15 jaar YourCoach - 15 gratis workshops

GIDS TOT DE BEROEPSKWALIFICATIE LOOPBAANBEGELEIDER

ALLES WAT JE MOET WETEN

Gids tot de Beroepskwalificatie Loopbaanbegeleider

De complete gids tot de Beroepskwalificatie Loopbaanbegeleider, en om als jobcoach te (blijven) werken met VDAB loopbaancheques.

De Beroepskwalificatie Loopbaanbegeleider is binnenkort verplicht voor iedereen die in Vlaanderen wil werken met VDAB-loopbaancheques. Elke professional die binnen het kader van loopbaancheques als loopbaanbegeleider werkt of gaat werken, moet in de toekomst deze beroepskwalificatie kunnen voorleggen of hiervoor gelijkgesteld zijn.

Nieuwe loopbaanbegeleiders zullen binnen 18 maanden na de start van de procedure tot het behalen van de beroepskwalificatie, deze moeten voorleggen. Voorlopig (dd. Juli 2024) is deze procedure nog niet gestart aangezien de overheid nog de infrastructuur hierrond aan het opbouwen is.

Dat betekent dat het beroep van loopbaancoach nu officieel erkend is, en dat de opleiding ernaartoe een stuk veeleisender wordt en enkel door erkende instituten kan gegeven worden.

Dit om ervoor te zorgen dat je als loopbaancoach voldoet aan de hoogste standaarden en dat je cliënten kunnen rekenen op een hoge kwaliteit van begeleiding

Wat is de Beroepskwalificatie Loopbaanbegeleider precies?

Een beroepskwalificatie is een officieel erkend diploma of getuigschrift van de overheid dat bewijst dat je beschikt over de nodige kennis en vaardigheden in een specifiek vakgebied.

De Beroepskwalificatie Loopbaanbegeleider wordt uitgereikt door het Departement Onderwijs of een opleidingsverstrekker die erkend is door het Departement Werk en Sociale Economie (DWSE).

Daarnaast kun je ook een beroepskwalificatie behalen via een Erkennen van Verworven Competenties (EVC)-testcentrum dat door het DWSE is erkend. Deze testcentra zijn nog in wording, dus op dit moment (dd. Juli 2024) is dit nog niet mogelijk.

Kortom, het is een waardebewijs dat aantoont dat je professioneel bent opgeleid en bekwaam bent om als loopbaanbegeleider aan de slag te gaan. Het is een belangrijke stap om het loopbaanlandschap kwalitatiever en impactvoller te maken.

Werken met loopbaancheques

Het halen van de Beroepskwalificatie Loopbaanbegeleider maakt het een stuk intensiever om erkend loopbaanbegeleider te worden. Tegelijk helpt het om serieus genomen te worden in je vak.

Het traject tilt je skills naar een hoger niveau en leidt waarschijnlijk naar meer werk, aangezien zeker de eerste maanden of jaren het aanbod aan erkende loopbaanbegeleiders kleiner zal zijn. Dus wie de investering maakt, kan rekenen op een mooie return.

Het versterken van de Loopbaancompetenties

Als loopbaanbegeleider is het jouw rol om de loopbaancompetenties van je klant te versterken. Het begrip loopbaancompetenties kan op verschillende manieren ingevuld worden. Loopbaancompetenties worden onder meer beschreven door Marinka Kuijpers in haar boek ‘Breng beweging in je loopbaan’. Zij onderscheidt vijf loopbaancompetenties die belangrijk zijn om waardevol werk te kunnen doen.

