MyCoachDay is een jaarlijks event waarop je coaches kan ontmoeten, en workshops volgen. Ieder jaar zorgen we voor een divers palet begeleiders, therapeuten en meer om je een overzicht te geven van wat er op coachvlak beschikbaar is.
MyCoachDay Gent 2012
Een zonnige zaterdagochtend…
Op zaterdag 22 september rond 9u ‘s morgens maakten 23 coaches hun opwachting bij MyCoachDay Gent. De toon was onmiddellijk gezet: gezellige babbels en leuke ontmoetingen alom in het frisse ochtendlicht.
Wanneer de bezoekers toekwamen vervoegden ze gewoon de groep in een informele smeltkroes van koffieklets en kennismaking. Zo hebben we het graag! De combinatie van informele ontmoetingen en professioneel netwerken werkte bijzonder goed.
De coaches
Waar er vorig jaar meer aan de standjes van de coaches gepasseerd werd, stonden de coaches dit jaar meer tussen de mensen. Er waren wel tafels met informatie en folders, maar er werd vooral veel informeel ontmoet en uitgewisseld.
De workshops
Naar goede gewoonte waren de workshops bijzonder populair. Er waren er de hele dag 16 te volgen, in twee zalen. Er waren zelfs mensen die kloegen over het gebrek aan pauzes, omdat ze er geen enkele wilden missen 🙂 De twee zalen zaten steevast vol, een opsteker voor de sprekers om hun ding te doen. Het is dan ook pas wanneer je iemand in actie ziet, dat je kan inschatten of dat de persoon is om jou te begeleiden.
De lunch
Over de middag kon men lekkere soep, broodjes en quiche krijgen. De gezellige sfeer zette zich door aan de lange tafels.
De laatste workshop
We sloten de dag af met een groepsoefening. Samen schreven we een verhaal: iedereen kreeg één woord. Dat mocht tijdens de oefening op het bord geschreven worden. Hier is het resultaat:
Wat we hiermee willen meegeven is dat iedereen deel uitmaakt van een verhaal. Zelfs op één dag maak je al onderdeel uit van een gebeuren. En iedereen doet dat op een unieke manier.
Kijk maar eens naar de woorden! Je hebt mensen die verbinden (prachtig, hartverwarmend, ontvankelijk…), en anderen die uitdagen (clown, maar, leugenachtigheid…). Je hebt mensen die een prominente plek innemen (alle substantieven), en anderen die vooral de flow faciliteren (kleine woorden zoals ook, maar, en, het, er…). Er zijn er die afwachten (adjectieven), en er zijn er die de richting bepalen (substantieven, leestekens…). Enzovoort.
Iedereen zet zichzelf op een bepaalde manier en in verhouding tot de anderen neer. En zo schrijven we voortdurend verhalen, in iedere context die we beroeren. De kunst is te zien wat je neerzet, en daar bewust en bekwaam mee om te gaan. Soms eens bescheiden, andere keren helemaal op de voorgrond. Soms verbindend, dan weer uitdagend.
Kracht ligt niet in de positie aan het ene of het andere einde van een spectrum, maar in je flexibiliteit doorheen de verschillende spectra van zijn. Wie altijd het één of het ander is, verstart en wordt te behoudsgezind om te kunnen groeien. En dan beginnen er scheuren te komen in de fundamenten van je leven…
Wat voor ons een coach is
Weinig beroepen die zo dicht bij de mens staan als coaches. Voor ons is een coach iemand die zichzelf ook tussen de mensen kan plaatsen: in alle bescheidenheid, zonder alwetend te willen zijn maar wel met een duidelijke en unieke meerwaarde die hij of zij helder tot uiting kan brengen. En dat is wat we de hele dag op MyCoachDay zagen.
Het gedachtengoed dat we willen verspreiden is dat iedereen coach is. Daarvoor hoef je geen praktijk op te starten. Coachen doe je op je werk, bij je thuis, bij je vrienden. Vergeet het beeld van de zetel, of de wierook of melige knuffels.
Coaching gaat om een houding van openheid en een visie op wat mensen sterker maakt in iedere situatie die op je pad komt. Het gaat meer om aanwezigheid zonder oordeel en bewustzijn van je eigen instinctieve reacties, dan om anderen te diagnosticeren of te ‘behandelen’.
Als we coachend (of anders gezegd: ondersteunend) omgaan met mensen in onze omgeving wanneer die ons nodig hebben, kunnen we hen helpen de eigen verantwoordelijkheid te ontdekken en sterker in hun leven staan. En dat doen zij dan in ruil voor ons, waar en wanneer wij het eens nodig hebben.