Vaak zal men bij het stellen van doelen een stappenplan uittekenen. Voor heel concrete zaken en lineaire processen zoals het bouwen van een huis kan dat fantastisch werken. Voor meer emotionele en spirituele zaken werkt dit echter niet.
Zelfcoaching Gids – Over intenties en affirmaties
Terug naar de startpagina van de Zelfcoaching Gids
In dit universum gelden andere wetmatigheden, die zeker niet lineair verlopen. Lees daartoe ook eens het artikel over de beoordeling van persoonlijke groei.
Skip het stappenplan, zet stappen en aanschouw het plan
Wanneer je dus van plan bent een bepaalde persoonlijke groei in te zetten, zal een stappenplan niet altijd werken. Je kan geen mijlpalen uittekenen naar meer geluk, of innerlijke rust, of harmonie in je relatie. Als je je vastklampt aan één uitgestippeld pad misloop je waarschijnlijk dingen die je veel beter kunnen helpen.
Zo zal het verlaten van je geliefde of je job je niet noodzakelijk gelukkiger maken, noch je volgende partner of werk. Misschien wel, maar misschien ook niet. Hoe ga je om met die onzekerheid, die onmogelijkheid om te weten wat er zal werken en wat niet?
De kunst is om meer dan één oplossing te bedenken en te overzien binnen een bepaalde richtingaanwijzer. Door bewust bezig te zijn met de mogelijkheden openen zich deuren. Dat is niet zozeer een kwestie van geïsoleerde acties, maar van een instelling ten opzichte van het leven.
Het gaat meer om de richting dan om de precieze stap. Door de juiste richting te kennen wordt de stap echter duidelijk, zelfs al brengt het je niet onmiddellijk dichterbij je doel.
Synchroniciteit
Door je intentie te zetten, zal je overal zaken en mensen vinden die je kunnen helpen. Het is dan eerder kwestie van de meest congruente actie te ondernemen. Een pad door de jungle maak je niet door koppig rechtuit te lopen, maar door de omgeving af te speuren op zoek naar het efficiëntste pad, zonder het kompas uit het oog te verliezen.
Daarvoor dienen affirmaties en intenties: ze zijn het kompas van je doen en laten. Je kan er keuzes aan aftoetsen. Draagt dit bij tot de richting die je hebt uitgezet, of niet? Je voelt onmiddellijk hoe belangrijk het is om ze juist te formuleren.
Stel de juiste intentie
Enkele stelregels:
- Geen negatieven
Aangezien je onderbewuste geen negatieven onthoudt, gebruik je best woorden die de richting aangeven waar je naartoe wil, niet waar je van weg wil. Dus niet ‘stoppen met schranzen’ maar ‘gezond en beheerst eten’. - Kort en krachtig
Geen ellenlange epistels. Schrijf één zin die je kan onthouden. - Specifiek, maar niet té
Als je al keuzes maakt in je intentie, is het eigenlijk geen intentie. De bedoeling is een leidraad, geen oplossing voor een concreet probleem. Dus niet ‘mijn huidig werk opgeven’, maar wel ‘zorgen voor werk dat me bevredigt’. - Eén tegelijk
Steek geen tien boodschappen in je intenties, en probeer ook geen tienpuntenprogramma te realiseren in je leven. Richt je op maximaal drie verschillende intenties tegelijk op een bepaald punt in je leven. - Zorg dat het kan tellen
Denk goed na over wat je wil bereiken. Leg jezelf niet in de luren met dingen als ‘gewoon mezelf zijn’ of andere dingen die je excuses geven om op te geven. Geef jezelf geen vrijgeleide om je zin te doen en achteraf te verwijzen naar een of ander vaag gewauwel. Bekijk grondig je obstakels, en vind daar de concrete uitdaging in die je te overwinnen hebt om te groeien.
Voorbeelden
(1) Je wil meer geld verdienen, maar je weet niet hoe. Het obstakel is dus je onwetendheid over het verdienen van meer geld. Je zou kunnen gaan lezen over het verdienen van geld, maar eigenlijk is er iets anders aan de hand. Op zich zal het lezen over geld je niet verder helpen. Wat er eigenlijk is, is dat je niet echt wil weten hoe geld verdiend wordt. Het proces van geld verdienen interesseert je niet echt. Je wil wel het geld, maar niet het ‘werk’. En daar zit ook de oplossing. Zoek een proces dat jou wel plezier oplevert. Vind dan een manier om er geld mee te verdienen.
Waarschijnlijk zal hier dan een ander ding beginnen spelen: ben je bereid om bepaalde dingen op te geven, zodat je geld kan verdienen met een proces dat je graag doet? Daarvoor moet je bepaalde keuzes maken, moet je bereid zijn iets te verliezen om iets anders te winnen. Dat is dan het echte obstakel. De oplossing is de bereidheid te kweken te doen wat jou passioneert, ten koste van wat je veiligheid biedt.
Een mogelijke affirmatie:
‘Ik houd me bezig met processen die ik leuk vind en waar ik geld mee kan verdienen. Ik ben bereid steeds meer veiligheid op te geven voor steeds meer passie in mijn leven.’
(2) Een vriendin van je zuigt al je energie weg. Je wil het haar wel zeggen maar het moment is nooit juist. Het obstakel is dus dat je je plek niet durft innemen in de vriendschap omdat je haar niet wil kwetsen. Je wil waarschijnlijk ook niet het risico lopen dat een bepaalde dynamiek aan het licht komt: dat jij niet evenveel waard bent in de vriendschap als de ander.
Het obstakel herbergt de oplossing. Je angst om niet evenwaardig te zijn is net wat jij te leren hebt: dat je altijd evenwaardig bent. Anders is het gewoon geen vriendschap. Omgekeerd ook: als je merkt dat je te gemakkelijk de overhand krijgt, heb je waarschijnlijk dezelfde angst en heb je mensen nodig waarbij je gemakkelijk plaats krijgt. Ga op zoek naar de bevestiging van dit principe, zoek het bewust op. De situatie, je vriendin dus, zal niet anders kunnen dan veranderen.
Een mogelijke affirmatie:
‘Ik ben me bewust van de balans in mijn relaties en zorg ervoor dat we gelijkwaardig zijn.’
Opdracht
Schrijf een affirmatie voor een doel in je leven. Voel of het klopt door enkele vroegere gebeurtenissen af te toetsen. Wat zou er anders geweest zijn mocht je dit principe gevolgd hebben? Hoe zou je leven nu anders zijn, zou je je doel al bereikt hebben? Zoniet, pas het aan tot het juist is.
Volgend artikel in de Zelfcoaching Gids: ‘Wat zegt je obstakel over de oplossing van het probleem?’