Opendeurdag op zaterdag 18 januari 2025

BLOG

5 JAAR VDAB LOOPBAANCHEQUES, HIP HIP...

5 jaar VDAB Loopbaancheques, hip hip…

Hoera! Op 1 juli 2018 is het exact 5 jaar geleden dat het systeem van loopbaancheques door de Vlaamse Overheid en de VDAB werd ingevoerd. Meer dan 1600 yourcoach-loopbaantrajecten, en meer dan 6000 uren loopbaanbegeleiding verder, vinden we het een mooi moment om eens op dit systeem terug te blikken.

Het is zeker een uniek systeem: waar in de wereld vind je nog de mogelijkheid om je te laten begeleiden rond werk en loopbaan, financieel ondersteund door de overheid? We vinden het een krachtig signaal om bewust om te gaan met jouw carrière.

Hier legt Tom even uit wat het systeem precies inhoudt:

Over Loopbaanbegeleiding

Wist je dat…

…loopbaanbegeleiding vertrouwelijk is? Dus niemand, ook je werkgever niet, komt te weten dat jij een loopbaancheque hebt besteld en dat je in begeleiding bent.

…ook zelfstandigen en ondernemers zich kunnen laten begeleiden met loopbaancheques? Ook zij hebben wel eens nood aan een luisterend oor en wat inspiratie om hun zaak richting te geven.

…er meer dan 200 actieve loopbaancentra in Vlaanderen zijn, gespreid over meer dan 2000 vestigingen? Je hebt binnen een straal van 5 km van jouw thuis of werkplaats keuze uit gemiddeld 12 loopbaancentra.

…al meer dan 65,000 werknemers/zelfstandigen loopbaanbegeleiding volgden, goed voor meer dan 85,000 loopbaancheques?
…69% van de loopbaanchequegebruiker vrouwen waren? Komaan mannen!

…70% van de loopbaanchechequegebruikers tussen de 30 en de 50 jaar is?

…er in elke provincie ongeveer evenveel cheques worden gebruikt? Behalve in West-Vlaanderen, waar er opvallend minder worden aangevraagd.

…meer dan 85% van de mensen tevreden is over hun loopbaanbegeleiding?

Heb jij al loopbaanbegeleiding gevolgd?

Dan deed je nieuwe perspectieven op, leerde je meer over jezelf en ging je op zoek naar welke job jou op het lijf geschreven is. Dat hoeft niet noodzakelijk een nieuwe job te zijn; wie weet kreeg je een heel ander zicht op je huidige job en doe je die nu met een fris perspectief en meer plezier.

Dit vonden de mensen van hun traject bij één van onze loopbaancoaches:

“De moeite waard om je eens te laten coachen. Heb interessante inzichten gekregen die mijn situatie uiteindelijk in beweging hebben gezet. Heb duidelijkheid verwonnen, beweging en zie nieuwe deuren voor mijn toekomst. Echt een heel interessant parcours, afgelegd met Tom.”
Alice

“De coachingsessies met Jürgen waren een enorme verrijking voor mezelf. Jürgen is erin geslaagd me het groter geheel te laten zien. Op een zeer aangename manier werd me een spiegel voorgehouden en ben ik tot de nodige inzichten gekomen om verdere stappen te zetten. Jürgen is een hele fijne, warme mens, een echte TOPCOACH.”
Stefanie

“De coaching bracht me helemaal bij mezelf en helderheid in wat ik al bereikt heb en verder wil bereiken, met een duidelijke visie hoe. Ik ging elk van de drie sessies buiten met sterke inzichten en heb nu veel zin om er voluit voor te gaan.”
Mira

Lees hier meer getuigenissen over Loopbaanbegeleiding.

Nog geen loopbaanbegeleiding gevolgd?

Eerst en vooral: loopbaanbegeleiding is niet enkel voor mensen die van werk willen veranderen!

