Opendeurdag op zaterdag 18 januari 2025

LOOPBAANBEGELEIDING

COACHING OVER WERK, CARRIERE EN LOOPBAAN

Gratis kennismakingsgesprek Locaties Nu inschrijven

Ben je onzeker over je toekomst in je huidige job? Weet je niet helemaal waar je talenten liggen? Klaar voor een nieuwe uitdaging? Wat je ook zoekt, coaching en loopbaanbegeleiding helpen je verder.

In deze gids geven we je graag een overzicht van onze antwoorden op de verschillende vragen die wij vaak horen rond loopbaanbegeleiding.

Wat is loopbaanbegeleiding?

Loopbaancoaching, jobcoaching, carrièrebegeleiding: verschillende namen voor hetzelfde beestje. Loopbaanbegeleiding is coaching over werkvragen. Er bestaan nog allerlei synoniemen voor die ongeveer op hetzelfde neerkomen: professional coaching, carrièrecoaching, werkcoaching, jobbegeleiding, banencoaching…

Met loopbaancoaching doorloop een persoonlijk traject waarin een getrainde loopbaancoach je begeleidt in het vinden van je ideale loopbaan. Zo’n jobcoachingstraject verloopt gestructureerd en helemaal op maat van jouw noden.

Loopbaanbegeleiding werd in Vlaanderen erg bekend dankzij het initiatief van de Vlaamse Overheid in samenwerking met de VDAB: de loopbaancheques. Hierdoor kan iemand voor een symbolische prijs meerdere sessies krijgen bij een erkende loopbaancoach.

Daarom is het interessant om naar de definitie van de VDAB over loopbaanbegeleiding te kijken.

Art.2 3° loopbaanbegeleiding: de professionele ondersteuning van de professioneel actieve persoon bij het nemen van loopbaankeuzen en -beslissingen tijdens een proces waarbij het ontdekken, het versterken of het ontwikkelen van de loopbaancompetenties die nodig zijn om de loopbaan zelf actiever te beheren, centraal staan zodat zijn arbeidsmarktpositionering kan worden versterkt.

De loopbaanbegeleiding vertrekt vanuit de loopbaanvraag en is continu afgestemd op maat van de klant. De loopbaanbegeleiding resulteert in de opmaak van een persoonlijk ontwikkelingsplan en heeft een impact op de inzetbaarheid en flexibiliteit op de arbeidsmarkt. Het initiatief voor het aanvragen van de loopbaanbegeleiding met de loopbaancheque vertrekt altijd vanuit de professioneel actieve persoon. De loopbaanbegeleiding met de loopbaancheque maakt geen deel uit van een andere vorm van begeleiding.

Nog van de VDAB:

Deze definitie werd geformuleerd op basis van wetenschappelijke inzichten rond loopbaanbegeleiding met focus op een zo volledig en algemeen mogelijk toepasbaar concept.

Hierin zitten belangrijke elementen:

  • Competentieontwikkeling
    Het gaat over competentieontwikkeling. Dus niet zozeer over de job die je zou moeten doen, als wel over hoe je je job doet en wat je kan.
  • Actief beheer van loopbaan
    De coachee leert diens loopbaan zelf actiever te beheren. Dus de job wordt niet voor jouw beheerd, je leert hem zelf beheren.
  • Afgestemd op de klant
    De loopbaanbegeleiding is afgestemd op de klant. Dus geen standaardprocedures.
  • Persoonlijk OntwikkelingsPlan (POP)
    Er wordt een persoonlijk ontwikkelingsplan opgemaakt.

Loopbaanbegeleiding is meer dan enkel het systeem van loopbaancheques bij de VDAB. Het is in principe ieder werkgerelateerd coachtraject. De cheques zijn maar één van de manieren om ervoor te betalen.

Waarom is loopbaanbegeleiding zo populair?

Het is niet toevallig dat loopbaanbegeleiding één van de meest gevraagde vormen van begeleiding is. Het systeem van de VDAB Loopbaancheques heeft er veel mee te maken, daardoor is jobcoaching écht bekend geworden in Vlaanderen. Maar het is meer dan dat, ook in andere landen zonder loopbaancheques neemt het een hoge vlucht.

Ten eerste omdat werk voor velen één van de belangrijkste gebieden van ons leven is. We zijn een ambitieuze maatschappij. Bij wie staat werk niet in de Top 3 van belangrijke gebieden van hun leven?

We spenderen gemiddeld tweederde van onze wakkere tijd op het werk, dus het kan maar beter niet tegen je zin zijn.

Ook coaching wordt steeds populairder. Velen hebben nog wat weerstand tegen het meer persoonlijke, soms wat therapeutische werk. Terwijl gesprekken over je werk veel toegankelijker zijn, en ook een directe impact op je leven hebben.

