Opendeurdag op zaterdag 18 januari 2025

VERSLAG YOURCOACH CAFÉ

LUK DEWULF OVER 'KIEZEN VOOR TALENT IN DE LIEFDE'

Luk Dewulf over ‘Kiezen voor talent in de liefde’

Verslag van het YourCoach Café op donderdag 25 maart 2021 met Luk Dewulf over ‘Kiezen voor talent in de liefde’.

Op donderdagavond 25 maart 2021 ontvingen we Luk Dewulf op YourCoach Café die door een 50-tal mensen online enthousiast onthaald werd. Er was ook tijd voor een vragenronde en een korte nababbel.

Luk gaf in deze workshop een uiteenzetting van zijn boek Kiezen voor talent in de Liefde dat in 2020 is gepubliceerd is bij Lannoo. Het idee om een boek te schrijven over talenten in koppel-relaties kwam tot stand doordat Luk, na zijn vorige boek ‘Stop burn-out’, signalen opving van lezers die hetzelfde gevoel van botsingen en energieverlies op de werkvloer ervaarden, maar dan binnen relaties.

Bekijk in dit video fragment hoe Luk zijn visie op talenten beschrijft:

Je bent getrouwd met een positieve illusie

Het uitgangspunt van het boek Kiezen voor talent in de liefde is gebaseerd op onderzoek van de Amerikaanse onderzoeker Murray, die in een notendop concludeerde dat we getrouwd zijn met onze eigen positieve illusie over de andere. Met andere woorden, we leven samen met een positieve illusie over die persoon.

In een goede relatie heeft de ene partner een positiever beeld van de kwaliteiten van de andere dan dat die van zichzelf heeft. En als die positieve illusie in beide richtingen gaat blijven we vanzelf tot elkaar aangetrokken.

Bijvoorbeeld je komt na een rotdag thuis van het werk omdat een presentatie heel slecht ging. Dan zal je partner bijvoorbeeld zeggen dat je het waarschijnlijk beter hebt gedaan dan dat je je voorstelt. De partner kijkt dus positiever naar jou dan je naar jezelf kijkt.

Dit positieve beeld van elkaar kan in een slechte relatie ook omkeren naar een negatiever beeld van de andere persoon dan dat die persoon van zichzelf heeft. Zoals je in onderstaand overzicht kan zien is deze Love-Hate tegenstelling geen zwart-wit verhaal maar een spectrum.

Het love-hate spectrum van Talent in de liefde

Talent gaat over activiteiten

Veel mensen denken dat talent gaat over het uitblinken in een bepaalde activiteit, maar dit is eerder een maatschappelijke idee over talent. Luk beschouwd een talent niet als het uitblinken in iets, maar in wat dat die activiteit met jou doet. Zo is een talent een activiteit die voor jou moeiteloos gaat en je voldoening geeft. Met deze activiteit bezig zijn wordt bovendien gekenmerkt dat de tijd vliegt en dat er zelfs je batterijen van opladen. Bezig zijn met je talent stelt je ten slotte ook in staat om authentiek jezelf te zijn. Luk bouwde een online tool om te bepalen wat je talenten zijn op mytalentbuilder.com.

Interactie van talenten in een relatie

In een relatie zien we dat ieder individu unieke talenten heeft, maar ook dat er talenten zijn die beide partners gemeenschappelijk hebben. Zo deed Luk een onderzoek bij 50 koppels dat aantoonde dat koppels gemiddeld 2 tot 8 talenten gemeen hebben.

Een gedeeld talent zorgt voor verbinding in een relatie, zo ga je bijvoorbeeld op dezelfde manier van bepaalde dingen genieten. We gaan elkaars talent ook aanvullen, zoals je kan zien bij het voorbeeld van de ‘doordenker’ en de ‘buikdenker’, die elkaars krachten appreciëren en versterken.

Er zijn ook een aantal keerzijdes aan talenten binnen de relatie. Zo kunnen we in stressgevoelige situaties het gevaar lopen dat we deze talenten gaan ‘overdrijven’.

De ‘moment-genieter’ gaat dan bijvoorbeeld té passief worden of de ‘bezige bij’ zal, als die het talent overdrijft, het leven constant aan zich voorbij laten gaan.

Naast overdrijven kunnen we ook ons talent opleggen aan onze partner of huisgenoot. Dan gaan we verwachten dat de andere persoon meegaat in onze talenten en druk uitoefenen op de andere persoon om de dingen te doen zoals wij het doen.

 Eigenschappen van talenten in het boek ‘Kiezen voor talent in de liefde’

Conflicten en storingen in relaties

Het idee van storingen in een relatie is deels ook gebaseerd op het boek “Stop burn-out” dat Luk publiceerde in 2016. Luk maakt een onderscheid tussen kleine storingen en grote storingen. Als het gaat over kleine storingen is er een model dat het cyclisch verloop van storingen beschrijft. Zoals je kan zien in de illustratie begint de cyclus bij fase 1, het harmonisch samenleven. Een cyclus van storingen verloopt van kleine tot grote frustraties, eenzaam voelen, je eigen aandeel inzien en het opnieuw terug samenkomen met nieuwe afspraken en een nieuw handelen. We kunnen ook een onderscheid maken op welk niveau deze storingen zich afspelen, zoals het niveau van gedrag of interacties, keuzes of waarden binnen de relatie of op het niveau van intimiteit. Deze niveaus zijn onderliggend wel met elkaar verbonden, met gevolg dat een storing die eigenlijk gaat over intimiteit uiting kan vinden bij een banaal conflict over gedrag. Wat natuurlijk logisch is als een storing op een diepere laag nog niet was aangepakt.

Cyclus van kleine storingen - Talent in de liefde

Bekijk in dit video fragment hoe Luk het cyclisch verloop van kleine storingen in een relatie omschrijft.

YourCoach Café

YourCoach Café is de vinger op de pols van wat er leeft op het gebied van persoonlijke ontwikkeling. Het is een ongedwongen ontmoetingsplaats voor gelijkgestemden, een open platform dat iedereen welkom heet die geïnteresseerd is in verdere persoonlijke groei.

Programma YourCoach Café