Wij vinden het de moeite om te doen zelfs al ben je (nu nog) niet op zoek naar ander werk. Je kan er ook je productiviteit mee verhogen, jezelf leren kennen… Het kan een goede bewustwording zijn, en voorbereiding op je volgende carrièrezet, wanneer dat ook is.

In deze video ontdek je of loopbaanbegeleiding voor jou een goed idee is:

Niet iedereen is even enthousiast over loopbaanbegeleiding

Het moet gezegd: er is ook kritiek op het systeem van loopbaancheques. Wij zijn als coaches overtuigd van de kracht en waarde van loopbaanbegeleiding maar iet iedereen deelt die mening, zoals je hier en daar ook in de media kan lezen.

Wij horen naast verhalen van transformatie en het herontdekken van passie en levenslust, spijtig genoeg ook mindere verhalen. Er is voor de klant niks veranderd, het is verspilde tijd, onnozele opdrachtjes… Dat heeft met verschillende zaken te maken:

De ‘lijstjes’. Omdat het een lucratief systeem is voor de aanbieder, zijn er snel veel centra bijgekomen. De focus lag niet noodzakelijk altijd op een gepersonaliseerde begeleiding van de uitdaging van de klant. Wij horen alleszins over een nogal gestandaardiseerde aanpak – bandwerk – bij sommige centra en begeleiders. Daarbij vulde elke klant dezelfde lijstjes in: Wie ben je, wat kan je, wat wil je… Dat is voor de meeste mensen ‘interessant’, maar voor weinig mensen levensveranderend.

Iedere begeleider doet iets anders. Als buitenstaander zou je misschien denken dat alle centra en loopbaanbegeleiders ongeveer hetzelfde aanbieden. Bij iedere boekhouder, advocaat… krijg je een gelijkaardige dienst. Bij loopbaanbegeleiding is dat anders: ieder centrum heeft een eigen aanpak en visie op werk, waardoor je niet zeker bent wat je precies zal krijgen. Bij de ene jobinhoudelijk, bij de andere op jouw persoonlijkheid, bij nog een andere naar de diepere lagen.

De klik met de begeleider speelt een grote rol. Het bij een boekhouder of advocaat leuk dat je een goede werkrelatie hebt, maar het is niet noodzakelijk voor een kwalitieve dienst. Maar bij begeleiding over jou als professional en persoon heeft de stijl van de aanbieder meer impact: de werkrelatie bepaalt mee het resultaat. Als het niet klikt tussen jullie, wordt het moeilijk om een sterk traject neer te zetten. We zien ook dat je niet altijd op voorhand weet bij wie je zal terechtkomen. Dat zorgt ervoor dat mensen soms bij een begeleider terechtkomen die niet is wat zou op dat moment nodig hebben. Spijtig voor iedereen: de klant mist de kans om te groeien en antwoorden te vinden, de begeleider mis de kans om iemand de waarde van loopbaanbegeleiding en coaching mee te geven.

De lage investering. Omdat een cheque maar €40 kost, nodigt het uit om eens ’te gaan kijken’. Coaching werkt het best wanneer je met iets zit dat écht moet veranderen, dat je serieus stoort. Ons adagium is: “Slappe vraag, slap antwoord.” Omdat nogal wat mensen met een eerder lauwe urgentie in begeleiding komen, kan een loopbaanbegeleider niet altijd vuurwerk bieden.

Hoe zorg jij ervoor dat jouw loopbaantraject een succes wordt?

Het is niet enkel aan de begeleider om van jouw loopbaanbegeleiding een keerpunt in je leven te maken. Jouw commitment is hét belangrijkste element om het meeste uit je gesprekken te halen:

Zorg dat je een heldere vraag of prangende issue hebt. Hoe beter jij weet waaraan je wil werken, hoe groter de kans op een bevredigend resultaat. Het kan zijn dat het thema dan nog verschuift tijdens de gesprekken, bijvoorbeeld wanneer blijkt dat één thema met een ander verbonden is. Zo was Marc zijn werk helemaal beu maar had hij geen idee wat zijn volgende job zou kunnen zijn. Na één sessie bleek al dat hij het vooral moeilijk had met loslaten. Eens hij afscheid nam van het oude, kwam er onmiddellijk inspiratie voor het nieuwe.