  1. Motievenreflectie
    Wat is voor jou belangrijk in je loopbaan? Welke zijn je wensen en aan welke waarden moet je carrière voldoen. Het gaat om je bewust worden van wat jou voldoening geeft en wat je nodig hebt om plezier te hebben in je werk.
  2. Kwaliteitenreflectie
    Wat kan je allemaal? Welke kwaliteiten, competenties en vaardigheden heb je nu al, en welke wil je verder ontwikkelen? Je brengt in kaart wat je al dan niet kan op basis van je eigen inschatting en de feedback van anderen.
  3. WerkexploratieWelke andere jobs zouden bij jou passen? Je onderzoekt en verwerft informatie over jobmogelijkheden en welke kansen er voor jou zijn op de arbeidsmarkt. Je leert specifiek kijken wat bepaalde jobs precies inhouden en wat nodig is om voor dat soort jobs in aanmerking te komen.
  4. Loopbaansturing
    Wat is je volgende stap? Hoe proactief ben je, hoe goed in plannen en doelen stellen? Je legt focus op initiatief nemen, resources aanspreken en zo invloed uit te oefenen op je carrière.
  5. Netwerken
    Hoe sterk is jouw netwerk? Hoe vlot leg je nieuwe contacten en hoe goed ben je in het onderhouden ervan? Het is vaak via je netwerk dat je op de hoogte blijft en dat kansen zich aandienen. Een gezond netwerk geeft jou ook eerlijke feedback over je sterktes en groeipunten.

GRATIS INFO-SESSIE LOOPBAANBEGELEIDER

Voor al je vragen over de Beroepskwalificatie Loopbaanbegeleider.

Bekijk de data

De 23 competenties van de Loopbaanbegeleider

De Beroepskwalificatie Loopbaanbegeleider bij YourCoach is gebaseerd op de definities en competenties zoals vastgelegd in de Beroepskwalificatie Loopbaanbegeleider BK-0540-2 van de Vlaamse Overheid.

De loopbaanbegeleider biedt professionele ondersteuning aan de klant bij het nemen van loopbaankeuzes en -beslissingen tijdens een proces waarbij het ontdekken, het versterken en/of het ontwikkelen van de loopbaancompetenties die nodig zijn om de loopbaan zelf actief in handen te nemen centraal staan, teneinde de arbeidsmarktpositionering van de klant te versterken.

Om de Loopbaancompetenties van de klant te kunnen versterken, heeft de loopbaanbegeleider skills nodig. Wie de Beroepskwalificatie Loopbaanbegeleider bezit, beschikt ook officieel over 23 door de overheid gedefinieerde competenties.

De volledige uitleg van de 23 competenties kan je hier kijken.

Procedure voor de Beroepskwalificatie Loopbaanbegeleider

Er zijn twee mogelijkheden om de Beroepskwalificatie Loopbaanbegeleider te behalen: via een erkende opleiding of via een EVC-procedure.

  1. Erkende opleiding
    Enkel opleidingen die door erkende opleidingsverstrekkers worden aangeboden kunnen leiden tot het vereiste diploma of getuigschrift. YourCoach was de eerste die met de Opleiding Loopbaanbegeleider deze erkenning kreeg.
  2. EVC-procedure
    Kandidaten kunnen een EVC-procedure (Erkenning van Verworven Competenties) doorlopen bij een erkend EVC-testcentrum. Tijdens deze procedure worden de competenties van de kandidaat getoetst aan de vereisten van de beroepskwalificatie. Als de kandidaat kan aantonen dat hij/zij over de vereiste competenties beschikt, kan een de Beroepskwalificatie Loopbaanbegeleider worden verkregen. Momenteel zijn er nog geen erkende EVC-testcentra.

De Beroepskwalificatie Loopbaanbegeleider is ingeschaald op niveau 6 van de Vlaamse kwalificatiestructuur, wat overeenkomt met het niveau bachelor/banaba/postgraduaat.

 
YourCoach benadering Beroepskwalificatie Loopbaanbegeleider
 

De YourCoach-benadering

Onze benadering van loopbaanbegeleiding is diep geworteld in de 23 kerncompetenties die zijn vastgelegd in de Beroepskwalificatie Loopbaanbegeleiding. Deze essentiële vaardigheden zijn omgezet in 10 cruciale houdingen die van fundamenteel belang zijn voor het verlenen van effectieve en kwalitatief hoogwaardige loopbaanbegeleiding.

