Verslag van het YourCoach Café op donderdag 20 april 2017 met Katleen Vantyghem over ‘Neurofeedback’.
Katleen Vantyghem over ‘Neurofeedback’
Op donderdagavond 18 mei ontvingen we Katleen Vantyghem van Tygris, die ons de werking en effecten van Neurofeedback bijbracht. Een 20-tal geïnteresseerden waren erbij, en sommigen mochten de behandeling/breintraining aan den lijve ondergaan!
Over de workshop Neurofeedback
Ontstaan van biofeedback en neurofeedback
Neurofeedback is een vorm van biofeedback, waarbij via de meting van hersengolven gewerkt wordt aan de optimalisering van de werking van je brein. Het stamt uit de jaren ’70, toen er in Amerikaanse universiteiten onderzoek werd gedaan naar de behandeling van allerlei lichamelijke functioneringsproblemen via biofeedback. Dat ging via peperdure, geavanceerde apparatuur, waardoor dit soort behandeling lang niet toegankelijk was voor het grote publiek. Maar met de opkomst van betaalbare computers met een groot vermogen, nu dus wel.
Hoe werkt neurofeedback dan?
Je weet dat je hersenen werken met een soort elektrische signalen. Iedere actie vraagt een complexe interactie tussen verschillende delen van je brein. Die uitwisseling verloopt niet altijd even vlot.
Via wisselspanningsgolven kan je die uitwisselingen tussen delen van je hersenen meten, via een EEG (ElektroEncefaloGram).
Hoe weet je dan wat er aan de hand is in je hersenen? Wel, bepaalde aandoeningen (ADHD bijvoorbeeld) hebben typische hersengolfpatronen. Meer specifiek zijn de signalen zwakker of sterker in bepaalde frequentiebanden.
Via neurofeedback worden je hersengolven gemeten terwijl je muziek en/of beelden te zien krijgt. Deze worden op een bepaalde manier onderbroken, waardoor de hersenen de neiging hebben om aan te vullen. Het brein corrigeert dus zichzelf, vandaar de benaming ‘hersentraining’.
Het verloop van een neurofeedback-sessie
Hoe ziet een sessie bij een neurofeedback-specialist er dan uit? De training is eenvoudig, en leuk om te doen.
Je zet je comfortabel neer. De elektrodes worden op je hoofd aangebracht, en de EEG brengt gedurende één minuut je actuele hersenactiviteit in kaart.
Dan begint de eigenlijke neurofeedbacktraining. Alles verloopt automatisch. De klant blijft gewoon kijken en luisteren, naar muziek en/of film naar keuze. Na 30 tot 45 minuten wordt er opnieuw een EEG afgenomen, en worden de elektrodes verwijderd.
Zoals bij een training kan je je dan wat vermoeid of verward voelen. Je hersenen hebben gewerkt! Wanneer ze bekomen zijn kan je dan het werkelijke effect ervan beoordelen.
Je moet de training een aantal keer herhalen om een blijvend effect te hebben. Na 10 keer zou er al duidelijk resultaat zijn, na 20 tot 40 keer zou het meestal blijvend zijn.
Katleen werkt met het NeurOptimal systeem, dat met computers het zelfregulerende vormogen van de hersenen activeert. Hieruit zou 80 à 90% van de behandelingen een blijvend positief effect hebben.
Wat is de werking van Neurofeedback?
Neurofeedback training heeft een duidelijke, soms ook blijvende verbetering van de conditie van de hersenen tot gevolg, en zou ook ondersteunend werken bij bepaalde andere behandelingen.
Meting voor Neurofeedback bij iemand met ADHD:
Meting achteraf:
Mogelijke effecten van Neurofeedback
In het begin gaat het vaak over het verminderen van negatieve symptomen, daarna kan er ook gewerkt worden naar positieve effecten.
– Loskomende emoties zoals wenen, kwaadheid, frustratie, vermoeidheid, dromen… Deze zijn tijdelijk: ze komen aan de oppervlakte en vragen om gevoeld te worden, waarna ze weer tot rust kunnen komen.
– Positieve ervaringen, algemeen welbevinden: betere slaap, concentratie, helderder en rustiger denken, stressbestendiger, minder angst, zelfzekerheid…
– Onrechtstreeks kan het ook een positieve invloed hebben op de zintuigen, het aanpakken van verslavingen, voeding, werk, relaties…
Voor welke aandoeningen kan je neurofeedback inzetten?
NeurOptimal® neurofeedback kan bij heel veel aandoeningen gebruikt worden. Van zodra een probleem meetbaar is via het EEG, kan men positieve resultaten bekomen. Een aantal mogelijkheden:
ADHD
Angsten/Fobieën
Autisme
Bipolaire stoornis
Breintrauma, hersenschade
Burnout
Clusterhoofdpijn en migraine
CVS/ME (chronisch vermoeidheids syndroom)
Depressie
Emotionele instabiliteit
Fibromyalgie
Hoogsensitiviteit
Peak performance (topprestaties)
Stressgerelateerde concentratieproblemen
Trauma’s
…