successen kan boeken en een versterkende beweging in gang zetten. Als je emotioneel op de rand staat en je staat er alleen voor, is het misschien niet het moment om dat te doen.
Opdracht
Neem er eens de tekening die je na het eerste en tweede artikel maakte. Op welke vlakken word jij nu al uitgedaagd, en waar steek je energie in?
Bekijk het geheel: heb je tegenwoordig meer energie nodig dan vroeger, of minder? Dat lees je af aan het totale volume van je comfortzone. Hoe kleiner, hoe minder energie je beschikbaar hebt.
Wat zou een gepaste hoeveelheid energie/comfort zijn?
Kijk eens waar je krachtbronnen liggen. Waar put je je zelfvertrouwen en rust uit? Wat geeft je kracht, waar lukt alles goed? Wat kan je nog vergroten?
Dezelfde vraag geldt voor teams: in hoeverre is er ruimte om te werken aan zaken die oncomfortabel zijn en een inspanning vergen?