Als je iets wil doen aan een bepaald aspect van je leven, dan volstaat het niet om louter ‘uit je comfortzone’ te gaan. Maar al te vaak wordt hier nogal vaag over gedaan. Als je meer geld wil verdienen, moet je je dan kapot werken? Of als je gezonder wil leven, jezelf uithongeren? Of er gewoon lekker een boek over lezen en het onbewust laten inwerken zodat je tijdens je slaap verandert?
Comfortzone 4: Zo breng je flow in je leven
Het gaat om dosis: je moet jezelf genoeg uitdagen om iets bij te leren, en net genoeg zodat je succes zou kunnen boeken. Dat lijkt logisch, maar wordt zelden gerespecteerd.
Artikelenreeks rond comfortzone:
- Hoe je je comfortzone kan gebruiken om sneller te groeien
- De constante krimp en stretch
- Elke reis begint vanuit een haven
- Zo breng je flow in je leven
- Zelfvertrouwen opbouwen door een correct gebruik van je comfortzone
Veilig spelen
Sommigen gaan consistent voor dingen die net iets te gemakkelijk zijn, waardoor ze eigenlijk niet echt uit hun comfortzone gaan. Dan leer je wel een aantal mentale zaken, maar daar kàn je weinig mee. Zoals een sporter die enkel wil sparren met mindere tegenstanders.
Je wordt er wel zelfzeker van, maar niet noodzakelijk veel beter. Onbewust leeft ook het besef leeft dat je eigenlijk beter kan, waardoor je comfort gemakkelijk ondermijnd wordt.
Veel opleidingen zitten eigenlijk in dit spectrum. Je leert bij over iets, maar niet hoe je het werkelijk moet doen. Je krijgt uitleg, maar geen uitdaging.
All-in gaan
Of we gaan er grandioos over. We dagen onszelf zodanig lang en hard uit, dat we eraan kapotgaan. Zoals mensen die van de ene dag op de andere vier keer per week keihard gaan trainen; of die op één dag willen leren salsadansen. En de dag erna een cursus Chinees onder de knie proberen krijgen. Of die iemand op TV een salto ziet doen met een BMX, en dat dan zonder training zelf eens gaat doen. Je overleeft dat misschien wel, maar leert weinig bij. Trop is gewoon teveel.
Bouw ook genoeg rustpauzes in. Buiten je comfortzone gaan kost energie, het is als een training. Mensen die teveel trainen, gaan niet vooruit. Iedere training scheuren je spieren een beetje, en door te rusten herstellen ze en worden ze sterker. Zonder rust ben je eigenlijk jezelf aan het afslijten, zonder dat er groei tegenover staat.
Wie je ook bent, je hebt maar een beperkte hoeveelheid energie. Beheer deze als een kapitaal: als je alles te snel uitgeeft valt je beweging stil, en als je niks uitgeeft groei je weinig of niet.
En de flow?
Flow ontstaat wanneer iets spannend genoeg is om interessant te zijn, en net niet te spannend om overweldigend te zijn. Je behoudt de toegang tot je vermogens, die verscherpt worden door de verhoogde spanning. Ga je erover, dan is het te spannend en kan je eigenlijk niet echt optimaal functioneren. Is het niet spannend genoeg, dan ontbreekt ook de motivatie om uit te blinken.
In het midden zit de perfecte spanning. Op die dunne lijn zit flow, waardoor je energie krijgt uit je successen en je genoeg reserve hebt om door te blijven gaan.
Opdracht
Op welke gebieden van je leven doe je te weinig inspanning om het spannend te maken?
Op welke andere gebieden ga je erover, en krijg je klappen?