Deze houdingen vormen niet alleen de basis van ons vak, maar zijn ook de leidraad in de praktijk van onze loopbaanbegeleiding, waarbij elke loopbaanbegeleider uitgerust is met de vereiste kennis, vaardigheden en attitudes om te voldoen aan de hoogste professionele normen.

  • Diversiteit
    We erkennen en respecteren de diversiteit van achtergronden en behoeften van onze klanten, en passen onze begeleiding hierop aan.
  • Ondernemerschap
    We stimuleren ondernemersvaardigheden en -mentaliteit bij onze klanten, om kansen te herkennen en zelfsturing te bevorderen.
  • Deontologie
    Wij handelen volgens ethische codes en professionele normen, waarbij betrouwbare en integere relaties met onze klanten centraal staan.
  • Multidisciplinaire benadering
    We werken effectief samen met professionals uit diverse disciplines, om een veelzijdige en holistische aanpak van loopbaanbegeleiding te waarborgen.
  • Kwaliteit en deskundigheid
    We streven voortdurend naar verbetering en blijven onze professionele kennis en vaardigheden up-to-date houden, om hoogwaardige dienstverlening te waarborgen.
  • Doelgerichte loopbaanplanning
    We helpen onze cliënten bij het formuleren van heldere loopbaandoelen en het opstellen van realistische carrièreplannen.
  • Persoonlijk Ontwikkelingsplan (POP) en Nazorg
    We ondersteunen klanten bij het opstellen van een POP en bieden nazorg om hen te begeleiden bij hun loopbaanontwikkeling, zelfs na afloop van het traject.
  • Arbeidsmarktkennis
    We begrijpen de dynamiek van de arbeidsmarkt en blijven op de hoogte van de evoluties en trends binnen verschillende sectoren.
  • Ontwikkeling van loopbaancompetenties
    We helpen cliënten bij het identificeren en ontwikkelen van de loopbaancompetenties die nodig zijn voor een succesvol loopbaanbeheer.
  • Coachvaardigheden
    Onze loopbaanbegeleiders beschikken over uitstekende coach- en gespreksvaardigheden, waarmee ze diepgaande relaties opbouwen en effectief communiceren met cliënten.

 
Traject Beroepskwalificatie Loopbaanbegeleider bij YourCoach
 

Het traject bij YourCoach

YourCoach was de eerste die met haar Opleiding Loopbaanbegeleider de erkenning van Beroepskwalificatie Loopbaanbegeleider kreeg. Deze intensieve opleiding op VKS 6-niveau (gelijk aan bachelor, banaba of postgraduaat) bevat 408 lesuren en loopt over een heel schooljaar.

Het opleidingsprogramma is gestructureerd rond de 23 competenties van de Loopbaanbegeleider zoals geformuleerd door de Vlaamse Overheid. Die gaan van het handelen volgens de deontologische principes en wettelijke reglementeringen over het coachen en ondersteunen van klanten in hun loopbaanontwikkeling tot het analyseren van profielbeschrijvingen.

Deze competenties vullen wij aan met onze eigen unieke werkvormen en best practices uit o.a. meer dan 14.000 afgeronde loopbaantrajecten. De praktische aanpak, ervarende werkvormen en speelse diepgang waarvoor YourCoach bekend staat, komen ook in dit traject ruimschoots aan bod.

De opleiding is opgedeeld in 2 delen: Coachcompetenties (6 modules) en Loopbaancompetenties (11 modules). Elk deel bestaat uit o.a. klassikale lessen, praktijkgerichte leeractiviteiten en online opleiding.

Na het succesvol beëindigen van de opleiding ontvang je het getuigschrift van Beroepskwalificatie Loopbaanbegeleider en kan je werken met het systeem van Loopbaancheques.