Wat is het verschil tussen loopbaanbegeleiding en loopbaanadvies?

Een loopbaancoach haalt de antwoorden uit jou. Hij is een gelijke die je vragen stelt, prikkelt, stimuleert, uitdaagt en opdrachten laat doen. Je ontdekt zaken over jezelf die je nog niet wist, plaatst dingen in een ander perspectief, verandert zelf je energie en daarmee je mogelijkheden.

Een loopbaanadviseur geeft je eerder kennis, tips en advies. Hij is een expert die naar jouw profiel kijkt: competenties, ervaring, diploma’s, je wensen. En die daar een concrete richting aangeeft. Welke soorten jobs bij jou passen, hoe je moet solliciteren of een CV opmaken, welke opleiding je zou moeten volgen, hoe de arbeidsmarkt evolueert.

Een jobcoach kan je daar ook wel bij helpen, en kan je ook wel wat informatie en advies geven. Maar hij zal je vooral aanmoedigen om zelf op zoek te gaan naar informatie. Hij zal je leren op eigen benen staan, zelf zaken aan te pakken en eigen antwoorden te vinden. Want dan leer je meer dan gewoon hoe je deze ene situatie moet aanpakken. Je wordt algemeen sterker en kan ook in andere contexten meer aan.

Wat is het verschil tussen (life) coaching en loopbaanbegeleiding?

Het verschil tussen algemene coaching en jobcoaching is, in eerste instantie, dat loopbaanbegeleiding over werk gaat. De hoofdvraag gaat dus over beter, ander of nieuw werk.
Coaching kan gaan over vanalles, waaronder werk. Relaties, gezondheid, geld, zelfvertrouwen, perfectionisme… Het leven dus.

Wil dat zeggen dat het bij loopbaanbegeleiding nooit over persoonlijke thema’s gaat? In de realiteit beginnen veel loopbaantrajecten over werk, en hebben ze toch veel met het persoonlijke te maken. Ons privéleven heeft nu eenmaal een impact! Onze gezondheid, relaties die veel energie en aandacht vragen (kinderen, zorgbehoevende ouders)

Gratis Kennismakingsgesprek

Contacteer ons vandaag om een gratis kennismakingsgesprek voor loopbaanbegeleiding vast te leggen. We zijn full-time loopbaanbegeleiders, dus je kan zowel overdag als ’s avonds bij ons terecht.

Gratis Kennismakingsgesprek

Wie komt in aanmerking voor jobcoaching?

Velen denken dat loopbaanbegeleiding enkel voor werknemers is. Maar in feite kan iedereen met een loopbaan – of die eraan denkt een op te bouwen – loopbaanbegeleiding volgen. Ook zelfstandigen kunnen loopbaanbegeleiding volgen! Dan heet het misschien wat anders: business coaching, ondernemerscoaching… maar de principes van de begeleiding zijn gelijkaardig.

Een groot deel van de mensen – inclusief zelfstandigen en ondernemers – komt ook in aanmerking voor Loopbaancheques.

  • Werknemers: arbeiders en bedienden, middenkader, zelfs executives en C-level bestuurders.
  • Zelfstandigen en ondernemers
  • Studenten die voor de keuze staan wat ze gaan studeren, of wat ze daarna zullen doen.

Jong en oud. Mensen die aan het begin van hun carrière staan, mensen die een tweede of derde carrière willen starten, en mensen die aan het einde van hun loopbaan staan.

Op wiens initiatief?

Je kan zelf het inititatief nemen om loopbaancoaching te volgen. Soms neemt een organisatie ook het initiatief om iemand op jobcoaching te sturen, eerder voor coaching on the job: het bijschaven van competenties en kwaliteiten, het scherpstellen van hun visie op het werk.

Is Loopbaanbegeleiding iets voor jou?

Wanneer is het tijd voor loopbaancoaching?

Loopbaanbegeleiding is niet enkel voor wie van werk wil veranderen! Je kan het gebruiken voor elk vraagstuk omtrent je loopbaan:

  • Opnieuw gemotiveerd raken;
  • Doorgroeien en carrière maken;
  • Carrièreswitch maken;
  • Nieuwe job vinden;
  • De job van je dromen vinden;
  • Je talenten ontdekken.

Iedereen heeft wel eens een steuntje in de rug en een duwtje in de juiste richting nodig.

Wat zijn typische vragen voor loopbaanbegeleiding?

