Verslag van het YourCoach Café op donderdag 24 september 2015 met Virginie Van Hecke over ‘Beweging en zelfbewustzijn: Pilates’.
Virginie Van Hecke over ‘Beweging en zelfbewustzijn: Pilates’
Op donderdagavond 24 september ontvingen we professionele danseres en Pilates-instructrice Virginie Van Hecke, die ons een actieve workshops rond Pilates voorschotelde. Een 15-tal geïnteresseerde sportievelingen ontdekten er alles over.
Over Pilates
Op haar spontane en goedlachse manier legde Virginie ons uit vanwaar Pilates komt en hoe het werkt. Daarna begeleidde ze ons bij een aantal oefeningen, de ene al makkelijker dan de andere.
Oorsprong van Pilates
Pilates is een methode waarbij het volledige lichaam wordt getraind.
Deze trainingsvorm werd ontwikkeld door de Duitser Joseph Pilates. Hij bedacht de methode om soldaten uit de Eerste Wereldoorlog beter te helpen revalideren. Vanuit zijn overtuiging dat geestelijke en lichamelijke gezondheid met elkaar verweven zijn, liet hij de strijders gecontroleerde precieze bewegingen uitvoeren. Zo konden ze hun gezondheid, balans en spierkracht herstellen.
Later verhuisde hij naar New York waar hij samen met zijn vrouw Clara, een verpleegster, een studio opende. In het begin kwamen daar vooral dansers en acteurs trainen, later breidde zijn cliënteel zich uit.
Hij noemde zijn methode “Contrology”: de bewegingen worden op een gecontroleerde precieze manier uitgevoerd wat veel spierbeheersing vraagt, en op zijn beurt de mentale vermogens aanscherpt. Pilates legde toen al de link tussen een gezond, evenwichtig, soepel lichaam en een goed functionerende geest.
Hoe werkt Pilates?
Pilates is in de eerste plaats gericht op het centrum van het lichaam: buik, bekken, onderrug en bilspieren. Dit wordt soms het ‘powerhouse’ of in andere sportieve disciplines wel eens ‘core’ genoemd. Vanuit dit centrum werkt men aan het in balans brengen van het lichaam, het corrigeren van de houding en het evenwichtig versterken en verlengen van specifieke spiergroepen.
De sleutelbegrippen bij het uitoefenen van Pilates zijn: concentratie, controle, centreren van het lichaam, ademhaling, precisie en flow. Je leert correct rechtzitten, staan, zitten en/of liggen. Deze principes neem je dan mee naar je dagelijks leven.
In de Pilatesmethode vermijdt men overbelasting. Er is een waaier van bewegingen (wel 500), zowel op de grond (mat) als op de specifieke toestellen, die telkens hooguit 10 keer worden herhaald. Je kan het dus ook doen als je geen conditie hebt, en het helpt zelfs bij rugklachten.
Voordelen van Pilates
Pilates heeft meerdere voordelen, waaronder:
– een verbeterde lichaamshouding
– een harmonieuzer en soepeler lichaam
– de rug wordt soepeler
– een vloeiende ademhaling
– de spieren worden sterker en soepeler
– trainingen zonder spierpijn of blessures, bij het correct uitvoeren van de oefeningen
– geschikt voor iedereen: alle leeftijden, alle conditieniveaus
– vlug resultaat bij regelmatige training
Gelijkenissen en verschillen tussen Pilates en yoga
Mensen met interesse in Pilates, zullen zich misschien ook aangetrokken voelen tot yoga, en omgekeerd. Wat is nu het verschil tussen beide?
Vooraleer een aantal brede penseelstreken te schetsen, moeten we opmerken dat er meerdere stromingen zijn in yoga – meer nog dan in Pilates. Deze hebben allemaal hun eigen specifieke invalshoek. We baseren ons op eerder klassieke stromingen, waarbij specifieke poses afgewisseld worden met een combinatie van kracht en lenigheid.
Bij beide disciplines wordt zowel aan kracht als aan lenigheid gewerkt en ze leggen beide sterk de link tussen mind en body.
Yoga is vaak spiritueler van inslag. Doordat het uit het Oosten afkomstig is, krijgt yoga regelmatig een mystieke zweem. Het einddoel van yoga is in oorsprong en in heel wat lessen spiritueler: verlichting, het ego overstijgen… Terwijl Pilates iets aardser vooral lichaam en geest gezond en in evenwicht wil brengen.
Er bestaan natuurlijk ook yogavormen waarbij de docent zich enkel op het fysieke en mentale focust, zonder spirituele component. Bij yoga werkt men aan bepaalde poses, die al dan niet worden aangehouden en zich daarbij op de ademhaling concentreert. Bij Pilates worden meerdere bewegingen op een vloeiende manier uitgevoerd waarbij de ademhaling eveneens ondersteunend werkt. Het lichaam wordt bij beide bewegingsvormen volledig getraind.
De bewuste ademhaling helpt moeilijke poses en bewegingen vol te houden. De vloeiende ademhaling voedt de spieren waardoor het resultaat wordt verbeterd, vooral wanneer het eens een dag niet zo vlot lukt.
Bij elke bewegingsvorm (yoga, pilates en andere sportvormen) geldt: “Don’t go over pain”! Luister steeds naar je lichaam en dit kan elk trainingsmoment anders aanvoelen. Door een bewuste training en de oefeningen aan te passen volgens je lichaamsmogelijkheden op dat bepaalde moment, zal je veel vlugger en efficiënter resultaat bereiken.
De link Pilates – Coaching
Waarom zouden wij ons als coaches bezighouden met Pilates? Steeds meer raken wij doordrongen van het nut van de link tussen Mind en Body. Veel vormen van coaching en therapie hebben al een lichamelijke component. Logisch ook: wat we doen en voelen, zet zich ook om in ons lichaam.
Zowel in onze professionele als persoonlijke omgeving willen we steeds bewuster omgaan met communicatie en interactie, om ons zo beter te voelen en beter te functioneren. Naast dit mentale aspect is beweging heel belangrijk om fit te blijven en zich goed te kunnen voelen. Voor de één is dit een stevige wandeling, terwijl dit voor de ander een bewegingsvorm zoals Pilates is. Een goede gewoonte dus voor iedereen die aan zichzelf als persoon wil werken.
Pilates maakt het lichaam sterk en soepel waardoor ons denken en voelen evenwichtiger en gezonder wordt. Je lichaam en geest worden op een bewuste manier getraind, waarbij de nadruk op lichamelijke klachten kan gelegd worden. Bij een regelmatige training zal men vlug het verschil merken en zich optimaal fit voelen.
Door afstand te nemen van bepaalde problemen en patronen en bewust het lichaam te trainen kan de oplossing soms vlugger bereikt worden.
En zoals Joseph Pilates zei: “Rome was not built in a day. Patience and persistence are vital qualities in the ultimate successful accomplishment of any worthwhile endeavour.”
Andere vormen van geestelijke begeleiding die het lichaam actief gebruiken: opstellingen, craniosacraal, acupunctuur, creatieve coaching, NLP…