Weet bij wie je gaat. Denk even na over het soort begeleiding dat je denkt nodig te hebben. Niet enkel thematisch, maar ook op persoonlijk vlak: wat voor coach wil jij? En maak kennis met de verschillende centra en coaches die je uit een eerste selectie hebt gehaald (daarover meer in ‘Hoe kies je een loopbaanbegeleider’, hieronder). Met een telefoongesprek van 10 minuten kan je al veel wijzer worden uit de aanpak en persoonlijkheid van het centrum of de begeleider.

Het echte werk begint na het gesprek. De sessies dienen vooral om jou inzichten te geven. Ze zijn als de voorzet. Daarna is het aan jou om deze binnen te koppen: stappen zetten en resultaten behalen. Die kunnen dan dienen als voer voor het volgende gesprek. Wie gewoon naar de sessies komt en voor de rest niks doet, hoeft niet veel te verwachten. Dus bespreek op het einde van ieder gesprek met je loopbaancoach welke acties je zal ondernemen, maak afspraken die je kan en wil nakomen, en ga ervoor!

Houd het levend. Het dagelijkse leven in zijn geruststellende herkenbaarheid, heeft de neiging ons af te leiden van wat belangrijk is. We vergeten wat we al gedaan hebben, en wat ons nog te doen staat. Blijf actief bezig met het thema door er regelmatig de nota’s en andere materialen van de loopbaangesprekken bij te nemen. Houd eventueel in een agenda je gedachten en relevante gebeurtenissen bij.

Betrek je omgeving. Een betere loopbaan heeft impact op iedereen rond je. Zorg er dus voor dat de mensen die ertoe doen weten waarmee je bezig bent. Zo kunnen ze je ondersteunen, in de vorm van aanmoediging of net door kritische vragen te stellen. Dat kan familie zijn, vrienden, maar ook je baas of collega’s. Je hoeft daarvoor niet expliciet te vermelden dat je loopbaanbegeleiding volgt. Let tegelijk op met wat je zegt: niet iedereen staat te springen om jou te zien veranderen.

Hoe begin je aan loopbaanbegeleiding?

Eigenlijk is het eenvoudig. Jij bestelt eerst jouw loopbaancheque, en eens je die in je mailbox ontvangen hebt kan je ze verzilveren bij het loopbaancentrum van jouw keuze.

In deze video legt Tom het systeem uit van loopbaancheques.

Hoe kies je een loopbaanbegeleider?

Het kan best verwarrend zijn om een centrum of loopbaanbegeleider te kiezen. De meeste mensen kiezen voor locatie: iets in de buurt van werk of thuis. Je kan ook kiezen voor een persoonlijke toets, bij een kleiner centrum waar je de coach kan kiezen.

Of voor de aanpak van het centrum zelf. Het ene centrum doet eerder arbeidsmarktadvies: aan de hand van jouw ervaring en persoonlijkheid krijg je suggesties voor jobs die bij jou zouden passen. Anderen bekijken je talenten en kwaliteiten.

Bij yourcoach richten we ons specifiek op wat bij jou op dit moment speelt, en werken we daarmee. Dat maakt ons flexibel en bijzonder relevant: wij werken vanaf de eerste sessie aan datgene dat bij jou in beweging dient te komen.

Leer hier meer over ons team loopbaanbegeleiders.
 

Loopbaanbegeleiding volgen?

Boek dan een gratis eerste gesprek - online of in je buurt - met een van onze loopbaanexperts.
Bekijk gerust eerst eens ons team om te zien met wie jij wil praten.

Locaties Loopbaanbegeleiding