Dit zijn de zaken die wij het meeste horen in onze jobcoachings:

  • Ik vind mijn werk niet meer leuk maar weet niet wat anders gedaan;
  • Ik wil mijn werk of een specifieke situatie (pesten, conflict, frustratie…) anders aanpakken;
  • Ik wil weten wat ik nog kan;
  • Ik zit in een gouden kooi, help!;
  • Ik ben gestresst en moe;
  • Mijn balans werk-privé is verstoord;
  • Ik kan niet kiezen tussen verschillende opties;
  • Moet ik blijven of gaan?;
  • Ik wil beter worden in bepaalde vaardigheden;
  • Ik slaag er niet in bepaalde vaardigheden te ontwikkelen;
  • Ik wil een eigen zaak starten;
  • Ik wil meer zelfvertrouwen op het werk.

Bekijk onze resources voor webinars en e-books over specifieke loopbaanthema’s zoals CV en solliciteren, jobkeuze, sneller carrière maken, stress en burn-out, productiviteit, assertiviteit…

Welke resultaten heeft jobcoaching concreet?

Je eindigt je traject met een hoop nieuwe vaardigheden en handvaten om met volle moed verder te gaan. Getuigenissen van mensen die al een jobcoaching-traject volgden, zetten volgende ervaringen in de verf:

  • Optimisme, energie, creativiteit, daadkracht;
  • Meer vertrouwen in hun loopbaan;
  • Voelen zich gehoord en begrepen;
  • Betere samenwerking en wederzijds begrip;
  • Grotere zelfkennis en relativeringsvermogen;
  • Sterkere communicatievaardigheden;
  • Vernieuwde energie en motivatie voor nieuwe projecten;
  • ‘Ondernemer in loondienst’

Waar kan ik loopbaanbegeleiding volgen?

Als je gebruik wil maken van de VDAB loopbaancheques, dan kan je terecht kan bij elke erkende looopbaanbegeleider, of loopbaancentrum. Er zijn ondertussen al meer dan 2000 centra in Vlaanderen! Er is dus zeker een carrièrecoach in jouw gemeente, en misschien zelfs in jouw straat. Zo zit ook Team Loopbaan bij YourCoach verspreid over heel Vlaanderen.

Wil je zonder cheques loopbaanbegeleiding volgen, dan kan je in feite bij elke (job)coach terecht. Dan heb je nog meer keuze!

Hoe maak je de keuze voor een loopbaanbegeleider?

Dat kan best moeilijk zijn. Je wil toch graag iemand waarmee je een klik hebt, en hoe leid je dat af van een webtekst of een foto?

Over de coaches van Team Loopbaan bij YourCoach

Al onze loopbaanbegeleiders Ze hebben een uniek verhaal en een bijzondere persoonlijkheid. Je vindt ons verspreid over heel Vlaanderen.

Onze coaches passen het traject aan aan wie je bent en wat je nodig hebt om een volgende stap te zetten op werkvlak. Ons team bestaat uit diverse profielen, met verschillende expertises. Je komt dus altijd bij iemand terecht die jou begrijpt en kan begeleiden bij jouw specifieke uitdagingen.

Daarbij helpt het ook als je jobcoach niet enkel een getrainde coach is, maar ook een ervaringsdeskundige. Daarom kan je er bij Team Loopbaan steeds op rekenen dat we niet enkel weten hoe we je moeten helpen, maar dat we je ook écht begrijpen.

Loopbaanbegeleiding Locaties

Meer dan 40 Locaties verspreid over gans Vlaanderen & Brussel.
Zoek een loopbaanbegeleider

Hoe verloopt jobcoaching?

De etappes van een loopbaantraject

Welke etappes zijn er in een loopbaantraject? De VDAB definieert 7 stappen, die de meeste loopbaanbegeleiders volgen:

  1. Vrijblijvend kennismakingsgesprek
  2. Intakegesprek
  3. Verdiepende gesprekken
  4. Opdrachten
  5. Synthesegesprek met Persoonlijk OntwikkelingsPlan (POP)
  6. Evaluatie
  7. Nazorg

Lees hier meer over de 7 fasen van een loopbaantraject.

De inhoud van een loopbaantraject

Iedere loopbaanbegeleider is anders, en legt andere nadrukken. Sommige jobcoaches hebben een vast programma. Dat is handig voor de coach, maar heeft als nadeel dat delen (als niet alles) van het traject niet passen bij jou en jouw vraag.

Daarom geloven wij eerder in een aangepast traject: we hebben alle materialen ter beschikking, en werken aan wat speelt op dit moment. Zo kunnen we effectiever en efficiënter werken, en krijg je meer waarde uit elke sessie.

Dat kan gaan over:

  • Persoonlijkheid in kaart brengen;
  • Drijfveren onderzoeken;
  • Passies en dromen herontdekken;
  • Kwaliteiten en valkuilen scherpstellen;
  • Nieuwe patronen installeren;
  • Creatieve technieken aanleren om je onderbewustzijn aan te spreken;
  • Doelen identificeren;
  • Toekomstpad uitstippelen.

