Verslag van het YourCoach Café op donderdag 26 februari 2015 met Christine Wittoeck over ‘Digital Detox’.
Christine Wittoeck over ‘Digital Detox’
Op donderdagavond 26 februari mochten we Christine Wittoeck ontvangen. Ze kwam spreken over de gevaren van het digitale en de informatie-overload die ermee gepaard gaat.
Slaaf of meester van digitaal werken?
Christine heeft het zelf meegemaakt: zodanig bezig zijn met al het digitale dat ze ervan onderuit ging. Na 23 jaar carrière viel ze plots uit. En ze is niet de enige. Waarom toch?
Eén van de redenen is de manier waarop we omgaan met al die nieuwe, met het internet verbonden, schermen in onze omgeving.
We leven in een digitale ( r ) evolutie. Het is de laatste decennia snel geëvolueerd. Eén generatie terug was er nog niet eens internet! De tijd tussen technologische evoluties wordt ook steeds korter (cf. exponentiële groei Abundance boek), alles versnelt dus exponentieel.
Het is zover gekomen dat het digitale en virtuele ons voor een stuk controleert. We hebben het altijd bij, het staat altijd aan. We gebruiken het dus teveel. Zelfs wanneer je niet wil, zijn er allerlei verleidingen en ‘pings’ om je aandacht toch te trekken. We zijn als verslaafden die maar niet kunnen loskomen van onze schermen.
Er bestaan zelfs al termen die onze verregaand wanbeheer van digitale middelen weergeven:
Infobesitas: information overload. bvb. Bij een discussie over een feit is de verleiding groot het even op te zoeken. Waarom niet ‘Ik weet het niet?” omdat we weten dat het te vinden is.
FOMO: Fear Of Missing Out. Letterlijk de angst om iets te missen en daardoor de hele tijd online statussen checken (en het échte leven missen).
Fantoomtrillen: gebruik van gsm verandert patronen in je gedrag waardoor je het verschil niet meer weet tussen jeuk en je gsm die afgaat.
We zijn vergeten dat we mogen kiezen. E-mail, SMS, Whatsapp, Skypen… We voelen ons verplicht om op te nemen. En anderen verwachten het ook steeds meer – aangezien dat ding toch in je hand geplakt zit?
Digitale afleiding komt er ook door de tools zelf. Omdat er steeds meer functionaliteiten bijkomen vergeten we bij ons werk op de inhoud te focussen. De verleiding is sterk om alle toeters en bellen te gebruiken. En dat is niet efficiënt. Bvb. Je wil er een prentje bij en zoek het op op Google. Dan vind je een artikel, dat je weer naar een link leidt, enzovoort. Daarom zijn er nu programma’s die je bvb. een basiseditor geven zonder extra functies. Dan kan je enkel nog tekst inputten. Zo blijft ook de ‘dumb phone’ populair, de oude versie van de telefoon met echte knopjes en enkel bel- en SMS-functie.
Tekstverwerking Tip: Schrijf je documenten in Notepad, zonder layout. Voeg de rest pas achteraf toe.
De evolutie van dit materiaal en deze tools is nuttig en prachtig, maar we zijn erin doorgeschoten. Christine maakte de vergelijking met een boer en diens tractor. Aan het einde van de werkdag zet hij deze in de schuur. Maar wat doen wij met ons voornaamste werkmiddel, onze PC? Hij blijft aanstaan. Het hoeft niet vermeld dat deze digitale onrust een handlanger is van stress en burn-out.
Je wordt ook dommer van het wanbeheer van je digitale middelen. Ze wees één studie uit dat mensen die hun GSM aanstaan hebben naast hen, 10 punten verliezen op een IQ-test. Ten opzichte van slechts 4 punten minder bij iemand die een joint gesmoord had!
Synchrone vs asynchrone communicatie
Christine maakt het onderscheid tussen synchrone en asynchrone communicatie.
Synchroon: je hebt nu in verbinding, je moet erbij blijven.
Asynchroon: je kan even weggaan. Zelfs bij chat.