Welke methodieken gebruikt een loopbaancoach?

Verschillende carrièrecoaches gebruiken verschillende methodieken en werkvormen. Iedereen heeft zijn eigen stijl en voorkeuren. Daarom zal je ook veel variatie vinden in de manier waarop je begeleidt wordt. De stijl van de begeleider hangt nauw samen met diens persoonlijkheid. Als jij een klik ervaart – aangenaam en/of spannend – met een jobcoach, zal diens methodiek daar vaak ook op aansluiten.

Maar vraag het gerust ook eens, zodat je een zicht krijgt op de soorten opdrachten en vragen die je zal krijgen. Kies dan deze die het meest kans hebben om je uit je comfortzone te halen en in beweging te krijgen – dus niet deze die je kent en waarop je een antwoord hebt.

Is de methodiek dan niet bepalend? Voor een stuk wel, maar uiteindelijk is elke coaching tool maar een ingang naar de essentie van je vraag. Je kan dus op verschillende manieren werken, en toch op hetzelfde uitkomen.

De VDAB zegt hier iets interessants over:

Plaats van methodieken in het loopbaanbegeleidingsproces
Hoewel de keuze van een methodiek mee bepalend kan zijn voor de visie van een loopbaancentrum, heeft een methodiek slechts een ondergeschikte positie in de loopbaanbegeleiding met de loopbaancheque. Wij benadrukken dat een methodiek slechts een onderdeel en middel blijft uit het hele loopbaanproces. De kwaliteit van de dienstverlening situeert zich in het proces en de aanpak van de coach hierin. Hij bepaalt immers hoe en met welk doel de methodiek wordt toegepast in functie van de persoonlijke loopbaanvraag van de burger. Een loopbaancentrum dat enkel vasthoudt aan de output van een methodiek (bvb. resultaten van een test), maakt de definitie niet waar. Een methodiek kan en mag enkel een aanleiding zijn om dieper in te gaan op de loopbaanvraag, loopbaancompetenties en acties in het persoonlijk ontwikkelplan.

De jobcoaching tool moet dus gebruikt worden in functie van de vraag van de klant. Als een techniek niet werkt, is
het aan de coach om dit door te hebben en aan te passen of iets anders te doen. Een goede jobcoach onderscheit zich doordat hij meerdere methodieken in zijn arsenaal heeft, en vooral in zijn vermogen om datgene te gebruiken dat helemaal past bij wat de klant nodig heeft. Dat is een kwestie van ervaring en vertrouwen.

Enkele typische JobCoaching Tools

Iedere loopbaanbegeleider heeft zijn eigen stijl en technieken. Toch komen bepaalde Coaching Tools bij heel veel jobcoaches terug:

Zelf aan de slag

Gratis tools en inspiratiebronnen waar je zelf onmiddellijk mee aan de slag kan.
Gratis Loopbaantest Gratis Webinars

Wat kost een loopbaancoach(sessie)?

Als je gebruik kan maken van de VDAB Loopbaancheques, krijg je voor maar €45 een totaal van 4 uren (1e cheque) en 3 uren (2e cheque) begeleiding. De uren worden door verschillende begeleiders anders ingevuld. De ene geeft je 2 sessies van 2 uren, de andere 4 sessies van 4 uren.

De coach krijgt dan een vergoeding van de Vlaamse Overheid voor elke cheque die hij behandelt. Eigenlijk krijg je dus korting op het coachtarief.

Kom je niet in aanmerking, dan betaal je de volledige prijs van de coach. Daar zijn de tarieven dan gelijkaardig aan andere gangbare coachtarieven: afhankelijk van de coach, het traject en jouw vraag.

Hoeveel loopbaancoaching je zal kosten, hangt ook af van je traject. Meer of minder sessies, langdurige persoonlijke begeleiding: je kiest zelf hoe diep en hoe ver je gaat. Je kan één keer gaan, of één keer per maand, of 10 sessies kort op elkaar…

Betaal met loopbaancheques

Via loopbaancheques kunnen werknemers en zelfstandigen op een goedkope manier individuele loopbaanbegeleiding volgen bij yourcoach. Een eerste loopbaancheque geeft recht op 4 uur loopbaanbegeleiding, de tweede loopbaancheque geeft recht op 3 uur loopbaanbegeleiding. Loopbaancheques kunnen aangevraagd worden bij de VDAB en kosten slechts 45 euro per stuk.
Meer over loopbaancheques

Zelf jobcoach worden?

Wil je zelf anderen helpen hun droombaan of verborgen talenten te vinden? Dan is een job als jobcoach misschien iets voor jou! Bij YourCoach voorzien we namelijk niet enkel loopbaanbegeleiding via Team Loopbaan, we trainen ook nieuwe loopbaancoaches.

Opleiding Loopbaancoach