Het probleem is dat we middelen van asynchrone communicatie, bvb. e-mail, op een synchrone manier beginnen gebruiken. Alsof je dus nu onmiddellijk moet antwoorden, alsof er iemand live aan de andere kant zit.
E-mail Tip: als je terugkomt van vakantie, zet alles in een aparte folder. Vraag dan aan collega’s en baas wat er actueel is, wat nu moet gebeuren. Als er info gestuurd is, kan je deze rechtstreeks uit de folder plukken. De rest laat je gerust voor wat het is!
Multitasking
Ons brein is ongelofelijk sterk. Er zijn 3 grote delen: stam, zoodier en mensbrein (reptiel, neocortex, prefrontaal). Bvb. Autorijden: je leert het traag, dan zakt het langzaam naar je diepere brein. Autorijden is eigenlijk multitasken: je doet verschillende zaken tegelijk!
Wat we op het werk doen is multiswitchen, namelijk voortdurend van de ene activiteit/prikkel naar de andere overschakelen. Wij ervaren dat niet als switchen omdat het zo snel gaat, maar dat is wel wat er gebeurt: onze geest moet van ‘modus’ veranderen en weer wennen aan de nieuwe prikkels. Daardoor krijg je een concentratiestoornis, en ben je niet meer in focus. Als je nog maar je GSM bekijkt, leg je een grote afstand af zowel met je ogen als met je aandacht.
Afkicken dan maar?
Basis digitale detox draait om het wegnemen van de trigger, bvb. niet meer naar je mails kijken na 18u. Je moet echter niet enkel de activator aanpakken (het gedrag), maar ook de consequentie: bvb nekpijn, het gevolg op je omgeving… De consequentie zou krachtiger zijn: 95% invloed op gedragsverandering ten opzichte van 5% bij het wegnemen van de activator. Gedrag wordt uitgelokt, maar de gewoonte blijft en er is geen inzicht/bewustzijn. Dat is natuurlijk niet zo eenvoudig, en het kost meer tijd en wilskracht.
Het digitale helemaal schrappen is ook geen goed idee. Dus het DIGITAAL kan je niet uit DIGITALE ONRUST halen.
Bvb. Social media guard van Coca Cola of Durex.
Het stuk ON kan je wel aanpakken, dan wordt het Digitale Rust.
Hoe?
Leer je terug vervelen. Doe aan mindfulness. Op de trein: kijk eens naar buiten, naar de mensen. Leer het ‘gewone’, echte leven weer appreciëren.
Toen enkele jaren terug de virtuele wereld Second Life populair was en millennia mensenuren opslorpte, kwam er al snel de pagina Get A First Life.
Gebruik het digitale waarvoor het dient, en leg het dan weer terug. Wordt weer de meester van je eigen aandacht!
5 tips voor Digital Detox
1. Zet al je alarmen visueel/auditief af.
Dan kies je waarvoor je wel een alarm wil.
Ook het geluid dat je batterij bijna plat is mag uit.
2. Planning. Plan vooral ook eigen tijd. Plan middagpauze, e-mail check en reserveer pakweg de vrijdagmiddag 2 uren om kleine werkjes te doen. Dingen die je zou moeten lezen, bekijken; bureau opkuisen; papierwerkjes. Inbox leegmaken. Dan start je je weekend rustig.
Als je gsm afstaat, ben je ook rustiger omdat je weet dat het niet de jouwe is die afgaat, of dat je niet gestoord kan worden.
3. Bereikbaarheid. Communiceer hoe jij wil bereikbaar zijn. En zet het ding af en toe eens af. Communiceer over hoe jij wil antwoorden, de termijn, de verwachtingen en drempels.
4. Doe een cleanup in social media, nieuwsbrieven, groepen etc. Welke gebruik ik, hoe vaak, waarom…?
5. Prioriteiten stellen.
MOET ik dit nu doen?
Moet IK dit nu doen?
Moet ik DIT nu doen?
Moet ik dit NU doen?
Moet ik dit nu DOEN?
Nog 1 extra: koop een wekker. Geen gsm meer naast je bed! Slapen en opstaan met je gsm.
Bedankt Christine!